Een UB40 op Night at the Park

Die ene met die zanger

Frank Veldkamp ,

Eén van de publiekstrekkers op het pre-Parkpopfestival Night at the Park komende zaterdag is UB40. De Britse band scoorde in de jaren tachtig hit na hit en wist met covers in een gelikt reggaejasje de Jamaicaanse muziekstijl voor een groot publiek toegankelijk te maken. Maar welke UB40 speelt er eigenlijk zaterdag?

UB40, genoemd naar het Unemployment Benefits formulier waarmee werkloze Britten een uitkering konden aanvragen, wordt eind jaren zeventig opgericht in het arbeidersmilieu van Birmingham. De verschillende culturele achtergronden van de bandleden komen samen in een geluid waarin dub en reggae de boventoon voeren. De albums ‘Signing Off’ en ‘Present Arms’ bevatten voornamelijk origineel werk, maar met de Neil Diamond cover ‘Red red wine’ breekt UB40 definitief door. Het is de eerste nummer 1 hit voor de band in Nederland en er volgen er nog velen. Dertig jaar gaat het goed en treedt de band in vrijwel ongewijzigde samenstelling op. 

Ali gaat solo
Zanger Ali Campbell en de immer vrolijk ogende Terence ‘Astro’ Wilson, naast tweede zanger ook trompettist en toetsenist, zijn de meest in het oog springende leden van de band. Als na verloop van tijd het succes van de UB40 afneemt, kiest Ali in 2008 voor zijn solocarrière. Astro volgt al snel zijn voorbeeld. De overgebleven bandleden vinden in Ali’s broer Duncan Campbell een waardige opvolger, maken een nieuwe plaat en toeren als UB40 vrolijk de wereld rond.

Met de solocarrière van Campbell wil het echter niet vlotten. Muzikaal bewandeld hij hetzelfde reggaepad wat hij dertig jaar met UB40 heeft platgelopen. Ali-solo is een luchtige variant op UB40, waarbij zijn kenmerkende stemgeluid vooral tegen hem werkt. Het lijkt op UB40, maar dan wel als een slap aftreksel daarvan.

Zoals zoveel uitgerangeerde muzikanten beland Ali uiteindelijk in de jury van een talentenshow. Maar als de producenten van New Zealand’s Got Talent hem na twee seizoenen zat zijn, rest Campbell nog maar één ding om terug te keren in de spotlights.

Ali gaat solo UB40 doen
Samen met Astro en keyboardspeler Mickey Virtue, die inmiddels ook de originele UB40 heeft verlaten, pakt Ali de draad weer op. Het trio maakt een plaat en gaat onder de naam UB40 weer optreden. Met Ali’s broers nog steeds in de originele UB40 lopen de gemoederen tussen beide bands al gauw hoog op en is de familieklucht compleet.

De ene UB40 verwijt de andere UB40 een coverband te zijn, terwijl andersom de oorspronkelijke UB40 ervan beschuldig wordt aan karaoke te doen. In de Britse pers wordt ondertussen een snikkende moeder Campbell er aan de haren bijgesleept omdat ze geen keuze kan maken tussen haar zoons. Dat de band zich naar een overheidsformulier heeft vernoemd maakt het gekissebis over het eigenaarschap van de bandnaam er niet makkelijker op. Eigenlijk kan iedereen zich UB40 noemen en reggaedeuntjes gaan spelen…

Night at the Park
Op Night at the Park staat zaterdag UB40. De versie met zanger Ali, trompettist Astro en keyboardspeler Mickey. 3voor12 Den Haag maakt in een vooraankondiging een link naar de officële facebook pagina van UB40 en krijgt prompt een reactie van Matt Campbell: “Dit evenement heeft niets te maken met UB40, je hebt ons onterecht gelinkt in je bericht. Ali Campbell heeft UB40 8 jaar geleden verlaten en hij speelt op jullie evenement. Zijn pagina is weareub40. Pas alsjeblieft direct je bericht aan, want dit is foutieve informatie”.

Al met al is de peace, love and understanding ver te zoeken in een wereld met twee UB40’s, maar laat het je niet weerhouden om in het Zuiderpark lekker te genieten van ‘Sing our own Song’, ‘Rat in mi Kitchen’, ‘Can’t Help Falling in Love’ en al die andere klassiekers die ongetwijfeld voorbij zullen komen.