Intiem avondje poppunk met The Morning Hour

Rijswijkse band maakt indruk in dunbevolkt Paardcafé

Koen Kleiberg ,

De Engelse band Just Like Giants doet dit weekend een korte tour door Nederland met het Rijswijkse The Morning Hour. Den Haag wordt daarbij niet overgeslagen, en op donderdag 19 juni waren beide bands dan ook te bewonderen in het Paardcafé.

Hoewel Just Like Giants amper een jaar bestaat, heeft de band al twee EP’s uitgebracht. De korte tour door Nederland is dan ook bedoeld om het Nederlandse publiek kennis te laten maken met materiaal van die EP’s. Dit zal in Den Haag echter niet gaan lukken, omdat het viertal voor anderhalve man en een paardenkop staat te spelen. De band speelt simpele poppunk, waarbij de nadruk op pop ligt. Van de snelle drumbeats die zo gebruikelijk zijn bij poppunk is namelijk geen spoor te bekennen. De samenzang tussen zanger-gitarist en bassist niet altijd even zuiver. Dit hoeft normaal gesproken bij een genre als poppunk geen probleem te vormen, sterker nog, het hoort er ook enigszins bij, maar dan moeten de songs individueel wel sterk genoeg zijn om de show boeiend te houden. Dit is echter niet het geval, want vrijwel alle nummers klinken hetzelfde. Daar kunnen de ingenieuze, melodieuze gitaarriffjes van de twee gitaristen weinig aan veranderen. De cover van de intromuziek van de televisieserie ‘Friends’ in het midden van de show is een welkome afwisseling op de anderzijds middelmatige set. De band komt sympathiek over en beheerst ook zeker zijn instrumenten, maar voor een Europese tournee lijkt het toch nog wat te vroeg.

 

Alles wat er bij Just Like Giants fout gaat, doet The Morning Hour goed: de band speelt zeer strak en weet het gehele optreden te boeien. Snelle poppunk wordt gecombineerd met melodieuze emopop, maar de band weet er duidelijk zijn eigen stempel op drukken. Dit leidt tot een sound die doet denken aan een mix van ‘alternatieve’ poppunk à la Blink-182 ten tijde van het self-titled album en Jimmy Eat World. De Rijswijkse band heeft een handjevol vrienden en fans meegenomen en speelt vol overtuiging een goede, afwisselende set. De melodieuze liedjes blijven aardig hangen. De zanger is goed bij stem en weet het publiek aan zich te binden door interactie tussen de nummers door en zorgt voor enige hilariteit door een nummer op te dragen aan Wayne Rooney, die vlak daarvoor een doelpunt heeft gemaakt (boven de bar staat de voetbalwedstrijd Uruguay-Engeland aan). Dat The Morning Hour nog geen muziek heeft uitgebracht (de debuut-EP wordt over twee weken gelanceerd) zou je niet verwachten als je de band vanavond ziet, die speelt alsof het al jaren ervaring heeft.

 

The Morning Hour vormt een welkome aanvulling op de Haagse muziekscene, en zou in de nabije toekomst nog wel eens uit kunnen groeien tot een hele grote. Laten we hopen dat de populariteit van de band toeneemt met de release van de eerste EP, want het is jammer als zo’n goede band het Paardcafé voor nog geen derde kan vullen.