Zonnig ontkateren op laatste dag Sniester 2014

Met Mister and Mississippi, Tess et Les Moutons Magnifiques en meer

Robin Stroop en Marleen Stoker | Foto’s: Remie Stronks en Samantha Stauttener ,

De laatste dag van Sniester staat in het teken van zon, terras en chillen op de Grote Markt. De zandbak is deze zondag 1 juni weer afgeladen met spelende kinderen, de BBQ in de foodcorner rookt, op het terras worden mouwtjes opgerold, slippers gaan uit en bier vloeit.

Mister and Mississippi opent de laatste dag van Sniester. Zoals presentator en mede-organisator Gideon Rozendaal al vertelt bij de aankondiging van de derde festivaldag, is het de bedoeling dat de bezoekers lekker uit kunnen brakken van de zaterdag. Dat doen we om te beginnen met deze band, die eigenlijk al een begrip is in Nederland. Het is dromerige, alternatieve, folk en pop door elkaar. In een hokje plaatsen kun je het eigenlijk niet. Een van bands die de formatie naar alle waarschijnlijkheid beïnvloed zal hebben, is bijvoorbeeld Fleet Foxes. Mister and Mississippi heeft echter mysterieuzere, meer bombastische nummers. De Grote Markt geniet en zingt zelfs rustig mee met ‘Same room, different house.’ Een prestatie, want de bezoekers lijken nog niet helemaal bekomen te zijn van gisteravond. Een zachte, relaxte toon is gezet. Ondertussen schijnt het zonnetje net als gisteren weer heerlijk over het Haagse terras. (MS)

Daarop volgt op de Mississippi Stage een opvallende verschijning; Tess et les Moutons Magnifiques komt de festivalgangers wakker schudden. De naam (Tess en de fantastische schapen) doet niet vermoeden dat het een strak opgezet, meeslepend optreden wordt. Een verrassende keuze van Sniester om de zondagmiddag te vullen met Franse chansons, maar het bevalt goed. Het publiek lijkt aangenaam verrast. Vooral door zangeres Tess, want wat een stem heeft deze charmante blonde dame. Met het glaasje rode wijn in haar handen doet ze niet onder voor een Parisienne. De band speelt nummers van onder andere Edith Piaf en Lara Fabian. Tess en haar schaapjes sluiten af met een interessante versie van ‘Laat me’ van Shaffy; ze gieten er een Frans sausje overheen. Met ‘Vivre’ wordt een verfrissende cover van Ramses’ nummer gespeeld. Zonder afbreuk te doen aan het karakter van het liedje. (MS)

Comedytrain man Stefan Pop schreef een boekje vol korte humoristische verhalen en staat deze vandaag in de foyer van Paard van Troje ten gehore te brengen. Mooi is hoe Stefan, tot zijn én van het publiek grote vermaak, het verhaal ‘De Tweede Wereldoorlog of zo’ inclusief een alfabetrijm die start met “De A is van Adolf, zonder hem zouden we hier niet zijn” vertelt nadat twee Duitse bezoekers voorzichtig de zaal hebben verlaten daar ze hem niet konden volgen in het Nederlands. Afgewisseld met stand-up comedy en de nodige giechels van zijn kant weet hij het selectieve publiek als een stoomtrein aanstekend aan het lachen te brengen.

De laatste act Rina Mushonga brengt afrobeat en indiepop via Zimbabwe, Engeland en Amsterdam naar de Mississippi stage op de Grote Markt. Frontvrouw Rina is al even omvangrijk als haar stem en weet het volle terras omver te blazen. De setlist is mainstream maar meer dan oké, hoewel de hoogtepunten liggen in de wat meer upbeat poppy songs, vergezeld van indrukwekkende “Muse light” pianoriedels.
 
Dan is het Sniester vuurwerk opgebrand. Wat een mooie en op momenten zeker knallende muzikale ‘terras plus’ ervaring heeft de organisatie (PopHotSpot, Paard van Troje en Haags Pop Centrum) op en rond de Grote Markt gebracht. (RS)