Iconoclast en Mutt Dog County naar finale Global Battle of the Bands

Finale op 12 juni in Paard van Troje

Tessa Bentvelsen | Foto’s: Parcifal Werkman ,

The Cavern, Mutt Dog County, Mik Adrian, Rellavec en wildcard-winnaar Iconoclast streden met elkaar op zaterdag 9 mei tijdens de halve finale van de Global Battle of the Bands in het Paardcafé. Slechts twee acts konden er doorgaan naar de landelijke finale die op 12 juni in het Paard van Troje plaatsvindt.

Na twee weekenden en vier voorrondes in het HPC Café en Musicon, wisten Mik Adrian, Mutt Dog County, The Cavern en Rellavec zich te kwalificeren voor de halve finale van de Global Battle of the Bands. Een vijfde naam werd aan het lijstje toegevoegd, want Iconoclast won met hun psychedelische punkrock de wildcard. Laatstgenoemde speelde als derde op de avond, heeft niet zo’n grote achterban meegenomen als Mutt Dog County en Mik Adrian en heeft veel geluidsproblemen. Toch weet de band indruk te maken op de jury en wordt als eerste Haagse finalist aangewezen.
 
The Cavern mag de halve finale in het Paardcafé om half acht openen. Een tijd waarop de meesten nog aan de eettafel aan het uitbuiken zijn van het diner. Het staat dan ook nog niet barstensvol en het café is alleen gevuld met een paar familieleden. De krachtige frontvrouw Floortje van der Kooij weet verder ook niet te verbluffen met de alternatieve powerrock. Waar het optreden aan het begin nog indrukwekkend goed is, zwakt de band naarmate het optreden vordert verder af.
 
Ook de laatste twee acts van de avond, Mik Adrian en Rellavec, weten de jury niet te overtuigen. Wel staat het Paardcafé een stuk voller en wordt er hier en daar vanuit het publiek meegezongen en meegedanst. Toch verbluften ze niet. Afsluiter Rellavec brengt een verfrissende show waarbij het dj’en van Wout van Daalen wordt gecombineerd met de authentieke percussie van Jeff Ouwerkerk. Na een kwartier heb je het echter ook wel gezien. Mik Adrian is vanavond erg goed en weet het gros van de mensen te boeien, maar de jury kiest er toch voor om de ruige mannen met zwiepende haren van Mutt Dog County door te laten gaan. Deze heren hebben dan ook veel support meegenomen – met zelfs iemand verkleed als hond! - en weet ze allemaal ook mee te krijgen.
 
De landelijke finale van Global Battle of the Bands vindt plaats op 12 juni in het Paard van Troje met behalve de twee Haagse acts ook nog zes andere finalisten uit de rest van het land.