Nog geen nachtvergunning voor HOOP, wel in de comeback

HOOP wil haar deuren vanaf eind oktober weer openen met spannende extra’s

Marleen Stoker ,

Het was in maart van dit jaar dat HOOP haar deuren plots moest sluiten vanwege vergunningen die niet rond kwamen. Ruim een half jaar later staat het eerste HOOP-feestje in de stadskelder onder het oude stadhuis aan de Grote Halstraat 3 weer op de agenda, maar dat betekent helaas niet dat de problemen rondom de Haagse regelgeving zijn opgelost.

Eenmalige ontheffing
“Sinds de verkiezingen gaat alles eigenlijk vrij voorspoedig. De vergunning voor komende zaterdag 6 september is  met de gemeente geregeld via een eenmalige ontheffing. Eind oktober hopen we onze deuren op de zaterdagavond voorgoed weer te openen”, aldus Erwin Unger, directeur van HOOP. “We hebben een flinke politieke lobby gehouden. We hebben zelfs met Van Aartsen zelf gesproken. Daarnaast worden we gesteund door de Haagse Stadspartij en D66. Dat geeft ons wel een extra zetje in de rug.”
 
HOOP valt tussen verschillende regelingen in en daardoor werd in maart van dit jaar geen nachtvergunning verleend voor de feesten op zaterdagavond. Ook een coulanceregeling zou niet worden toegepast. De sociëteit kon open blijven tot 02.30 uur, maar er werd besloten dat niet te doen omdat de nacht zo niet haar hoogtepunt kon bereiken.
 
Den Haag terug op de kaart
Wat Unger uiteindelijk wil, is dat er vanuit de gemeente Den Haag flexibeler beleid wordt gevoerd op het gebied van nieuwe initiatieven. “Niet alleen voor ons, maar ook voor anderen moet het soepeler kunnen. Kijk bijvoorbeeld naar Rotterdam en Amsterdam, waar dit veel beter geregeld is. Het nachtleven is daar ook een stuk bruisender. Als Den Haag volgt in flexibeler beleid, staat de stad zo weer op de kaart.”
 
De keerzijde van het verhaal is volgens Unger dat discotheken in de Hofstad wat lastig zijn. “De gemiddelde levensduur van zo’n club is ongeveer vier jaar, maar wij hebben meer ambitie. Wij zijn ‘een gelegenheid voor evenementen’, zoals we het zelf graag noemen. We zijn niet alleen een discotheek, we zijn ook een winkel en bieden een stukje cultuur.”
 
HOOP krijgt een terras
Aan de sociëteit komt een terras te liggen - dat is al wel door de gemeente goedgekeurd. In januari zal HOOP eigenaar zijn van een buitenterras inclusief biologische lunchkaart. “Het is allemaal deel van een groot evenement waar we al twee jaar aan werken. Ik mag er nu nog niets over zeggen, pas over twee weken. Het gaat om een groot evenement in samenwerking met de Gemeente Den Haag en G-Star.”
 
Dat de organisatie naïef is geweest, beaamt Unger: “We gaan het allemaal anders aanpakken. We hadden strakker moeten plannen en aanpakken. Daar zijn we nu druk mee bezig.” HOOP werkt dus aan nieuwe plannen en ook op financieel gebied wordt er vernieuwd. “We gaan sponsors koppelen aan creatievelingen. Het project met G-Star is daar een voorbeeld van.”
 
Aanstaande zaterdag vind ‘HOOP KOMT TERUG’ plaats in de sociëteit met onder andere Mr. Ties, Bakk Militia, Still Serious Nic, The Social Lover en D.N.G.. De aanvang is 23.00 uur en de entree is 12 euro aan de deur (8 euro voor middernacht) en 6 euro in de voorverkoop.