We Were Evergreen komt zieltjes winnen op Parkpop

“We proberen onze muziek gewoon zo interessant mogelijk te maken voor iedereen”

Manon Raman en Madeleine van Geuns ,

Het album `Towards` kwam in april van dit jaar uit en de band is al te zien geweest op festivals als The Great Escape, Lovebox Festival, Shambala Festival en Secret Garden Party. Op zondag 29 juni speelt We Were Evergreen op Parkpop. Dit veelzijdige trio komt uit Frankrijk maar is nu meer actief in het Verenigd Koninkrijk. Zelf beschrijven ze hun muziek als pop gemixt met tropische geluiden en elektronische invloeden.

Dat Parkpop een festival is met een wijde doelgroep, daar zijn de leden van We Were Evergreen van op de hoogte. ”Van kinderen tot headbangers toch? Wij hebben niet echt een specifieke doelgroep. We proberen onze muziek gewoon zo interessant mogelijk te maken voor iedereen”, vertelt Michael Liot, zanger en gitarist van de groep.
 
De band krijgt vorm in Parijs als Michael en zangeres en keyboardspeelster Fabienne Débarre elkaar ontmoeten bij toneellessen en samen beginnen de liedjes van Michael te spelen. Fabienne kent drummer en zanger William Serfass van het Conservatorium in Parijs en vraagt of hij in de band wil drummen. Van het één komt het ander en de eerste optredens lopen binnen. Na een tijdje worden ze uitgenodigd om in Londen een optreden te verzorgen. Dat beviel blijkbaar goed want in september 2011 zijn ze met z’n allen naar Londen verhuisd. ”Het was wel een moeilijke keuze, maar tegelijkertijd hadden we in Engeland zo veel optredens dat het eigenlijk heel spannend voor ons was om daar in zoveel verschillende steden te spelen. We hadden een goed team en onze muziek beviel het publiek heel erg. Dus toen waren we wel overtuigd om nog even rond te hangen.” Ondertussen hangt We Were Evergreen er al 2,5 jaar rond en ze genieten er nog steeds van. Maar ze houden het niet alleen bij Parijs en Londen: ”Toen we naar Londen zijn verhuisd probeerden we ook verder te touren. We zijn onder andere in Italië geweest, maar ook in Nederland en België. We proberen elke keer een beetje verder te gaan, dus hopelijk binnenkort zelfs in Azië of Amerika.”
 
Het eerste album `Towards` is nu verkrijgbaar, waarvan de naam verwijst naar beweging en het vooruitgaan, zo vertelt Michael. ”Het is eerder een foto van hoe we nu zijn dan dat het een collectie is van oudere liedjes.” Op het album staat hun single `Daughters` waarvan op de website ook een interactieve video te bekijken is. ”Voor de videoclip van `Daughters’ werden we geïnspireerd door een animatievideo uit de jaren ‘80 genaamd `Tango`. Dat wilden we met echte mensen doen, zonder dat ze elkaar aanraken en dat allemaal in één take.” Het ingewikkelde proces van het maken van de videoclip wilden ze graag vastleggen. ”We vonden het interessant om te laten zien aan hoe we dit allemaal voor elkaar hebben gekregen”. Op de site is te zien hoe het allemaal is zijn werk ging.
 
Ook opmerkelijk is het eerste nummer op het album met de titel `///’. Fabienne legt het ons uit: ”Mysterieus is misschien een beetje een groot woord, maar we vonden het leuk om er een geometrische twist aan te geven zonder al te veel uitleg. Het diagonale aspect, dat ook terugkomt in onze albumcover is weer een knipoog naar het bewegen en het vooruitgaan.” Naar Parkpop kijkt de band in ieder geval al uit. ”Het is best wel indrukwekkend voor ons om op Parkpop te spelen. We hebben al een aantal keer in Nederland gespeeld en we vinden het heel fijn om terug te komen. Mensen in Nederland staan heel erg open voor nieuwe dingen, wat goed in ons voordeel werkt”, aldus William. Ook kijken ze uit naar het optreden van Eefje de Visser: ”We hebben al eens met haar gespeeld en we zijn helemaal gek van haar. Dat ze in het Nederlands zingt vinden we iets heel moedigs om te doen als je moderne muziek maakt.”
 
Vlak voor een optreden nemen de leden van We Were Evergreen wel eens graag een douche, maar verder hebben ze geen rituelen. ”We proberen nog wel eens iets sportiefs te doen voor een optreden, maar elke keer als we hier iets kopen, zijn we het de volgende dag alweer kwijt.” Na de zomer volgt er waarschijnlijk nog een tournee om het nieuwe album te promoten, maar eerst kun je ze nog zien spelen op Parkpop, 29 juni in het Zuiderpark.