Aight rap night voor de underground en de underdogs

Met Engel en Just

Tekst en foto's: Rick Kappetein ,

Op vrijdag 30 oktober organiseerde Aight in samenwerking het Haags Hiphop Centrum en het Paardcafé een gratis avond hiphop en rap in het café. Na enkele grote namen in het Paard van Troje is het nu tijd voor de underground van Den Haag. De hoofdact bestond uit de zelfbenoemde underdogs van de Nederlandse rapscene: Engel en Just.

Voorafgaand aan de hoofdact is er een ware marathon aan jong talent wat het podium mag betreden. Een stuk of tien rappers laten eigen werk horen. Dit levert een gevarieerd geheel op, zowel in uitstraling en kwaliteit als in taal. Niet alleen Nederlands en Engels komt voorbij maar ook in het Frans wordt er op los gerapt. Er komen bekende gezichten voorbij. Een aantal heren van het H3C heeft eerder voorprogramma’s van hiphopartiesten verzorgd.

De rappers Respectlooz en Spijtoptant maken indruk op het Nederlandstalige vlak. Vooral wanneer Respectlooz op beats met trap-invloed rapt komt hij goed tot zijn recht. Ook wanneer zij gezamenlijk rappen, op bijvoorbeeld de track ‘Agga staat op’, is te zien dat de heren talentvol zijn. Op Engelstalig vlak is het Maskid die een indrukwekkende set neerzet met lange lappen tekst vol originele spitsvondigheden en een afwisselende flow. 

Een klein dieptepunt in het geheel is wanneer Cheetah het publiek toe rapt dat de moeders tissues nodig gaan hebben omdat de namen binnenkort op grafstenen zullen staan. Gangsterrap en shockeren is niet nieuw en kan op zich weinig kwaad maar het voelt op een avond als deze wat misplaatst. Gelukkig zit er ook vrolijke dansbare muziek in zijn set. De drukte in de tent wisselt per act. Dit lijkt afhankelijk van wie de meeste vrienden mee heeft om zijn act te bekijken en ondersteunen met enthousiast reacties. 

Dan is het de beurt aan de hoofdact. Engel en Just komen naar eigen zeggen ‘snel lullen op beats’ voor het publiek. De heren zijn liefhebbers van boombap. Deze stijl van hiphop wordt gekenmerkt door akoestische drumsamples, veel vocale samples en scratches en is begin jaren 90 bekend geworden door artiesten als KRS-one en DJ Premier. De heren uit Hoorn zijn een van de weinigen in Nederland die deze stijl consequent gebruiken. Ook live is dit niet anders. Vakkundig mixt en scratcht DJ Native de boel aan elkaar. Naast alle eigen tracks komen er ook beats uit de tijd dat boombap bekend werd voorbij. Het zorgt voor een feest van herkenning. 

De teksten van Engel en Just zitten vol humor en referenties waar vooral mensen tussen de 25 en 35 zeker wat mee kunnen, denk aan Steve Urkel en Duckhunt. Daarnaast brengen ze op slimme wijze de dilemma’s uit hun leven naar voren. Het klinkt leuk om je droom na te jagen en te blijven rappen. Maar kan het wel zijn dat je moeder je een tientje blijft toeschuiven omdat ze zich toch wat zorgen om je maakt. Soms kost de benzine naar een gig meer dan de opbrengst van de avond, aldus Engel en Just. 

Het hoogtepunt van de show is wanneer Just begint te beatboxen, DJ Native hier wat samples over plaatst en Engel begint te rappen. Dit is vakmanschap en liefde voor de muziek. Na de energieke track ‘Thuis’ zit het er op voor de heren en is het tijd voor de open mic. Ondertussen stappen Engel en Just naar een tafeltje voor in de zaal met cd’s, vinyl en shirts en nemen ze alle tijd om met de fans in gesprek te gaan.