De Jeugd van Tegenwoordig vaart vrolijk voort op uitgezette koers De Jeugd van Tegenwoordig vaart vrolijk voort op uitgezette koers

Viermansformatie krijgt wederom de voetjes van de vloer in het Paard

, Lennard Torbijn

De Jeugd van Tegenwoordig vaart vrolijk voort op uitgezette koers

Viermansformatie krijgt wederom de voetjes van de vloer in het Paard

Lennard Torbijn ,

Het vierde complete studioalbum "Ja, Natúúrlijk!" ligt alweer bijna een jaar in de winkels en nog toert De Jeugd van Tegenwoordig, veelal afgekort tot De Jeugd, rustig het hele land door. De vier heren van De Jeugd varen vrolijk verder op de eerder uitgezette, succesvolle koers. Zij zetten voet aan Haagse wal op donderdag 11 september 2014 met hun optreden in het Paard van Troje. Het was een avond zonder veel verrassingen, maar de viermansformatie liet een ongetwijfeld tevreden en zeker bezweet publiek achter.

Hoewel het er in de week voorafgaand aan het optreden op leek dat er nog kaartjes te koop waren, blijkt op de avond zelf dat het optreden wel degelijk is uitverkocht. Tien over half acht openen zich de stalen deuren van het Paard en stroomt men vanuit de rij langzaam naar binnen. Evenals bij andere optredens blijkt dat hiphopformatie De Jeugd van Tegenwoordig ook in Den Haag een zeer divers publiek aantrekt. Het belooft een gezellige familieavond te worden voor jong en oud.

Het sobere doch doeltreffende bandlogo, waarin de naam als 'de-jeugd-vantege-nwoor-dig' is afgebroken, luistert wederom het podium op. Hoewel de synths van producer Bas Bron reeds staan opgesteld, duidt de set-up met draaitafel op de komst van support act Bokoesam. De doorgaans kleurrijk geklede rapper maakt de laatste maanden een ware opmars. Met de in mei uitgebrachte EP 'Nog nooit meegemaakt' bevestigt Bokoesam een definitieve toevoeging aan de Nederlandse hiphop.

De silhouet van Garrincha (DJ) betreedt het podium. Niet lang daarna huppelt Bokoesam al ooh'end en aah'end op de eerste beat het podium op. Hij zegt zich bewust te zijn van zijn rol als opwarmer voor De Jeugd en vervult die rol buitengewoon goed. Het veelgebruikte "handjes in de lucht"-commando werkt ook in het Paard prima, want op afroep steken vrijwel alle concertgangers de armen omhoog en wordt er meegesprongen op nummers als Goudvis en Cellulair. De eerste pit van de avond is al een feit in de set van Bokoesam; een set die zich laat kenmerken door korte liedjes op duistere beats. Hoewel Bokoesam, getuige zijn tweet de volgende dag, zegt helemaal suf te zijn (geweest) door de lean (een soort hoestdrank vermengd met sprite), is hier in zijn opwarmset niets van te merken. Hij heeft de zaal voortreffelijk warmgedraaid voor de komst van De Jeugd.

Nadat de rust zo'n twintig minuten heeft kunnen wederkeren, dooft het zaallicht en wordt de muziek weggedraaid. Een hard gejuich is het gevolg. Spoedig betreedt Bas Bron, producer van De Jeugd van Tegenwoordig, de verhoging op het podium en kruipt hij achter zijn synths. Een spetterende synthsolo, waarmee hij eerdere optredens wel begon, laat hij achterwege. Het nummer 'Sexy beesten' wordt weldra ingezet en de overige leden van De Jeugd verschijnen ten tonele. De leden Pepijn Lanen a.k.a. Faberyayo, Freddy Tratlehner a.k.a. Vjèze Fur, en Olivier Locadia a.k.a. Willie Wartaal zijn respectievelijk gekleed in een veiligheidsvest, bodywarmer en een bont aandoend vest. Allen dragen zij zonnebrillen.

Visueel onderscheiden de drie frontmannen zich van producer Bas Bron, die zeer bescheiden de muziek verzorgt. Niettemin wordt geregeld de aandacht op deze muzikant gevestigd door het vragen om applaus of het noemen van zijn naam. Alle vier de leden van De Jeugd hebben ieder een eigen en ogenschijnlijk even groot aandeel in de act. Hoewel het testosteron van het podium af vliegt, hebben we zeker wel te maken met ervaren muzikanten die elkaar op zeer professionele wijze de ruimte geven en aanvullen. Daar waar het in de hiphop tegenwoordig niet ongewoon is om agressie op te wekken, ontstaat bij De Jeugd een gezellig feest van verbroedering.

De set van De Jeugd is, op het spelen van 'Centje centje' na, weinig verrassend. Yayo, Vjèze en WiWa spelen nagenoeg niets van het eerste album 'Parels Voor De Zwijnen'. Uiteraard passeren van dat album de twee verplichte nummertjes 'Watskeburt?!' en 'Voorjekijkendoorlopen' de revue; waarbij op deze laatste overigens flink wordt gesprongen. Van het album 'De Lachende Derde' worden de meeste nummers gespeeld. De rest van het werk komt van 'De Machine' en het laatste album 'Ja, Natúúrlijk?!'. Een nummer als 'Get Spanish' wordt voorafgegaan door de vraag of men zin heeft om op vakantie te gaan en alvorens 'Op een sexuele wijze' wordt gespeeld, inventariseert Yayo eerst of de meisjes in de zaal "een beetje geil zijn". 

Zoals altijd is de interactie tussen de Jeugd en het publiek uitzonderlijk goed. De heren weten de zaal goed te beroeren. Er wordt gecrowdsurft, gesprongen, gepit, gejoeld, gefloten en er wordt met voldoende water, bier en ander vocht gegooid. De temperatuur in de zaal loopt op en de zweetgeuren van dansende mensen domineren de ruimte. Wellicht dat Vjèze mede daarom besluit om het publiek op een ice bucket challenge te trakteren, wanneer hij de bak met ijswater van het podium over het publiek heen leegt en vervolgens als laatste van het podium vertrekt.

De Jeugd Van Tegenwoordig speelde op 11 september 2014 een leuke, achttien nummers tellende set. Het Paard bezoekend publiek kon tevreden naar huis. De Jeugd leverde kwaliteit met een inmiddels bekende, maar o zo succesvolle formule. Op de vraag of De Jeugd Van Tegenwoordig ook weer een volgende keer welkom is in Den Haag luidt het antwoord: Ja, natúúrlijk! 

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag