Ambitieus The Crave Festival is er klaar voor Ambitieus The Crave Festival is er klaar voor

“Nu vallen de puzzelstukjes in elkaar.”

, Tekst: Joeri Gordijn

Ambitieus The Crave Festival is er klaar voor

“Nu vallen de puzzelstukjes in elkaar.”

Tekst: Joeri Gordijn ,

Het terrein van de BINK is volgende week decor van een – voor Haagse begrippen – grootschalig dancefestival. The Crave Festival pakt namelijk groots uit voor haar eerste editie. Drie podia overdag, vier podia in de nacht, artiesten vanuit het binnen- en buitenland en dus bijna zeventien uur lang hoogstaande elektronische muziek. The Crave heeft potentie om zich in de toekomst te scharen onder de Dekmantel Festivals en ZeeZout Festivals die in bijvoorbeeld Amsterdam worden gehouden. Maar wat kunnen we verwachten? “Elektronische muziek heeft in Den Haag veel geschiedenis, maar een grootschaliger festival ontbrak nog.”

The Crave Festival wordt georganiseerd door District25, voorvechters van de Haagse nachtcultuur. Lex Rutjes is één van die voorvechters en op het moment druk bezig met de organisatie van The Crave Festival: “Het idee voor The Crave is ontstaan met het doel muziek waar wij ons door laten inspireren naar Den Haag te halen en mensen hier een plek te geven waar zij zich mee kunnen identificeren. Daarnaast zijn er in Den Haag nog te weinig festivals, gefocust op elektronische muziek. En dat terwijl de stad een rijke geschiedenis heeft op dat gebied, kijk naar Bunker records, Crème Organisation en de hele ‘West Coast Sound’. Met Rewire en TodaysArt zijn er wel festivals maar die zijn meer kunstzinnig en richten zich echt op een niche. Er zijn genoeg initiatieven, zoals Bakk, Deep Sea Discotheque en Oxygen Bar, maar grotere festivals (zoals in de andere steden) ontbreken jammer genoeg nog.”  

The Crave 2015

The Crave 2015

The Crave kende vorig jaar een oneerlijke start. Na maanden voorbereidingen verviel de droomlocatie van het festival: de RAC-hallen. De PIP kon haar deuren openen voor een last minute oplossing, maar de echte goedmaker komt eigenlijk pas op 13 augustus. “Mentaal was het een behoorlijke klap maar we hebben er veel van geleerd en hebben de negatieve energie omgezet in iets positiefs. Soms moet je een stapje terug doen om er vervolgens twee vooruit te kunnen doen.” De PIP heeft overigens haar eigen podium op The Crave Festival, “In die tijd hebben we echt heel veel support gehad van iedereen, zo ook van PIP, waar we natuurlijk al veel edities hebben gedaan, dus het was meer dan logisch om hen uit te nodigen.” aldus Rutjes.

The Crave wordt overdag gehouden op de parkeerplaats van het BINK terrein met drie podia, verschillende dj’s uit het binnen- en buitenland en een keur aan stijlen. “Toen wij begonnen met The Crave waren we vooral nog techno georiënteerd, maar we hebben sindsdien allemaal een muzikale reis gemaakt, en nog steeds. The Crave Festival is eigenlijk het eerste moment waar je dit in terug ziet, en waar je naast techno ook acid, house, experimentele muziek en zelfs disco hoort.” Het festival begint al in de middag en na elven verplaatst het festival zich naar de PIP voor de ‘afterparty’. De PIP opent voor The Crave zelfs een vierde podia in de container. “Na een maandenlange voorbereiding vallen de puzzelstukjes volgende week allemaal in elkaar.’’

Wat kan een bezoeker verwachten op The Crave Festival? “Elk podium heeft zijn eigen karakter. Op Stage 1 kunnen mensen verwachten wat ze van ons gewend zijn en richten we ons op techno. Daar staat bijvoorbeeld DVS1, een veelzijdig artiest die resident is in de Berghain (de wereldberoemde Berlijnse club. red.) en veel op het label Klockworks heeft gereleased. Hij heeft een reusachtige platencollectie en is een grote inspiratie voor ons.”

“Op Stage 2 gaan we meer voor die verbreding. Daar staan bijvoorbeeld Helena Hauff, die een paar jaar geleden nog uitbracht op het Haagse Panzerkreuz label (een Haags sub-label van Bunker Records van Guy Tavares. red.), en Levon Vincent. Op Stage 2 krijg je dus meer acid, electro en house” Het derde podium wordt dus bestierd door de PIP. “Daar staan bijvoorbeeld Rahaan, een Chicago-disco legende, en Woody & Oceanic sluiten daar de boel af.’’

Wat brengt de toekomst? “De komende jaren willen we de identiteit van het festival verder uit diepen.’’ zegt Rutjes “maar als je dan echt vraagt om een toekomstdroom dan zeg ik toch een meerdaags festival. Met op vrijdagavond bijvoorbeeld een openingsconcert, gevolgd door twee dagen en nachten een divers programma, waar we muzikaal nog meer de diepte in kunnen. Maar dat is nog een lange weg.”

3voor12 Den Haag - Electronica Podcast

Wij vroegen Secunda, residents en tevens mede-oprichters van District25/The Crave (The Crave Festival 2016: 12.00 - 14.00) om een voorproefje van wat wij op The Crave Festival kunnen verwachten. Luister hier een set die zij speciaal voor 3voor12 Den Haag gemaakt hebben?

Elektronische muziek in Den Haag verdient meer aandacht. 3voor12 Den Haag besteedt daarom (in samenwerking met een aantal organisaties uit de Haagse elektronische scene) meer en meer aandacht aan elektronische muziek. Maandelijks zullen podcasts verschijnen en binnenkort verschijnt er een reeks profielen van verschillende organisaties die de stad rijk is. Wil jij hieraan bijdragen in tekst, film, foto of heb jij goede ideeën die gehoord moeten worden? Mail dan met Info@3voor12denhaag.nl

 

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag