Monomyths meteorologische lente begint deze week

Interview over labelswitch, re-release en drietrapsreleaseparty

Lilianne Laan ,

De Haagse instrumentale krautrockband Monomyth brengt deze week het titelloze debuutalbum opnieuw uit via Suburban Records. De band stapte over van Burning World Records dat de volledig uitverkochte eerste oplage van het album uitbracht. Het album komt op zondag 23 maart uit en gaat gepaard met een releaseshow in Paradiso. Op vrijdag 21 maart is Monomyth ook te zien in Musicon, samen met The Kettle en Snowburner. Een nieuwe lente voor de band, een nieuw geluid? Drummer Sander Evers licht toe.

In crisistijd als nieuwe band de complete oplage van je debuutalbum uitverkopen: ga d’r maar aan staan. Psychedelische rockers Monomyth lukte het, niet in de laatste plaats door een reeks indrukwekkende liveshows in binnen- en buitenland. De herdruk wordt uitgegeven onder een nieuw label. Monomyth had een goede samenwerking met Burning World Records, waarbij de eerste dubbel-LP verscheen, maar in verband met promotiekansen en eerdere samenwerking was een vriendschappelijke switch naar Suburban nu een logische stap. Sander Evers: “Met Suburban hebben we ervaring opgedaan rond Noorderslag, toen zijn we gaan praten en plannen. Selwyn (Slop, basgitarist) en ik hebben vanuit eerdere bands ook gewerkt met het label. Suburban is verbonden aan een hoop bands die op Roadburn festival speelden, dus ook op dat vlak een vertrouwde omgeving. We zochten wat meer mogelijkheden qua promo, op een gegeven moment kwam dat allemaal samen en hebben wij de switch voorgesteld. Alles is in goede harmonie gegaan. We zijn Burning World dan ook enorm dankbaar voor de kansen die zij ons hebben geboden.”
 
De overstap valt samen met het uitverkopen van de eerste release van het debuutalbum; de re-release is daarom het eerste wapenfeit bij het nieuwe label. “Omdat Suburban de plaat overneemt is er technisch natuurlijk sprake van een re-release. Wij onderstrepen dat heugelijke feit graag met een feestje in Paradiso aanstaande zondag. Verder is er overigens niets veranderd: de Suburban versie is qua muziek en hoes hetzelfde als de Burning World versie.” Geen extra materiaal dus. “We hadden niks klaar liggen om toe te voegen.”
 

Stilzitten is er echter niet bij voor de band; de volgende plaat is al in voorbereiding. “Op de nieuwe plaat komen vier nummers, een aantal tracks spelen we al live. We doen nog een paar shows en dan gaan we in mei de studio in. Met mixen, masteren en hoesontwerp is de verwachting dat we in september kunnen releasen. Precies een jaar na de eerste plaat, toch een mooi resultaat.” Wat kunnen we verwachten van de opvolger? “Het grote verschil is dat deze plaat in zijn geheel met deze groep mensen is geschreven. Ons debuut kwam tot stand toen we de band aan het oprichten waren en dat proces was iets fragmentarischer.” En muzikaal? “We experimenteren op de nieuwe plaat met wat aparte ritmes, die op onze eerste plaat niet zaten.” Aparte ritmes - harder werken voor de drummer dus? Sander, lachend: “Nou ik moet toegeven dat ik er wel even aan heb moeten trekken. Maar we spelen het inmiddels al live dus het is goed gekomen. Waar je aan moet denken zijn aparte maatsoorten, niet zozeer wisselende ritmes. Het geheel is iets lichter maar het blijft wel Monomyth. We blijven zeker trouw aan de herhalingen. Dat is onze kracht dus dat koesteren we.”

Zover is het echter nog niet: de aandacht gaat deze week naar shows in Den Haag, Eindhoven en het legendarische Paradiso. “Paradiso is een bijzonder optreden voor ons. Het is toch HET podium van Nederland. We gaan er een mooi feestje van maken.” Dat doet de band echter bij elke show, dus ook vrijdag in hometown Den Haag: “Het word een superleuk weekend. Eerst Musicon waar we staan tijdens een stoneravond van platenzaak Vinyl Grove, zaterdag de Effenaar waar we de aftershow doen voor onder meer Red Fang en zondag afsluiten in Paradiso. We hebben er zin in.”
 
Monomyth, The Kettle en Snowburner
Vrijdag 21 maart @ Musicon
Aanvang: 20.00 uur  / Entree: 7 euro