“Singer-songwriterplatform THISSfest opgeheven”

Muzikanten zetten songwriter community zelf voort

Remco van der Ham ,

Afgelopen week vond de tweede editie van THISSfest (The Hague International Singer Songwriter Festival) plaats, maar het ziet er naar uit dat het ook de laatste editie was. Het op zaterdag 28 juni geplande The Hague International Street Musicians Day ging al niet door omdat organisator Richard Morris niet op kwam dagen en ook een dag later tijdens Parkpop was Morris de grote afwezige. Inmiddels is ook de Facebook-pagina van THISSfest uit de lucht en lijkt dit het einde van het singer-songwriter platform.

De Haagse singer-songwriter Gijs Hietkamp (Some Kind Of Fire Rose) bevestigt dat het er naar uitziet dat THISSfest verleden tijd is. “De Facebookpagina van THISSfest is uit de lucht en Richard is ook verdwenen uit de contactengroep met alle artiesten. Ook heeft hij mij en veel van de artiesten verwijderd van Facebook.” Organisator Richard Morris (Stichting Secret Singer-Songwriter Society) verdwijnt sinds zaterdagochtend van de radar om pas zondagavond weer iets van zich te laten horen. Gijs: “Het waren de laatste twee dagen van het festival en iedereen heeft dus zelf alles op locatie moeten regelen. Niemand wist wat er aan de hand was of waar Richard zich bevond. Ook op Parkpop hebben we met de muzikanten geprobeerd het podium nog te redden. Dat is gelukkig wel gelukt naar ons idee.”
 
Pas op dinsdagochtend heeft Hietkamp zelf weer contact met Morris. “Ik kreeg van hem een bericht waarmee hij voor mijn gevoel de boel afsloot. Zo liet hij onder andere weten dat een van de prijzen die ik heb gewonnen met de THISSAwards (studio-opnames in Berlijn), is afgeblazen.” Een aantal van de muzikanten heeft nu besloten zelf verder te gaan onder een andere naam. “We willen het platform graag redden en willen dan ook de songwriter community voortzetten onder een andere naam.” Voordat de Facebook-pagina van THISSfest uit de lucht ging, plaatste Morris hier nog een bericht met beschuldigingen van dissidentie richting de muzikanten. “We betreuren het enorm dat Richard de touwtjes zo heeft laten vieren, maar dit zagen we helaas ook niet aankomen. Richard was wat dat betreft een gesloten boek. Hij was de enige organisator en wilde alles in eigen hand houden. Misschien was het ook wel een te zware belasting voor één persoon. Ondanks alles ben ik hem echter wel nog steeds heel dankbaar voor het platform dat hij heeft geboden."
 
Ook Hanneke van den Eertwegh (Hanneke Laura) is erg teleurgesteld over de gang van zaken. “Het is jammer dat het zo moet lopen. De berichtgeving is ook erg tegenstrijdig. We weten niet zo goed wat er nu waar is en wat roddels zijn. Het ene moment horen we dat Richard door wil gaan met THISSfest, om even later alle pagina’s te verwijderen. Met een kern van Haagse singer-songwriters hebben we nu dus besloten om zelf verder te gaan. Ondanks alles willen we namelijk wel gewoon positief blijven en een mooie doorstart maken. Hier hebben we vrijdag contact over met een aantal van de Haagse singer-songwriters. Belangrijkste is dat we ondanks alles heel positief terugkijken op Parkpop en dat we graag op een mooie manier verder gaan als singer-songwriter collectief.”
 
Richard Morris was zelf niet bereikbaar voor commentaar.