Buma Awards voor Robbie van Leeuwen en Armin van Buuren

Nieuw jasje voor belangrijkste Nederlandse muziekprijzen

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Dinsdagavond 18 maart werden op het besloten gala in Studio 21 op het Hilversumse MediaPark de Buma Awards uitgereikt. Na 52 jaar veranderde de Harpen van naam naar de Buma Awards met een aantal nieuwe categorieën. Grote winnaar was de Leidse dj Armin van Buuren die met maar liefst drie Buma Awards naar huis ging. De Haagse gitarist en songwriter Robbie van Leeuwen (Shocking Blue) won de Buma Lifetime Achievement Award.

Buma wilde met de awards een nieuwe richting inslaan. “De leden van Buma zijn componisten, tekstdichters en muziekuitgevers. De Harpen en Exportprijzen werden in het verleden nog wel eens gewonnen door artiesten die niet ook de componist waren. We vinden dat onze Buma Awards weer terecht moeten komen waar ze horen: bij de componisten en tekstdichters. En daarbij past ook een nieuwe naam”, aldus Buma Cultuur directeur Frank Helmink. De uitreiking van de Gouden Harp blijft wel bestaan. “De Harp is al jaren een belangrijke prijs en we zullen jaarlijks een Buma Gouden Harp blijven uitreiken aan een persoon die veel heeft betekend voor de Nederlandse muziek.”
 
Armin van Buuren
De Buma Award Nationaal, voor de in Nederland meest succesvolle hit van het afgelopen jaar, ging naar Armin van Buuren en mede-componisten John Ewbank en Benno de Goeij voor het nummer ‘This is what it feels like’. In de categorie Buma Award Internationaal behaalde hetzelfde nummer de vijfde plaats, wat ook een award opleverde. In deze categorie won het nummer ‘Animals’ van pas 17-jarige Martijn Garritsen (Martin Garrix). De derde award die Armin van Buuren in ontvangst mocht nemen was die voor zijn bijdrage aan de muziek van de film Verliefd op Ibiza. Deze award kreeg hij samen met Martijn Schimmer, Matthijs Kieboom en Benno de Goeij. Van Buuren: “Ik vond het een enorme eer gevraagd te worden om de muziek voor de film te verzorgen – het was een leuke uitdaging! Ik ben erg dankbaar dat ik daar nu samen met de componisten en tekstdichters met een award voor wordt beloond.”
 
Shocking Blue
De Buma Lifetime Achievement Award ging naar de Haagse muzikant Robbie van Leeuwen. Met het door hem gecomponeerde ‘Venus’ bereikte Shocking Blue in 1969 als eerste Nederlandse band een Amerikaanse nummer 1 hit. Vorig jaar scoorde Sandra van Nieuwland nog een hit met haar versie van het nummer. Producent John De Mol kreeg uit handen van Joop van den Ende de Buma Gouden Harp voor zijn bijdrage aan het promoten van de Nederlandse muziek. Tekstdichter Han Kooreneef kreeg de Lennaert Nijgh Prijs voor zijn gehele oeuvre.