Ten Years Today wint finale GBOB

Groningse zestienjarigen mogen in 2016 strijden in de internationale finale in Berlijn.

Tessa Bentvelsen | Foto's: Peter Balkema ,

Awash, Iconoclast, Mutt Dog County, The Sensational Second Cousins, Sunburn, Ten Years Today, The Blind Roofers en The Hague Idiots streden op vrijdag 12 juni 2015 om de Nederlandse finale van Global Battle of the Bands. De jury verkoos Ten Years Today tot beste band, en Mutt Dog County tot beste Haagse band.

“En de winnaar van de Nederlandse finale van Global Battle of the Bands iiisss…”, zegt presentator Gideon Rozendaal als de klok net twaalf uur slaat, “TEN YEARS TODAY!” Twee bandleden springen op en vallen van geluk op de grond - vlug staan ze op en snellen zich naar het podium. “Ik had dit zó niet verwacht, het komt volledig uit het niets.” Met deze winst achtervolgen de Groningse jonkies provinciegenoot Orange Skyline, die een paar weken geleden de tweede plek in de wacht sleepte bij de internationale finale van Global Battle of the Bands. Maar vanavond draait het om Ten Years Today die – terecht – via de GBOB Vote Contest in de finale is beland. Door de net behaalde winst mogen de zestienjarigen in 2016 gaan strijden in de internationale finale van GBOB in Berlijn, maar eerst zullen ze hun Jamie T-achtige garagefunk nog laten horen op zondag 28 juni, op de 35e editie van Parkpop.

Concurrentie

Een artiest die de winnaar lijkt te naderen is The Blind Roofers – het derde optreden van de avond. Deze groep won iets meer dan een jaar geleden al de POPgroningen Talent Award en heeft met zijn ‘Damster Delta’ ook vanavond een grote kans op winst. Het plaatje klopt: de gitarist doet met zijn wilde haren en rocker-looks denken aan Russel Brand. de donkere stem van zanger Antonie had soms iets weg van George Ezra met iets meer pit, en het tempo van de nummers komt dicht bij de Eugene McGuinness van zes jaar geleden. Ook The Hague Idiots, met zijn tiener-punkrock die energiek is en tegelijkertijd kan ontwapenen, kan Ten Years Today niet verslaan.

Verschillende Genres

Ondanks de vele genres die in de finale voorbij komen, heeft de winnaar niet veel echte concurrentie. Zo weet Awash, de tweede act van de avond met zijn rustige gitaarpop en redelijke dynamiek in de nummers, het niet altijd pakkend te houden. Ook de harde rock en het gegrunt van Sunburn weet Ten Years Today niet te overstemmen - wanneer de bassist bij het laatste nummer begint te zingen gaat het tempo naar beneden en de pit uit het optreden. Hoewel zesde act Iconoclast goed is in zijn genre – door de band zelf ‘psychedelische punk rock avantgarde’ genoemd - weten de al wat oudere heren de jury niet te overtuigen van een eerste plek. Ook the Sensational Second Cousins blijkt wat teksten betreft helaas minder inspirerend dan de band-naam: ‘‘Bababahuhu. Haahuhuhu. Yuubahuhu.’’ De twee mannen op leeftijd, beiden in een blauw-wit geblokt overhemd, lijken haastig vijf nummers in tien minuten te willen stoppen.

Haags podium Parkpop

Ten Years Today was niet de enige winnaar - de eerste act die vanavond optreedt won ook een plek op het Haags podium op Parkpop op 28 juni. Mutt Dog County heeft – net als in de halve finale – het blikje die-hard fans weer opentrokken. In de tussentijd lijkt de stem van de zanger nog niet veel verbeterd, al hoort dit volgens sommigen bij het genre. Hoe dan ook, met hun mascotte en confettikanonnen krijgen ze het publiek goed mee.