Deel Mercure Hotel moet wijken voor Spuiforum

Gemeente Den Haag start onteigeningsprocedure

Redactie 3voor12 Den Haag ,

De Gemeente Den Haag wil delen van het op het Spuiplein gevestigde Mercure Hotel en de ondergrondse parkeergarage kopen ten behoeve van de bouw van het Spuiforum en is daarvoor een onteigeningsprocedure gestart. Mercure en ASR, de eigenaar van de parkeergarage, zijn allerminst te spreken over de plannen. De advocaat van het Mercure Hotel heeft dan ook een bezwaarschrift ingediend.

Het Spuiforum, dat in 2018 klaar moet zijn, wordt het nieuwe onderkomen van het Residentie Orkest, Koninklijk Conservatorium en Nederlands Danstheater. De gemeenteraad stemde eind vorig jaar in met het omstreden bouwproject dat 181 miljoen euro gaat kosten. Voor de bouw van het Spuiforum moet nu delen van het hotel en de parkeergarage wijken. De advocaat van het Mercure Hotel laat aan Omroep West weten dat de exploitatie van het hotel onmogelijk is als deze delen van het hotel moeten verdwijnen. “Het zijn essentiële delen van het hotel en kunnen niet worden gemist.” In het te verdwijnen gedeelte zitten een vergaderruimte, magazijn en het restaurant.
 
Ook ASR is niet van plan een deel van de parkeergarage te verkopen. “ASR heeft jarenlang in de parkeergarage geïnvesteerd en begint daar nu pas rendement uit te halen ten behoeve van de spaarders van ASR. Van verkoop van de garage door ASR is en zal dan ook geen sprake zijn.” De SP in de Haagse gemeenteraad laat weten zich zorgen te maken over de gang van zaken. SP-raadslid Ingrid Gyomorei aan Omroep West: “Als de gemeente het hotel voor een deel wil gaan uitkopen, gaat dit miljoenen euro's extra kosten. Uiteindelijk kan het er misschien op uitdraaien dat de gemeente het hele hotel moet kopen omdat het niet meer te exploiteren is wanneer slechts delen worden verwijderd. Dan kan het de gemeente tussen de veertig en zestig miljoen euro kosten.”