Jett Rebel gaat op ontdekkingstocht in Den Haag

“Ik ben gelukkig geen gladde commerciële boy geworden”

Daan van Boxtel ,

Als opkomende muziekgod heeft Jett Rebel, alter ego van de 23-jarige Jelte Tuinstra, een druk bestaan. Hij reist stad en land af voor zijn optredens, krijgt het ene na het andere compliment om de oren, maar doet vooral dat wat hij erg leuk vindt: op een podium staan. Tijdens Life I Live Festival mag deze rijzende ster dan ook niet ontbreken. Ondanks dat hij een geboren Hagenaar is, heeft de stad veel geheimen voor hem.

Jett heeft het eigenlijk niet zo op Koningsdag. “Ik ben persoonlijk een zware antinationalist”, begint hij. “Dit leek me alleen een heel vet festival. Op Koningsdag zelf ga ik thuis anti zitten zijn en liedjes schrijven. Je ziet mij niet in het oranje, dat is niets voor mij.” Den Haag is dan wel de stad waar hij het licht zag, maar daar is ook alles mee gezegd. Hij verhuisde op zijn tweede al naar Baarn en groeide daar op. “Maar ik ben altijd trots als ik zeg dat ik uit Den Haag kom omdat er zo’n legendarische muziekscene is. Ik ken de stad nog niet zo goed. We hebben in het Paard en de SuperMarkt gestaan, maar er is nog veel te ontdekken.”
 
Wie een optreden van deze jongeman bijwoont, ziet een uitermate zelfverzekerd persoon on stage. Maar schijn bedriegt. “In het dagelijks leven ben ik allesbehalve zelfverzekerd. Als ik muziek maak, heb ik heel veel vertrouwen. Zodra ik vervolgens weer van het podium afstap, kan je me echt opvegen.” De bravoure die hij uitstraalt tijdens zijn optredens, is ook niet vanzelf gekomen. “In mijn eentje met een akoestische gitaar op het podium staan, vind ik heel eng. Dat is een angst die ik een beetje heb overwonnen. Als ik nu van het podium afstap zeg ik ook tegen mezelf: ‘Woow, wat eng dude, maar je hebt het overleefd’. En dat voelt wel kicken!”
 
Jett is razendsnel aan het opklimmen binnen de Nederlandse muziekwereld. Iets wat hij zelf eigenlijk niet kan geloven. “Ik had nooit gedacht dat mijn muziek bij welk publiek dan ook aan zou slaan. Dat is ook de insteek waarmee ik mijn eerste cd heb opgenomen: Fuck it, ik maak muziek die ik leuk vind en dan zien we wel verder. De grootste klap kreeg ik toen een liedje van mij voor de allereerste keer op de radio werd gedraaid. Dat kon ik niet geloven, vond het nergens op slaan. Daarna gebeurde het vaker en ondertussen gaan mensen kaartjes kopen voor mijn concert, dat is waanzinnig.”
 
De twintiger vindt het belangrijk dat hij trouw blijft aan zijn eigen muzieksmaak. Geen concessies doen, dat is zijn stokpaardje. “Ik heb altijd een heel diep verlangen in mij gevoeld om het te gaan maken. Maar het was wel de vraag of dat zou lukken zonder concessies. Ik ben heel bang geweest dat ik een gladde commerciële boy zou worden en music for money and fame zou gaan maken.” Nu Jett steeds bekender wordt, realiseert hij zich dat hij helemaal geen compromissen hoeft te sluiten en zijn eigen ding kan blijven doen. “Dat is fucking relaxt! Ik krijg meer en meer zelfvertrouwen. De nieuwste nummers zijn voor mijn gevoel met nóg minder concessies gemaakt.”
 
Het leven van Jett draait volledig om de muziek. Zijn ideale verjaardagsfeestje, het moge geen verrassing heten, dan ook. “Met een stapel instrumenten en al mijn vrienden een grote sessie organiseren! Vroeger met mijn verjaardag bij mijn ouders zat ik boven in mijn eentje muziek op te nemen, want ik durfde dat helemaal niet. Ik was heel erg verlegen en kon niet zo goed tegen dat soort aandacht.” Terugkomend op dat feestje van vrijdagavond heeft Jett één belangrijke tip. “Het publiek moet goed opletten! Wij hebben altijd enorm veel zin om te spelen, iedereen is superenthousiast. Ons belangrijkste doel is om dat over te brengen op een bepaalde manier. We hebben het zelfs zo leuk op het podium dat je bijna bang bent dat het publiek dat niet zo voelt. Maar als je zin hebt in een feestje, dan krijg je ook een feestje!”
 
Jett Rebel is op vrijdag 25 april tijdens het Life I Live Festival te zien om 22.30 uur op het Noordeinde.