Coely is dolenthousiast over optreden Life I Live

“Door de Albert Heijn vieren wij in België ook een beetje jullie Koningsdag”

Willemijn de Koning ,

Het Life I Live Festival is dit jaar voor het eerst op de vooravond van Koningsdag, in plaats van Koninginnedag. Dat is echter niet het enige speciale aan het festival dit jaar. Life I Live overtreft zichzelf met een spetterende line-up waarvoor de organisatie dit jaar ook in België heeft geshopt. Zo is een 20-jarige Antwerpse met roots in Congo veroverd. Ze heeft de klasse van Erykah Badu, kan zingen als Alicia Keys en rappen als Lil’ Kim. Maar voornamelijk is ze gewoon zichtzelf: Coely.

Je mag wat van Coely verwachten, want eerder heeft ze al geshined in voorprogramma’s van onder andere Kendrick Lamar en tegenwoordig staat ze op elk noemenswaardig festival in België, Nederland, Duitsland en binnenkort zelfs in Afrika. “Ja, gaaf he! Het is zo cool. Ik ben al wel een tijdje bezig, maar pas in 2012 bracht ik mijn eerste officiële single uit. Vanaf toen is het best snel gegaan, ja. Maar dat voelt supergoed. Ik heb ook de juiste mensen om me heen en daar is mijn succes wel aan te danken”, roept de Belgische vrolijk door de telefoon. 
 
Coely is zowel verrast als blij dat ze op Life I Live mag staan. Jubelend vertelt ze over haar enthousiasme over onze Koningsdag. “Ik kwam er net pas achter dat het rondom Koningsdag is, weet je dat. Dat wist ik niet eens toen ik ja zei tegen het optreden! Ik vind het heel cool, want in België vieren we deze dag niet zo groot als jullie dat doen. Jullie vieren het zó groot dat zelfs wij het merken. In de Albert Heijn bijvoorbeeld - die heb je hier ook in België - krijg je op jullie Konings- of Koninginnedag iets kleins bij je boodschappen, zoals een kroontje. Supergrappig is dat!”
 
Maar wat zou Coely doen als ze zelf zo’n kroontje op zou mogen zetten, en zich de koningin zou mogen noemen? “Het liefst wil ik overal vrede, maar dat is niet realistisch helaas. Ik zou in elk geval niet naast mijn schoenen gaan lopen. Koning of koningin zijn is een zware job, want mensen verwachten veel van je. Dat is ook zo in de muziek, dus ik weet hoe het voelt. Maar toch moet je er staan en jezelf niet verliezen. Gewoon hard werken en ervoor gaan.”
 
Hard werken is precies wat ze gaat doen op Life I Live. Ze zal = naar eigen zegge - een spetterende show gaan weggeven. “Het wordt gewoon leuk. Mijn show is voor jong en oud en draait om plezier hebben. Het zal wel een verrassing zijn voor mensen die mij nog niet kennen; dat is altijd zo. In het begin zijn de mensen altijd afhoudend, omdat velen me nog niet kennen.” Dat kan ook komen omdat Coely niet de grootste is en nog jonger oogt dan ze eigenlijk al is, maar daar moet het publiek zich niet in vergissen. “Tijdens een optreden heb ik geen remmingen dus voel ik me vrij. Ik geef dan 100%.” En dat wordt altijd gewaardeerd door haar publiek. “Als ik vraag om die handjes in de lucht te doen, doet bijna iedereen dat. Ik krijg echt kippenvel van zoveel liefde. Ik word daar bijna weer zenuwachtig van, terwijl ik dat nooit meer ben!” Gelukkig staat ze niet alleen op het podium. “Ik ben altijd met mijn dj. Wij werken sinds het begin van onze carrière samen, dus dat blijven we ook doen. Tot nu toe doen we het erg goed samen, dus hebben we ook nog geen band nodig. Maar wie weet, in de toekomst...” 
 
Haar set op Life I Live zal bestaan uit eigen nummers. “Als mensen op het laatst nog meer willen, gaan we nog meer geven. Maar wat precies, weten we nog niet; dat blijft een verrassing.” Misschien doelt ze hier op nieuwe nummers die gemaakt zijn voor haar tweede EP, die april 2014 zou uitkomen. Helaas gaat ze dat niet redden. “April red ik nog niet, ik heb het zo druk met optredens… Waarschijnlijk wordt het eind dit jaar. Wel ga ik een nieuwe single uitbrengen binnenkort.”
 
Dat belooft heel wat goeds voor het optreden van Coely op het Noordeinde. Zelf heeft ze ook zin in het festival. “Tuurlijk ga ik zelf rondkijken. Ik heb me nog niet heel goed verdiept in de line-up van het festival, dus ik weet nog niet precies wie er staan. Maar als ik naar een festival ga, vind ik het juist leuk mezelf te verrassen. Dan loop ik gewoon rond langs de tentjes en podia en ga bij iedereen even luisteren. Zo kom ik ook bij artiesten die ik niet ken of waar ik normaal niet naar zou luisteren, maar nu juist wel. Als het iets voor mij is, blijf ik staan, anders niet. Dat vind ik zo leuk aan festivals; je kunt jezelf laten verrassen. Vroeger ging ik niet zoveel naar festivals, dus nu ik er op zoveel kom, geniet ik ervan ook!”
 
Coely is op vrijdag 25 april tijdens het Life I Live Festival te zien om 21.15 uur op het Noordeinde. Later dit seizoen is Coely ook nog te zien op Parkpop en Werfpop.