N.I.K.: de natte droom van de Parade

Prinsenkind op witte leren laarzen verleidt vochtige voyeurs

Robin Stroop | Foto's: Wouter Vellekoop ,

Dat Nik van den Berg alles wat hij aanraakt in goud verandert, is al vaak genoeg geschreven, maar een plastic parelketting in seks omtoveren is van een heel andere orde. Seks? Ja, seks! Want dat is wat Nik met zijn Engelstalige act N.I.K. zijn publiek bracht op de Parade in Den Haag afgelopen dinsdag 8 juli. De regen, kou en kleine groep Paradegangers waren niet beducht noch opgewassen tegen zo een broeierige tent vol bedroom funk en gloeiden de wangen en hoogstwaarschijnlijke andere lichaamsdelen tot Nik’s laatste snik.

Twee mannen zitten op de rand van het podium, getooid in sportbroekjes en sokken, wife beaters en campingslippers. De een, San Holo, speelt elektrisch gitaar, Martin Verheesen volgt op bas. De intro duurt lang, een beamerkabel blijkt niet te functioneren en is er iets mis met een monitor. Het maakt niets uit, zodra Nik het podium oploopt met zijn twee prachtige volumineuze met pailletten versierde achtergrondzangeressen begint zijn verrassende show. ‘You got me’, zingt Nik vanachter zijn vrouwelijke eyeliner en rode lippen en strakke zwarte leren broek en idem open jasje. Maar niets is minder waar. Hij heeft ons, zijn toeschouwers, volledig in de ban.

Nik vertelt met theatrale monologen, sappige spuiende lyrics, hartverscheurende opruiende zang en bezielde bedroom funk een verhaal over een nieuwe geliefde ontmoeten, in en out of love vallen en seks. Bij het derde nummer ‘Talking’ verruilt hij zijn leren jasje voor een strak glittershirt en parelketting. Zijn indrukwekkende podiumpresence doet denken aan helden als een exentrieke Bowie in zijn glamrock tijd en Tim Curry in The Rocky Horror Picture Show. Waarin de laatste met make-up, parelketting, jarretelles en plateauzolen zijn ‘transvestite-look’ als een baas draagt. Een baas, dat is Nik!

Na ‘Talking’ gebaart Nik de mensen op te houden met applaudisseren. Aan de rand van het podium speurt hij als een roofdier de gezichten van het publiek af. Op de eerste rij vindt hij zijn prooi en vraagt naar haar naam. “Robin, that’s not a very sexy name. I will call you Lucy. Lucy, hmmmm”, kreunt hij met een vuige grijns. Het publiek lacht om de onverwachte wending en is tegelijk opgelucht niet uitgekozen te zijn. Minutenlang spreekt Nik verleidelijk zijn gewillige en giechelende Lucy toe, over hun eerste date en hoe zij beiden verlegen zullen zijn. Over het awkward moment van afscheid aan de deur en de eerste kus. Over “fucking like animals”. Dan leunt hij naar voren en vraagt ‘Lucy’ om een kus. Voor het fantastische laatste nummer ‘Golden love’ verandert Nik opnieuw van glamoreus outfit en weet het voltallige publiek tot diep van binnen warm te maken.

Wat deze mannelijke paradijsvogel en onbeschrijfelijke talentvolle entertainer op de Parade neerzet met zijn sterke band is een onvergetelijke show die je niet moet missen!

N.I.K. speelt nog op de Parade van zondag 27 juli t/m woensdag 30 juli in Utrecht en woensdag 13 augustus t/m vrijdag 15 augustus in Amsterdam.