Sfeerverslag Parkpop 2014

De mooiste, leukste en meest opvallende foto’s

Marije Pluym, Martin de Kruijter en Lilianne Laan | Foto's: Ramond Jaggessar, Jan Rijk, Moos Wolfs, Peisam Tsang, Emil Golshani, Jan Louis van den Oever en Kees van der Niet ,

Traditiegetrouw sluiten we ons Parkpop-verslag af met de mooiste, leukste en meest opvallende foto’s van het festival. Van jullie welteverstaan. In het sfeerverslag namelijk geen bands en artiesten maar het publiek in de spotlight. Dat doen we met heel veel foto’s, maar ook met een flink aantal publieksinterviews. Dat is pas nagenieten van Parkpop. Ga er maar even lekker voor zitten en zie hoe Parkpop veranderde van festival naar Oranje camping.

Britt en Daniël (beiden 13 jaar oud) uit Rijswijk zijn waarschijnlijk het schattigste stelletje op Parkpop 2014. Ze hebben geen idee wat ze komen doen in het Zuiderpark anders dan “een beetje rondkijken of er iets leuks te doen is” maar vinden het duidelijk vooral leuk om samen te zijn. Wat er op het programma staat weten ze niet. Doet er ook niet toe. Na de constatering dat er “wel erg veel eten te krijgen is hier” lopen ze hand in hand richting de muntverkoop, klaar voor een leuke dag met zijn tweetjes. (MdK)

Dat je ook per toeval op Parkpop terecht kunt komen blijkt wanneer Laura en Geert uit Den Haag worden lastig gevallen met vragen: “We hadden geen idee dat Parkpop dit weekend was en we wonen nota bene in het centrum!” Het stel had nergens biljetten of flyers gezien in de stad en was nu eigenlijk onderweg naar het strand. De mensenmassa en het lawaai uit het Zuiderpark dreef hen naar binnen. Enigszins teleurgesteld door “de constatering dat Night At The Park de avond ervoor was, ook al kan je dat niet uit het programmaboekje opmaken.” En dat klopt ook, zie pagina 31: “het lijkt gewoon één van de podia te zijn.” Nu ze er toch zijn gaan ze straks kijken bij Eefje de Visser “want die is altijd de moeite waard”. (MdK)

Het idee achter Night At The Park was onder meer om extra verblijfstoerisme naar Den Haag te lokken. Dat dit plan in ieder geval deels geslaagd is blijkt wanneer Janneke en Remco aan het woord komen. Het stel komt uit Utrecht en is zaterdagavond ook al naar het Zuiderpark geweest: “We kwamen speciaal voor Night At The Park en hebben een hotelletje geboekt hier in de buurt.” Het is dan ook niet meer dan logisch voor ze dat ook Parkpop wordt bezocht. We Are Evergreen hebben ze net al gezien: “Dat was een leuk optreden”. Next up was Friends Of The Family. “Het is mooi weer, prima voor een festival!” is dan ook de unanieme conclusie. (MdK)

Tobiaz uit Dordrecht brengt zijn tijd op Parkpop 2014 door met de verkoop van bier van een bepaald Belgisch merk. “Het loopt nog niet echt, ik heb er pas acht verkocht vandaag”, is zijn enigszins teleurstellende samenvatting van de eerste twee uur op het festival. Het is voor Tobiaz de eerste keer dat hij een festival bijwoont, maar het bevalt hem tot dan toe wel: “Het is leuk om een beetje mensen te kijken.” Voor wat de verkoop betreft heeft hij zijn hoop gevestigd op de komende voetbalwedstrijd: “Dan staan alle mensen voor dat scherm en willen ze niks missen, dan is het handig dat wij het bier komen brengen.” Op de foto wil Tobiaz eigenlijk liever niet. Nou ja, je kunt niet alles hebben. (MdK)

Louis van Gaal heeft een gouden pik, maar datzelfde kan gezegd worden over Dominique uit Den Haag. Je zult maar over een festivalterrein lopen in een Epica-shirt om vervolgens "door een willekeurige vreemdeling gevraagd te worden om een besloten sessie van je favoriete band bij te wonen: “En dat is precies wat er gebeurde!” “Het voelt als een verjaardagscadeautje, ik ben namelijk over anderhalve week jarig. Geweldig toch!” Het was niet de eerste keer dat Dominique een meet and greet met Epica meemaakt, maar deze was wel heel bijzonder: “Het is al geweldig dat dit je overkomt, maar dan ook nog eens zowat in mijn achtertuin, ik woon hier namelijk om de hoek. Wanneer overkomt je nou zoiets?!” Hopelijk overkomt het Dominique nog veel vaker, maar voor nu heeft hij deze maar mooi meegepikt. (MdK)

Charlotte en Gina uit Rotterdam hebben net een handtekening gescoord bij de sessie van We Were Evergreen. Ze vonden dit een mooi optreden en verder laten ze zich verrassen vandaag. Het is de eerste keer Parkpop voor de dames en ze komen vooral voor de gezelligheid, “maar bij Gers Pardoel gaan we zeker even kijken”. (LL)

Voor dochter Esmee en vader Rob is Parkpop een traditie. “We komen uit Den Haag en zijn er elk jaar.” Ze zijn voor hun gevoel pas net binnen, maar hebben al wel Djaikovski en Eefje de Visser gezien, waarvan Rob de eerste en Esmee de laatste het meest de moeite waard vond. Vanavond kijken ze uit naar het optreden van 10cc. (LL)

