Fexet presenteert album in de SuperMarkt

Ook voorprogramma's maken indruk

Koen Kleiberg | Foto's: Ramond Jaggessar ,

Op donderdag 23 oktober werd Fexets debuutalbum 'The Airport Guys' wereldwijd uitgebracht. Die avond presenteerde Fexet het album in de SuperMarkt aan een enthousiast publiek. Het viertal nam bevriende bands The Morning Hour en Cooper mee als voorprogramma.

Langzaamaan nadert het alweer het einde van de Haagse Pop Week 2014. Gelukkig staan er tot die tijd nog een hoop mooie concerten gepland, waaronder enkele abumreleases. Vanavond is Fexet aan de beurt. Wanneer eerste voorprogramma The Morning Hour zich rond een uur of negen op het podium meldt, is het nog angstvallig leeg op de vloer. Gelukkig komt daar al snel verandering in. Zodra de band de eerste noten van zijn aanstekelijke alternatieve poppunk speelt, stroomt de ruimte voor het podium langzaam vol. Waar The Morning Hour op plaat af en toe wel erg gelikt en gladjes overkomt, is de band live wat ruwer. Dit komt de nummers, die stuk voor stuk al erg sterk zijn, ten goede. Dat de band, bassist uitgezonderd, niet bepaald enthousiast overkomt, is jammer, maar de muziek maakt dit helemaal goed. Bij de laatste akkoorden staat de SuperMarkt volledig terecht al lekker vol. Wat een heerlijke band is dit.

Na een korte onderbreking is het tijd voor tweede voorprogramma; Cooper. De gemiddelde leeftijd ligt hier een stuk hoger dan bij Fexet en The Morning Hour, maar op het podium staat zeker geen ouwelullenband. In de meer dan twintig jaar die Cooper al bestaat, heeft de band ongetwijfeld heel wat verschillende punkstromingen meegemaakt, en dit is terug te horen in de muziek. Het ene moment horen we meer powerpop-invloeden, het andere moment weer pure skatepunk, zoals in 'Need to sleep'. In het begin van het optreden overstemt de modderige bas nog enigszins de rest van de band, maar dit wordt gelukkig snel opgelost. Qua enthousiasme doet de band het een stuk beter dan The Morning Hour; zanger/gitarist René (tevens de producer van Fexets album) weet de hele zaal aan het klappen te krijgen, zelfs de koppigste metalheads.

Na Coopers energieke set is de sfeer in de SuperMarkt op zijn best. Wanneer Fexet onder begeleiding van Scatman Johns 'Scatman' het podium betreedt, gaat er vanuit het publiek een luid gejuich op. Het viertal trapt af met 'Avidity', een nummer van de nieuwe plaat. Zowel band als publiek heeft er duidelijk veel zin in en na enkele nummers ontstaat er dan ook een flinke moshpit, wat zorgt voor grote glimlachen bij de band. Het grootste deel van de set van vanavond bestaat uit nieuwe nummers, afgewisseld met enkele oudere songs. De band speelt alles even strak en snel. Zanger/gitarist Rogier is tegen het eind wel een beetje zijn stem kwijt, maar weet er met al zijn energie alsnog een aardig geluid uit te persen. Na een stomende show van bijna een uur neemt Fexet afscheid, maar natuurlijk willen de toeschouwers meer, en een toegift kan dan ook niet uitblijven. Fexet komt terug, speelt nog twee nummers, en het publiek mag nog één keer los. Dan is het toch echt voorbij. De rij die vervolgens ontstaat voor het kopen van het album zegt genoeg; Fexet zet, met een sterke debuutplaat op zak, vanavond een stevige show neer, waar zowel band als publiek zeer tevreden over mag zijn.