Hanggai brengt originele sound naar Parkpop

Mongoolse cultuur was nog nooit zo cool

Farah Coppola ,

Sinds het debuutalbum ‘Introducing Hanggai’ in 2008 is de band eigenlijk continu op tour. De 7-koppige band stond al met groot succes op festivals als Mundial, Roskilde, Lowlands en De Zwarte Cross. Hun song ‘Jiu Ge’, de ‘Drinking song’ werd zelfs omgedoopt tot Het Zwarte Cross-lied. Op 29 juni kunnen wij van ze genieten bij Parkpop!

De Chinees-Mongoole bandleden van Hanggai combineren traditionele muziek met rockelementen en keelzang. Ze laten zich inspireren door muziek van bands als Radiohead, Pink Floyd en Rage Against the Machine. Traditionele instrumenten als demorin khuur en de tobushuur vormen de basis van de songs, aangevuld met gitaren, bas, banjo en computergeluiden. “De keelzang klinkt een beetje als een Boeddhistische monnik die een soetra reciteert, maar het is een manier van zingen die al 300 jaar traditie is in Mongolie” zegt één van de bandleden trots. De combinatie van de traditionele instrumenten en de mix van zang en rock zorgt voor een sterke en unieke sound.

Hanggai ontstond door een toevallige samenloop van omstandigheden. Voorman Ilchi, die toen een student uit Peking was, ging op zoek naar zijn roots in het geboorteland van zijn vader (Mongolië). Hij kwam toen in contact met de andere bandleden die ook potentie zagen in het mixen van traditionele muziek met rock.  “Het woord ‘hanggai’ komt uit het oud Mongools. Het staat voor ideale boerenland met een heldere blauwe lucht, bergen, rivieren en bossen – een hemels vaderland” legt Ilchi uit. De bandleden hebben een rock achtergrond, maar ze zijn wel allemaal opgegroeid met de Mongoolse cultuur. “Onze cultuur is erg belangrijk voor ons en daarom wilden we een eigen stijl creëren, een stijl waarin we onze Mongoolse cultuur konden houden” zeggen de bandleden.
Hun derde album ‘Baifang’ oftewel ‘Back to you’ is in februari uitgekomen. “De single Baifang gaat over een jongen die een droom heeft en zijn familie en vrienden verlaat om zijn deze droom te volgen”. Het inspireren van jongeren vindt Hanggai belangrijk. “Jongeren luisteren niet zoveel meer naar traditionele muziek door de populaire pop cultuur die er is ontstaan. Wij willen jonge mensen eraan herinneren hoe groots onze cultuur is. Veel jonge mensen zijn trots op Hanggai” zegt frontman Ilchi.

De mannen vinden het geweldig om door Europa te toeren en hebben erg veel zin in Parkpop. Ze zijn ervan overtuigd dat ze het publiek op verschillende manieren weten te raken en kijken ernaar uit om ons een stuk van hun cultuur te laten zien op het podium.