The Deaf viert verjaardag van frontman Spike tijdens Sniester

“Het dak gaat er af vanavond!’’

Hedske Vochteloo ,

De ene avond staat hij op het podium met DI-RECT. De andere met The Deaf. De agenda van gitarist en zanger Spike loopt over. “Ik zou niet kunnen kiezen tussen de twee bands. Ik ben geen eenzijdige muzikant.” Vanavond speelt hij tijdens Sniester een thuiswedstrijd in Paard van Troje.

Hij heeft zijn oortje al in. “Over een half uur moet ik echt het podium op”, vertelt Spike. De gitarist van DI-RECT, frontman van The Deaf en bekende Hagenees heeft zin in Sniester. “We gaan veel nieuwe nummers spelen. Ik kijk vooral erg uit naar ‘Go lose yourself’. De titel zegt het al een beetje. We speelden het nieuwe nummer laatst in Rotterdam en daar ging het dak er af. Dat willen we in het Paard ook.”
 
Er wordt hard gewerkt aan een nieuwe plaat. Het debuutalbum van The Deaf, ‘Toot Whistle Plunk Boom!’ kwam in 2011 uit. “Het proces verloopt rustig doch productief. Maar het gaat zeker niet zo lang duren als bij het debuutalbum. We willen ons nieuwe album op de rand van 2014 uitbrengen.” Spike lacht. “We hebben over het debuutalbum zo’n vier jaar gedaan. Eigenlijk zijn we ontstaan uit een vriendenclubje. We dronken vaak samen een biertje en gingen daarna muziek maken in het oefenzaaltje van Henk Koorn (Hallo Venray). Erg vrijblijvend allemaal. We hebben jaren optredens gedaan zonder plaat. Maar de fans wilden een album, dus maakten we dat.”
 
Waar de muzikale duizendpoot de tijd vandaan haalt is de vraag. “Ik ben graag een veelzijdig artiest. En gelukkig zijn mijn bandleden van The Deaf lieverds. Nummers schrijven en componeren kost nou eenmaal tijd en ik vind het fijn om mijn hoofd leeg te maken voor nieuwe projecten. Daarom ben ik blij dat er nu meer tijd zit tussen het album dat ik met DI-RECT maakte en dat wat we me The Deaf aan het schrijven zijn.” Dat laatste album wordt volgens Spike anders dan het debuutalbum. “Het is iets traditioneler. Meer jaren zestig blues. Maar ook gewoon lekkere garagepunk.” Er heeft zelfs een nieuw instrument zijn intrede gedaan. Toetsenist Mau speelt de mondharmonica op de nieuwe plaat.
 
Het optreden op Sniester belooft bijzonder te worden. Niet alleen vanwege de nieuwe nummers die The Deaf ten gehore zal brengen. Er is ook reden voor een feestje. “Ik ben afgelopen woensdag dertig geworden. De helft van de band is nu dertig en waar kan je dat beter vieren dan in het Paard?”

Op zaterdag 31 mei speelt The Deaf tijdens het Sniester festival om 23.00 uur in Paard van Troje (grote zaal) te Den Haag.