Verslag Life I Live Festival: Grote Markt Verslag Life I Live Festival: Grote Markt

, Colin Hoogendijk, Sabrina Istha | Foto's: Remie Stronks, Wouter Vellekoop, Peter Balkema

Verslag Life I Live Festival: Grote Markt

Colin Hoogendijk, Sabrina Istha | Foto's: Remie Stronks, Wouter Vellekoop, Peter Balkema ,

De Grote Markt, op een normale avond al gezellig druk, maar met Life I Live zéker. De festivalavond begon met Atlantic Attraction en eindigde met een warm en zomers feestje bij Andy Frasco.

Openingsact zijn is niet altijd even gemakkelijk, en al helemaal niet als het vlak voor het optreden begint te regenen. Dit wordt ook opgemerkt door de Leidse band Atlantic Attraction, die vandaag het spits mag afbijten op het podium op de Grote Markt. Erg veel publiek is er nog niet en het merendeel staat te schuilen, met als resultaat een grote leegte voor het podium. Met een ietwat onwennige uitstraling spelen de mannen hun set vol indierock, waarbij opvalt dat deze band over een zeer strakke ritmesectie beschikt. Het lage tempo van de nummers, in combinatie met het slechte weer en gebrek aan enthousiasme vanuit de band zorgen er voor dat de aandacht moeilijk vast te houden blijft voor het publiek. Richting het einde van de set stijgt niet alleen het tempo van de nummers, maar tevens de kwaliteit, en hier laat de band zien toch wel over enige inhoud te beschikken. Helaas mag het niet baten, en lijkt het publiek haar oordeel al geveld te hebben: interessant is anders. (CH)

Door te beginnen met ‘Mon cher amour’, rond een sample van een Franse chanson, zet The Cosmic Carnival de bezoeker op het verkeerde been. Het publiek staat er wat onwennig bij, maar is tegelijk onder de indruk van de hoeveelheid instrumenten die tevoorschijn komt. Verschillende handmatig bespeelde percussie instrumenten plaatsen de zeurderige chanson in een dansbaar ritme. Hierna volgt een aantal nummers dat vooral te omschrijven is als ‘harmonieus’. De zweverige zang en niet al te opzwepende melodieën zitten goed in elkaar, maar horen niet helemaal thuis in deze setting. De pit ontbreekt en het kabbelt een beetje voort. Mensen kijken onzeker om zich heen of verlaten de Grote Markt voor een ander podium. Alsof de band het door heeft, wordt het optreden naar het einde toe steeds beter. Een grotere rol voor de gitaarpartijen en invloeden van Zuid-Amerikaanse muziekstijlen brengen weer wat leven in de brouwerij. Nu wordt er volop gedanst. Voor het slotnummer stapt de toetsenist naar voren en begint zich uit te leven op een mondharmonica. Hij toont genoeg passie om de rest van de show te compenseren en het publiek beantwoordt dit door de voetjes flink van de vloer te halen. The Cosmic Carnival eindigt knallend, maar had daar best iets eerder mee mogen beginnen. (SI)

Als goede reggae niet uit Jamaica komt, dan komt het wel uit Engeland. Veel Engelser dan The Skints kun je het bijna niet krijgen, en deze band laat dan ook vanaf de eerste tel horen dat ze weten waar ze mee bezig zijn. De offbeats, de simpele baslijnen die eindeloos herhaald kunnen worden en een staaltje loepzuivere zang vormen tezamen de liedjes die er bij het publiek ingaan als spacecake. Hoewel de avond al enige tijd gevallen is, voelt het toch weer even alsof de zon volop aan het schijnen is en de sfeer zit er dan ook goed in. Voor sommige mensen klinkt reggae wellicht wat eentonig, maar voor de liefhebber is dit exact de vibe waarnaar gezocht wordt. Niets moeilijker maken dan nodig is, gewoon luisteren, relaxen, genieten en er in meegaan. The Skints weten met hun mix van reggae, ska en dub deze sfeer gedurende het hele optreden vast te houden en er mag dan ook gerust van een geslaagd optreden gesproken worden. (CH)

Andy Frasco. Wie? Precies. Hoewel er waarschijnlijk niet veel mensen zullen zijn die deze naam kennen, staat deze man toch samen met zijn 'United Nations' als afsluiter op het podium van de Grote Markt. 'Onbekend maakt onbemind' zul je misschien denken, maar niets is minder waar: Andy Frasco blijkt de afsluiter te zijn waar elke festivalorganisator van droomt. Blues, rock'n'roll, gospel en zelfs uitstapjes richting ska, balkan en funk; alles komt voorbij en alles wordt even fantastisch uitgevoerd. Bijgestaan door een waanzinnig goede band heeft Andy Frasco vanaf het eerste nummer heel het publiek in zijn macht. Als een ware predikant weet hij de hele Grote Markt naar zijn hand te zetten. Moet er gedanst worden? Dan wordt er gedanst. Moet het even stil zijn? Dan hoor je niets meer. Andy spreekt en het publiek luistert. Zelfs de organisatie durft deze sympathieke Amerikaan niet tegen te spreken, wat resulteert in een oneindig aantal toegiften, waar stuk voor stuk even enthousiast op wordt gereageerd. Muziekliefhebbers die dit spektakel hebben gemist, doen er zeker goed aan hun agenda alvast te checken, want in augustus komt Andy Frasco terug naar Den Haag, en er is niemand die hier niet bij zou willen zijn. Wie is Andy Frasco? De ware koning tijdens deze koningsnacht, dát is Andy Frasco. (CH)

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag