Some Kind of Fire Rose timmert aan de weg met eigen liedjes Some Kind of Fire Rose timmert aan de weg met eigen liedjes

Haags singer-songwriter duo op rand van doorbraak

, Emil Golshani

Some Kind of Fire Rose timmert aan de weg met eigen liedjes

Haags singer-songwriter duo op rand van doorbraak

Emil Golshani ,

Dat de Haagse muziekscene al vele decennia goede muzikanten en succesvolle bands voortbrengt is geen nieuws. Maar in de stad waar rock ’n roll van oudsher welig tiert, timmert nu ook een singer-songwriterduo steeds luider aan de weg. Some Kind of Fire Rose is dit weekend te zien op Kaderock.

Some Kind Of Fire Rose bestaat uit Lisette van Zwieten en Gijs Hietkamp. Samen delen ze de liefde voor elkaar en voor muziek en precies één jaar geleden was de kogel door de kerk. Gijs: “Een jaar of zes geleden ben ik begonnen met muziek te maken, in verschillende bands, maar ook alleen. Door veel te oefenen en goed te luisteren naar anderen heb ik mezelf gitaar leren spelen en dat geeft de vrijheid eigen liedjes te schrijven, te zingen én te spelen.” Gijs had al enkele jaren ervaring in de Haagse muziekscene, maar hoe zat dat met Lisette? “Ik zing al jaren voor mezelf, als niemand me hoort. Ik had altijd wel ambities om iets te gaan doen met zang, maar tot vorig jaar had ik nooit opgetreden voor andere mensen. Mede door het aandringen van Gijs heb ik op een gegeven moment de knoop doorgehakt. Mijn debuut op de radio was in dat opzicht een soort van coming out.”
 
Breekbaar
Heel toepasselijk speelde Some Kind of Fire Rose tijdens het debuut op de radio het door Lisette geschreven ‘Breekbaar’. Lisette: “‘Breekbaar’ gaat over de onzekerheden en zwakke plekken die iedereen heeft en waar iedereen op z’n eigen manier mee om probeert te gaan. Iemand kan heel zelfverzekerd overkomen, maar vaak verhult dat juist de plek waar de kwetsbaarheid zit.” 
 
Sinds de eerste uitvoering van ‘Breekbaar’ als muzikaal duo gaat het snel met Some Kind of Fire Rose. Gijs: ”’Breekbaar’ is wel zo’n beetje het fundament waarop het succes van Some Kind of Fire Rose gebouwd is, haha.” Lisette: ”Dat klopt, dit nummer heeft ons wel de meeste aandacht opgeleverd en heeft zelfs meerdere prijzen gewonnen. Dit opende weer nieuwe deuren, naar nieuwe optredens en ervaringen.” Niet alleen ‘Breekbaar’ kon rekenen op lovende reacties. Tijdens de The Hague International Singer-Songwriter (THISS) Awards sleept het duo prijzen in verschillende categorieën in de wacht. ‘Breekbaar’ wint als Best Non-English Language Song 2013 en het Engelstalige nummer ‘Clouds’ wint met Best Performance Video by a Duo/Group 2013. Gijs ontvangt ook nog eens de THISSAward Critics’ Choice Songwriter of the Year 2013. ‘Breekbaar’ en ‘Clouds’ werden bovendien ook nog genomineerd voor de Fans’ Choice Song of the Year 2013 en voor Best Recorded Performance (Guitar/Voice).
 
Schijnbare tegenstellingen
Some Kind of Fire Rose zingt dus zowel in het Nederlands als in het Engels. Gijs: ”We vinden beide talen mooi en interessant om al liedjes schrijvende te verkennen. De ene keer kun je je beter in het Nederlands uitdrukken en de andere keer is het Engels geschikter.” Het tweetal verenigt wel meer schijnbare tegenstellingen, die elkaar in de praktijk goed aanvullen. Lisette heeft een fragiel geluid en als ze liedjes schrijft, komen de woorden eerst en daarna pas de muziek. Bij haar robuuste partner is dat eerder omgekeerd. Lisette: “Dat werkt voor ons heel goed. Soms schrijven we samen aan nieuwe liedjes, soms apart. Als we ervoor gaan zitten, ontstaan de woorden en melodieën vaak vanzelf.”
 
Hoewel de verhouding ongeveer 50/50 is, is gekozen voor de Engelse naam Some Kind of Fire Rose. Hoe is die naam eigenlijk ontstaan? Gijs: “Toen we eenmaal besloten hadden om als muzikaal duo de planken op te gaan, zijn we natuurlijk gaan nadenken over een goede naam waarmee we ons allebei konden identificeren.” Lisette: “Gijs had op een dag een foto gemaakt van een kaarsvlam en dat zag er bijna surrealistisch uit. We vonden het allebei op een ‘soort van vuurroos’ lijken en zaten daar een beetje op door te fantaseren.” Gijs: “Tot we elkaar gingen uitmaken voor ‘vuurroos’, haha. Kwetsbaar en stekelig tegelijk, mooi en vurig. Zoals we ook willen klinken met onze muziek. Toen we dat in het Engels vertaalden, klonk het meteen goed.”
 
De weg die sinds eind mei 2013 is ingeslagen heeft ze al op mooie en bijzondere plekken gebracht. Het tweetal heeft in een jaar tijd ruim zestig keer opgetreden en daar zaten bijzondere optredens bij. Lisette: “Het afgelopen jaar hebben we al zoveel mooie dingen meegemaakt. We hebben op verschillende festivals gestaan, een theatervoorstelling gemaakt, hebben opgetreden in de kleinste concertzaal van Europa en we hebben zelfs een tour door Liverpool gedaan!” Gijs: ”Die tour door Liverpool was fantastisch om mee te maken. We hebben daar ook onze Nederlandstalige liedjes gespeeld. ‘Breekbaar’ werd zelfs meegezongen!”
 
Het vorig jaar was dus het jaar waar Some Kind of Fire Rose voor het eerst van zich liet horen. Gaan we meer van ze horen in de komende twaalf maanden? Lisette: “Als het aan ons ligt wel! We gaan binnenkort ‘Breekbaar’ op single uitbrengen, er wordt hard gewerkt aan de website en onze nieuwsbrief en er staan volop optredens gepland.” Gijs:” In juli doen we mee aan de ‘Wedstrijd van het Nederlandse lied’, dat onderdeel uitmaakt van de jaarlijkse Gentse Feesten. Wij horen bij de zes finalisten die daar elk 45 minuten mogen optreden.” Lisette: ”Dat wordt weer een mooie kans om mensen kennis te laten maken met onze muziek en te zien hoe ze reageren op onze liedjes.”
 
Wat heeft de toekomst in petto? Gijs:” Voorlopig zijn we druk bezig met optredens, promotiewerk en het schrijven van nieuwe nummers. Natuurlijk dromen we ervan om in de toekomst op de grote festivals te staan zoals Lowlands of Glastonbury. Of optreden in de Royal Albert Hall. Dat is het ultieme.” Want dat is wat Some Kind of Fire Rose het liefste wil. Eigen geschreven liedjes, recht uit het hart met zoveel mogelijk mensen delen.
 
De komende tijd is Some Kind of Fire Rose onder andere te zien op Delft Fringe (5 juni), Kaderock (7 juni), THISSfest (23 juni) en Parkpop (29 juni).
 
advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag