Fexet, Drunktank en Cooper; drie generaties punkbands

“Het gaat niet om de drank of de wijven en al helemáál niet om het geld”

Manon Ramon | Foto’s: Remie Stronks ,

De frisse melodische punk van Fexet, de 90's skatepunk met een vleugje metal van Drunktank en de ondertussen al legendarische punkrock van Cooper. Dat allemaal op één avond. Het lijkt te mooi om waar te zijn. “Het is nog nooit gebeurd, maar we kennen elkaar al heel lang. Een mooie kans.” Een primeur om niet te missen. Ter gelegenheid van hun aankomende optreden in Paard van Troje op donderdag 12 juni heeft 3voor12 Den Haag het genoegen om met bandleden van Drunktank, Cooper en Fexet samen te zitten.

Dat deze Haagse punkbands het podium gaan delen moest volgens René van der Zee, gitarist en zanger bij Cooper, niet lang over nagedacht worden: ”Er zijn niet zo veel mensen in dit genre, al helemaal niet in Den Haag. Dus toen het Paard vroeg of wij een show wilden doen, dacht ik gelijk ‘dat moeten we met z'n drieën doen’. Het telefoontje was al snel gemaakt.”

Alle drie maken ze 'harde, snelle, maar toch melodieuze punkrock'. Ze zijn beïnvloed door dezelfde bands, zoals ALL en The Descendents, maar ze leren ook van elkaar. Zo vertelt Olivier Lucas, drummer van Fexet: “Wat ik vooral geleerd heb van René is een goed liedje maken. We hebben wel eens gehad dat we met een idee aankwamen en hij dan zei: ‘dit is precies wat jullie net hebben gedaan, kom maar met iets nieuws’. En dat staan wij daar met onze mond vol tanden.” Ook Mark van Kuik, gitarist van Drunktank, vindt dat er overlappingen zijn: “Maar wij stoppen er wel veel metal dingen in." Toch waarschuwt René : "Het is niet zo dat we nou zoveel van elkaar hebben, maar we luisteren wel min of meer naar dezelfde muziek."
 
Gezamenlijk hebben ze zowat in alle hoeken van de wereld gespeeld. Dat de punkrock een kleinschalige scene is betekent niet dat deze niet wereldwijd is. "Wij treden eigenlijk meer op in het buitenland. Het is heel normaal dat je elkaar belt en mailt en contact hebt, waardoor je ook sneller in het buitenland komt. Iedereen kent elkaar. Het is allemaal niet zo bijzonder", aldus René. "Wij reizen gewoon met een personenauto en slapen op de vloer bij mensen. Zo touren wij. Dat opent de deuren naar het buitenland veel makkelijker dan dat je contracten moet tekenen en veel geld wilt hebben. Wij voelen ons niet te goed voor iets, het gaat niet om de drank of de wijven en al helemáál niet om het geld. De enige reden om in een band te zitten is de muziek. De band moet het doel zijn en niet het middel", zo klinken de wijze woorden van René.
 

Het 22 jaar oude Cooper heeft ondertussen al wel het een en het ander meegemaakt en heeft de punk ook zien evolueren. "De basis voor de punkrock is al 30 jaar geleden gelegd. Die ontstond met de eerste hardcore bands in Amerika die in een auto zijn gestapt en gaan touren. Zij hebben de basis gelegd en een infrastructuur gecreëerd. Ik geloof niet dat veel mensen beseffen dat dit het genre is waarin wij ons in begeven." In de jaren ‘90 was er een opleving van de punkrock met onder andere bands als Green Day, The Offspring en uit Nederland Heideroosjes. "Maar dat was maar een heel korte periode." vertelt René. "Het is meer een cirkel dan een evolutie." Wat René wel heeft zien evolueren is de algemene muziekscene in Den Haag. "Die is echt super kicken, de laatste tien jaar al. Dat is een evolutie die ik eigenlijk veel grappiger vind." Op de vraag 'vind je het erg om als de oudere generatie gezien te worden?' antwoordt René heel luchtig: "Het is niet zo'n issue. Er zijn een aantal dingen waar je geen flikker aan kunt doen. Dat is het weer en dat is het ouder worden."

De mannen van Drunktank treden op het moment niet veel op omdat ze bezig zijn met het nieuwe album. Ze hebben ervoor gekozen om het een jaartje rustiger aan te doen, maar toch staan ze binnenkort in het Paard. "We hadden zoiets van oké, het is in onze eigen stad. Het is tof. Laten we het gewoon doen”, vertelt Mark. Drunktank heeft wel al vier EP’s uitgebracht, maar nog maar één album. "Dat komt doordat we telkens een andere bezetting hadden." Er wordt momenteel gewerkt aan een nieuw album. Alleen de puntjes moeten nog op de 'i' worden gezet en dan kunnen we weer genieten van de lekkere sounds van Drunktank. "Er zit wel een groot verschil tussen de eerste plaat en de muziek die we nu maken. Er zit nu veel meer zooi ingepropt, dingen die we leuk vinden vanuit andere muziekstromingen. We zijn in de band allemaal ontzettende fans van 80's metal en dat proberen we er zoveel mogelijk in te verwerken." Filosofisch sluit Mark af met: "Muziek moet je maken als identiteit. Het is als een schilderij, alles moet op zichzelf staan en herkenbaar zijn."

Ook Fexet is bezig met het maken van een nieuwe plaat. De eerste EP hebben de heren uitgebracht onder hun eigen label. "Bij onze voorbeelden zagen we dat veel punkbands het zelf gingen doen. Dat is echt het fundament van dit genre." Fexet is ook te vinden op het nieuwe compilatiealbum 'Say Cheese! #3' met daarop negentien Nederlandse punkbands. In september 2013 heeft Cooper het gelijknamige album 'Cooper' uitgebracht, het album van Fexet is te verwachten in september 2014 en de nieuwe plaat van Drunktank is ook al in zicht. Tot die tijd kun je van deze drie Haagse punkbands genieten op donderdag 12 juni in de kleine zaal van Paard van Troje. De aanvang is 20.00 uur en de entree 10 euro (excl. servicekosten).