Epica kan eindelijk ook Parkpop op het cv zetten

“Muzikant zijn is niet alleen een beroep maar ook een levensstijl”

Madeleine van Geuns ,

Begin mei verscheen de zesde studioalbum van Epica, ‘The Quantum Enigma’. In het kader hiervan is de band uit Limburg weer in de picture. Parkpop en Pinkpop zijn de enige twee festivaloptredens in Nederland dit jaar. Boegbeeld en zangeres Simone Simons vond even tijd om wat vragen omtrent Parkpop te beantwoorden.

Epica bestaat al meer dan tien jaar en treedt zeer succesvol in het kielzog van  populaire acts als Within Temptation, The Gathering en After Forever. Korte tijd heeft Epica zelfs een Haags tintje; drummer Koen Herfst maakte enige tijd deel uit van dit sextet. Epica staat garant voor vuurwerk. Een belofte die eind juni in het Zuiderpark waargemaakt gaat worden.

“’The Quantum Enigma’ slaat op een experiment in de kwantumfysica. Hierbij is men er achter gekomen dat als je kleine onderdeeltjes direct observeert, deze een bepaalde vorm aannemen. Als je vervolgens wegkijkt, nemen deze deeltjes een hele andere vorm aan. Als je dit een beetje doortrekt naar het filosofische weet je niet wat de realiteit is en hoe wij de realiteit kunnen beïnvloeden door onze observatie.” Simone geeft uitleg over de albumtitel. “De rode draad op het album is een zoektocht. Wat is de realiteit? Dromen, illusie, de kracht van de menselijke geest en de kringloop van het leven komen hierop samen.” Het idee van ‘The Quantum Enigma’ komt van gitarist/componist Mark Jansen. “Toen wij bij elkaar gingen zitten om te kijken welke opties er waren en of de nieuwe plaat een conceptalbum moest worden, kwam Mark met dit idee. We hebben wel eerst gevraagd, dit uit te leggen aan ons.”
 
Na een lange radiostilte is Epica in zee gegaan met een nieuwe producer en mixer. Een bewuste keus. “Na tien jaar succes en dezelfde formule, wilden wij het roer omgooien om onszelf te prikkelen. Het schema was altijd touren, opnemen, touren, opnemen. Nu hebben we de tijd ten volle benut voor het nieuwe album. Het is voor het eerst dat we een lange tijd niet hebben gespeeld, maar we hebben niet stil gezeten. Ik beviel van een zoon en Coen Janssen, onze toetsenist, kreeg een tweede kind. Verder hebben we de jubileum-dvd ‘Retrospect’ afgerond en deze nieuwe plaat opgenomen. Dit voelde heel goed aan. Ook het werken in een andere studio en met een andere mixer. Hierdoor is het album wat heavier geworden.”
 
Het krijgen van een zoon en het jubileum waren voor Simone erg speciaal. “Voor mij waren de shows waar ik zwanger was ook heel bijzonder. Dit viel samen met ons tienjarig bestaan. We gaven shows in Indonesië, Australië en China.” De band heeft al veel optredens in het buitenland gedaan. ”Japan en Nieuw Zeeland staan nog op ons verlanglijstje.” Tot aan de zomer is het relatief rustig voor Epica, iets wat Simone goed uitkomt. “In het eerste levensjaar van mijn zoon ben ik veel thuis. We doen wat festivals en ik ben dus maar kort weg. Na de zomer is hij één jaar en gaan we touren door Europa, Noord- en Zuid-Amerika. We splitten de tours in tweeën, want zeker de Zuid-Amerikaanse tournee is enorm vermoeiend. Je vliegt een paar uur dan heb je een showdag, daarna weer vliegen. Na een paar weken ben je echt gesloopt. Het is na de zomer dus echt, touren, touren, touren. Muzikant zijn is niet alleen een beroep maar ook een levensstijl.”
 
Voor het publiek en de organisatie van Parkpop is het maar goed dat Simone van festivals houdt. “Het is de gelegenheid om andere bands te bekijken. Ik ga het veld op of sta aan de zijkant van het podium. Alleen de wc’s zijn minder geweldig. Die typerende urinelucht die daar zo rondhangt. Maar het is echt mijn seizoen. Ik ben gek op de zomer en dol op festivals. Op Parkpop hebben we nog nooit gespeeld en dat kunnen we straks mooi op onze cv zetten. We houden er rekening mee dat dit een gratis festival en het publiek gevarieerd is. De setlist bestaat dan uit wat kortere en krachtige nummers met hier en daar wat ballads.”