Haagse componist beschuldigt The Common Linnets van plagiaat

Ruud van Osch spant rechtszaak aan

Redactie 3voor12 Den Haag ,

De Haagse componist Ruud van Osch spant een rechtszaak aan tegen Universal Music, de platenmaatschappij van The Common Linnets. De formatie rondom Ilse DeLange werd vorige maand tweede op het Eurovisie Songfestival met het nummer ‘Calm after the storm’. Van Osch beschuldigt Universal Music nu van plagiaat omdat hij vindt dat The Common Linnets zijn liedje ‘So sad’ gekopieerd hebben.

De 65-jarige Van Osch laat aan Omroep West weten vorig jaar al een demo van zijn nummer naar Universal Music te hebben gestuurd. Volgens de componist zou het een mooi nummer voor het songfestival zijn. “Ik kreeg er geen antwoord op. Toen heb ik een e-mail verzonden met de vraag of het misschien iets is voor René Froger, maar daar kwam ook geen antwoord op”, aldus Van Osch. “Toen ik het op tv hoorde dacht ik: ik kan er niks aan doen, zij hebben wat veranderd, maar toen het refrein begon kon ik mijn melodie zo meezingen. De laatste dertien noten zijn helemaal hetzelfde. Het is gewoon van mij”, zegt hij vol overtuiging. “Zij hebben niet alleen mijn noten gekopieerd, maar ook mijn arrangement overgenomen.”
 
Reactie Ilse DeLange
Vanmorgen sprak 3FM-dj Giel Beelen tijdens zijn radioprogramma met Ilse DeLange over de beschuldigingen. “Ik heb gisteravond een fragmentje van een interview gehoord en ik vind het ongelofelijk dat als je zo maar iets roept, je zo’n enorm platform krijgt. We hebben gewoon oprecht ‘Calm after the storm’ gemaakt zonder dat we Ruud van Osch überhaupt kenden.” DeLange laat tevens weten het jammer te vinden dat Van Osch serieus wordt genomen en vindt dat het uit de hand loopt. “Als je kijkt naar wie die meneer is, doet het me best wel zeer.”
 
Rechtszaak
Ruud van Osch laat het er echter niet bij zitten en spant nu een rechtszaak aan. Hoewel hij zelf geen geld heeft voor een advocaat, is er nu een advocaat die een sponsor heeft gevonden. “Deze advocaat wil mij nu kosteloos gaan helpen.” Zowel de advocaat, als Van Osch hebben vertrouwen in de zaak. “Wij gaan deze zaak sowieso winnen”, vertelt de Haagse componist aan Omroep West.
 
Beluister hieronder enkele fragmenten van zijn nummer ‘So sad’ en ‘Calm after the storm’ die door Van Osch op elkaar zijn gelegd. Zo kun je zelf oordelen of de nummers op elkaar lijken.