Stilstaan onmogelijk bij Gotcha!

Neerlands funktrots in het Paard

Marco Vlot ,

Na een aantal jaren van afwezigheid is Neerlands funktrots Gotcha! weer terug met een nieuw album getiteld ‘Back To The Moon’. Bij het beluisteren ervan zou je kunnen denken dat Gotcha! wat van zijn wilde haren is verloren, maar schijn bedriegt: de groove is nooit ver weg en ‘Back To The Moon’ is een welkome aanvulling op de discografie van de Haarlemse funksters. Zoals frontman E1 Ten onlangs zei: Gotcha! is volwassen geworden. Vanavond komt Gotcha! de plaat voorstellen in het Paard. En wees gerust: ondanks de volwassenheid rockt en funkt Gotcha! nog als een malle.

Het optreden begint relatief rustig met ‘Come rain come shine’. Naast E1 Ten zien we nieuwe zangeres Nyjolene Grey die vanavond laat horen dat ze zeker wat toevoegt aan het geluid van Gotcha! En dan is het zover: de funk komt er in. De zaal komt in beweging om de rest van het optreden niet meer stil te staan. Oud en nieuw materiaal wisselen elkaar af en de nieuwe nummers blijken prima in de set te passen. Zo wordt klassieker ‘Naked’ afgewisseld met de eerste single van de nieuwe plaat, ‘Free as a bird’, en zijn ‘No robot’ en ‘Words’ en ‘Music from da lowlands’ in de blender gegooid. Er zit bijna 25 jaar tussen deze nummers, maar het resultaat is een dampende mashup.

Wat ook zeker helpt bij het vergroten van de feestvreugde is dat niet alleen de hele zaal danst, maar dat er op het podium ook een feestje gebouwd wordt. Eigenlijk is de enige die stil zit drummer Martijn Bosman, maar dat wordt hem vergeven omdat de man alleen maar lekkere beats lijkt te kunnen slaan. Als afsluiter van de reguliere set doet Gotcha! het weer even rustig aan met ‘Home (Back to the moon)’, maar komt daarna natuurlijk terug om het feest nog even voort te zetten.  
 
In de tijd dat Gotcha! niet actief was hebben de bandleden overal en nergens muzikale ervaring opgedaan. Al deze ervaring is meegenomen op het nieuwe album en zien we terug in het Paard. Als er namelijk een ding duidelijk is, is het dat er vanavond een fantastisch stel muzikanten op het podium staat. Misschien bedoelde E1 Ten dit toen hij zei dat Gotcha! volwassen is geworden. Gelukkig staat dat niet in de weg bij het geven van een dampend, opzwepend optreden vol energie. Gotcha! is terug.