Bij de merchstand naast het Haags Podium zit Johan achter de Hallo Venray-koopwaar lekker van het zonnetje te genieten. “Blij dat het zulk lekker weer is.” Hij is vaker op Parkpop geweest, vindt het een leuk gevarieerd publiek en herinnert zich vooral een optreden van The Kooks een paar jaar terug. “Vandaag kan ik niet veel optredens zien, maar ik kijk uit naar de show van Piñata op dit podium straks. Goeie sound, lekkere mix van reggae, ska en nog iets waar ik nu even niet op kan komen.” (LL)

Patrick en Thaissa treffen we aan bij de loempiakraam, waar zij overwegen een gefrituurd bodempje te leggen voor straks. Het duo komt uit het Vlaamse Sint Niklaas en is voor de eerste keer op Parkpop. De eerste indruk betreft vooral de omvang: “’t is een groot festival, bij ons in de buurt zijn gratis festivals een stuk kleiner!” Gaan we ze nog bij de voetbalschermen zien straks? “Nee, we verwachten een lekker rustige treinreis terug na de show van Epica!” (LL)

Bij het optreden van Gers Pardoel kleurt het veld al aardig oranje, mede dankzij de uitdossing van Remco uit Alphen. “Ik kom wel vaker op Parkpop, ik ben hier voor de sfeer!” En vandaag ook om het Nederlands elftal aan te moedigen. Aan een voorspelling van de uitslag waagt hij zich niet: “Je weet het niet, maar we gaan wel winnen natuurlijk.” De hits van Gers Pardoel vallen bij Remco in de smaak: “Het is niet de eerste keer dat ik hem zie. Leuke muziek, niet al te moeilijk. Al vind ik niet al zijn nummers goed.” (LL)

Ook tijdens Parkpop moet je af en toe even je rust pakken...

Frank, Rosie en Gabriël zijn al vroeg in het Zuiderpark te vinden. Frank is voor het eerst sinds 2003 weer naar Parkpop gekomen. Hoewel het drietal helemaal in het oranje is twijfelen ze nog of ze de voetbalwedstrijd ook in het park gaan kijken. “Het plan was om dat thuis te doen, maar als het heel gezellig wordt dan blijven we hier.” Voor de muziek komen ze niet speciaal. Frank: “We komen vooral voor de sfeer. Ik heb ook niet gekeken wat er speelt, alleen maar hoe laat het begon. Ik laat me gewoon lekker verrassen.” Een verzoekje voor het programma van volgend jaar heeft Frank wel. “Clean Bandit! Ik zag ze op Pinkpop en kreeg ze niet meer uit mijn hoofd.” (MP)

Marga valt op doordat ze nagenoeg elke Albert Heijn voetbalactie van de afgelopen twintig jaar op haar scootmobiel heeft geplakt. “Ik ben er helemaal klaar voor en als het niet regent dan kijk ik de wedstrijd hier. Ik vind het leuk om dat een keer met de massa te doen en de sfeer te proeven.” Ze komt ieder jaar met haar kleindochter naar Parkpop, maar stiekem vindt de Haagse een ander festival leuker. “Kinderparkpop vond ik zo leuk! Jammer dat dat er niet meer is want dat vond ik eigenlijk leuker dan dit. Al die blije kindergezichtjes als ze een snoepje kregen.” (MP)

Martin en Pieter bewaken de backstage-ingang van het Haags Podium. Ze balen niet dat ze door hun werk niet veel van de muziek mee kunnen pakken. Martin: “We horen de muziek wel en krijgen de sfeer goed mee.” Als ze hadden mogen kiezen hadden de mannen graag de optredens van Hallo Venray, Piñata en 10cc meegepakt. Pieter: “Hallo Venray is gewoon een gouwe ouwe. Dat zijn we zelf trouwens ook.” Voor volgend jaar heeft Martin grootse plannen. “Dan wil ik eigenlijk zelf op het kleine podium staan met de bandsessies. Dat is stiekem ook een beetje de reden dat ik vandaag hier sta. Om mensen te leren kennen.” (MP)

Ed, Chris en Tommy komen we tegen voor de Jupiler Stage als DJAIKOVSKI zijn set heeft afgerond. Tommy heeft volledig door het balkangedreun heen geslapen. Het drietal komt echt voor de muziek. Ed: “Ik zit zelf door mijn werk bij Keymusic (voorheen Rock Palace) in de muziek. Van het voetballen vandaag word ik niet warm of koud.” De keuze om de wedstrijd van het Nederlands elftal te vertonen snappen de mannen echter wel. Chris: “Ik denk dat het omzettechnisch gezien een goede zet is. Anders waren er toch veel mensen weggebleven.” Over wat ze missen in de programmering is Ed heel duidelijk. “Een beetje goede bands!” Tommy: “Wij luisteren ook wat meer rockmuziek. Als Slayer volgend jaar komt dan sta ik hier vooraan en dan blijf ik ook echt de hele dag staan.” Ed mist de Haagse vertegenwoordiging op de grote podia. “Probeer DI-RECT of Anouk weer een keer te strikken of zo. Het is toch een beetje een Haags feestje.” (MP)

Ferry heeft alles uit de kast getrokken om vanavond het Nederlands elftal naar de overwinning te schreeuwen. “Ik was blij dat ik hoorde dat we hier toch naar het voetbal konden kijken. Anders was ik waarschijnlijk naar Amsterdam gegaan en nu ben ik gewoon lekker in mijn eigen stadje gebleven. De sfeer is altijd goed hier dus dat is een mooie combinatie.” Maar Ferry komt niet alleen voor de wedstrijd. “10cc vind ik de leukste act op het programma. Als Nederland verliest dan gaan we gezamenlijk ons verlies verdrinken met de liedjes van 10cc op de achtergrond. Dan maken we er toch nog een leuk einde aan.” (MP)

En dan is het tijd voor de wedstrijd Nederland tegen Mexico in de achtste finale van het WK voetbal!