Memphis Maniacs laat de hitmachine op volle toeren draaien

Publiek krijgt precies wat het verwacht

Koen Kleiberg ,

Naast cover- en tributebands duikt de laatste paar jaar in het covercircuit steeds vaker een nieuw concept op: de mashupband. Denk aan een dj die live plaatjes door elkaar mixt, maar dan gespeeld door een band. Op vrijdagavond 27 februari stond ’s lands grootste mashupband Memphis Maniacs in een uitverkochte grote zaal van Paard van Troje.

Er is geen voorprogramma vanavond, maar aan de stampvolle zaal is al te zien dat Memphis Maniacs helemaal geen supportact nodig heeft om volle zalen te trekken. De avond wordt geopend door een korte goochel act, waarvan de relatie tot de rest van het concert ook na afloop nog niet echt duidelijk is. Misschien om het publiek warm te houden, omdat de hoofdact toch wel zo’n vijftig minuten op zich laat wachten? Hoe dan ook, al snel maken de illusionist en zijn assistente plaats voor de Memphis Maniacs.

Het publiek verwacht vanavond zoveel mogelijk hits te horen, en dat is precies wat Memphis Maniacs het geeft. Bekende nummers uit de hele popgeschiedenis komen voorbij, van klassiekers als ‘Hey Jude’ tot recente wereldhits als Pharrell Williams’ ‘Happy’. Vrijwel alles wordt direct herkend door het publiek en er wordt dan ook luidkeels meegezongen. De lichtshow die de muziek ondersteunt is ronduit spectaculair te noemen. De band trekt alles uit de kast om de zaal te vermaken en slaagt hier dan ook feilloos in.
 
Toch valt er wel het een en ander aan te merken op de show. Zo is de gehele show tot in den treure ingestudeerd, en hoewel dit resulteert in super strak gespeelde muziek, is enige vorm van spontaniteit ver te zoeken. Ook is het geluid niet optimaal: drums en bas overstemmen de rest en af en toe klinkt de elektrische gitaar alsof hij regelrecht uit de speelgoedwinkel vandaan komt. Gelukkig lijkt dit in de loop van het concert iets beter te worden, maar toch is het jammer. En ja, hoe goed alle gespeelde hits individueel ook mogen zijn, soms maken ze in een mashup toch een stuk minder indruk.
 

Toch zijn het de mashups die de show onderhouden. Zo zijn er genoeg momenten waarbij het publiek verrast wordt met een mix van nummers waarvan je van tevoren nooit had gedacht dat ze ook maar iets met elkaar te maken hadden. De uitgebreide toegift, waarin onder andere (delen van) AC/DC’s ‘Whole lotta Rosie’ en ‘Back in black’, Queens ‘We will rock you’ en ja, echt waar, Paul Elstaks ‘Rainbow in the sky’ langskomen, is dan ook veruit het beste deel van de set en ook het deel waar het publiek nog eens helemaal los gaat. Paard van Troje heeft vanavond genoten, en eerlijk is eerlijk: wat je mening over coverbands ook mag zijn, er valt moeilijk te ontkennen dat Memphis Maniacs gewoon steengoed is in wat het doet.