GroenLinks dient motie in tegen Spuiforum

Conservatorium naar rechter als Spuiforum niet doorgaat

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Dat het Spuiforum er daadwerkelijk gaat komen lijkt na de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen week nog geen zekerheid. Het vorige college verloor haar meerderheid en daarmee is er ook geen meerderheid meer voor het Spuiforum aangezien alle oppositiepartijen tegen de bouw zijn. Tijdens de eerste gemeenteraadsvergadering wil GroenLinks dan ook een motie indienen om alsnog een streep door de plannen voor het Spuiforum te zetten. Het Koninklijk Conservatorium laat echter weten naar de rechter te stappen als het Spuiforum alsnog niet doorgaat.

Inge Vianen, lijsttrekker van GroenLinks Den Haag, is er duidelijk over: “Wat ons betreft is de eerste actie van de nieuwe gemeenteraad het stopzetten van het huidige Spuiforum-plan. “Het college van PvdA, D66, VVD en CDA heeft de plannen voor het prestigieuze Spuiforum voor de verkiezingen nog snel even door de gemeenteraad geloodst. Daarbij ging het college voorbij aan het massale verzet van de Haagse bevolking tegen de ingrijpende bouwplannen op het Spuiplein.” Daarom dient GroenLinks aanstaande woensdag 27 maart een motie in om het Spuiforum een halt toe te roepen. “Wij moeten nu snel handelen. Voor ons is het ondenkbaar dat dit college na de verkiezingen gewoon terugkeert en het Spuiforum-plan doorzet.” Vorige week was er nog sprake dat Groep De Mos Ouderenpartij het Spuiforum zou steunen, maar lijsttrekker Richard de Mos heeft dat deze week hard tegengesproken. “Wat een tendentieuze verslaggeving en lastercampagne tegen onze partij om te stellen dat wij plotsklaps gedraaid zou zijn inzake het cultuurpaleis”, liet De Mos vrijdag weten. “Wij zijn en blijven hartstikke tegen dat onzinproject en dat heb ik alle journalisten ook duidelijk gezegd.”
 
Aan AD Haagsche Courant laat directeur Henk van der Meulen van het Koninklijk Conservatorium weten naar de rechter te stappen als het nieuwe college besluit de plannen voor het Spuiforum alsnog af te blazen. “Wij hebben bewust gekozen voor een verhuizing naar de binnenstad. Als er nu opeens wordt besloten dat het maar niet door gaat, dan wordt het toch werk voor advocaten.” Het huidige pand verkeert volgens Van der Meulen in slechte staat en er is geen geld om het op te knappen. Ook Henk Scholten, directeur Dr. Anton Philipszaal en Lucent Danstheater, laat weten niet blij te zijn als het Spuiforum alsnog niet doorgaat. “Mensen die nu de genomen besluiten willen terugdraaien, realiseren zich niet wat dat betekent voor de gezelschappen.” Volgens Scholten zijn er al 250 voorstellingen gepland in het tijdelijke Zuiderstrandtheater waarvan de bouw inmiddels al in een vergevorderd stadium is. Roland Kieft, de artistiek directeur van het Residentie Orkest, rekent er ook op dat het Spuiforum wordt gebouwd. “Als dit niet doorgaat loopt de bedrijfsvoering van een belangrijk deel van de podiumkunsten in Den Haag vast.”
 
Het Spuiforum moet volgens de planning in 2018 worden opgeleverd. Het nieuwe gebouw moet huisvesting bieden aan het Nederlands Danstheater, Koninklijk Conservatorium en het Residentieorkest. De bouw kost zo’n 181 miljoen euro. Oude theaters Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater moeten worden gesloopt voor de bouw.