Haagse Pop Week 2014 introduceert: The Breaks

“We zijn vier best buds die van bier drinken houden...”

Remco van der Ham | Foto’s: Wouter Vellekoop ,

De Haagse Pop Week is ieder jaar weer een uitstekende plek om nieuwe Haagse acts te ontdekken. Zo ook dit jaar. Het tiendaagse evenement vindt dit jaar voor de veertiende keer plaats van vrijdag 17 tot en met zondag 26 oktober. De komende tijd introduceren we op 3voor12 Den Haag enkele van de nieuwe acts die tijdens de Haagse Pop Week te zien zijn. Vandaag introduceren we The Breaks.

The Breaks is een band van weinig woorden. De biografie beslaat slechts twee zinnen en ook in het interview blijven de antwoorden kort maar krachtig. Maar goed, waarom uitgebreide antwoorden als je het ook in één zin kunt zeggen? Eerst maar even voorstellen dan. “Wij zijn The Breaks en maken psychedelische garagerock.” De band bestaat uit Thomas Foster (gitaar en zang), Frank Wortelboer (bas en zang), Bart van der Elst (toetsen en zang) en Olivier Schiphorst (drums en zang). De vier tieners (gemiddelde leeftijd 17) zijn niet alleen bandleden van elkaar. “We zijn vier best buds die van bier drinken houden... en muziek maken.” De muziek van The Breaks heeft veel raakvlakken met de jaren ’60, maar is ook geïnspireerd door bands als Black Lips, Ty Segall en The Growlers.

Binnen deze serie van acts die we introduceren in het kader van de Haagse Pop Week valt The Breaks er eigenlijk een beetje buiten. “We komen sowieso niet uit Den Haag, maar uit Voorschoten.” Ook ziet de band zichzelf niet echt als een nieuwe act. “We zijn al vier jaar bezig, maar dan wel met het motto om lekker rustig aan te doen.” Eerder dit jaar zag de eerste EP van de band het levenslicht, opgenomen met Henk Koorn (Hallo Venray) in de Sahara Studio. “Dat was voor ons wel een hoogtepunt. De sfeer daar was gewoon te gek en vooral heel leerzaam. Dus als je iets op wilt nemen, ga dan bij Henk langs!” Er volgt een leuke anekdote van deze opnameperiode. “Tijdens het overdubben werd er tegen Olivier gezegd: enkel slaan met de tamboerijn. Olivier begreep: op je enkel slaan. Dus heeft hij vervolgens een hele take tamboerijn geslagen op zijn enkel, haha.” 
 
Ondanks het motto om het rustig aan te doen, hebben de vier heren wel wat plannen voor de toekomst. “We willen een nieuwe EP gaan opnemen en ook veel meer shows gaan spelen. In binnen- en buitenland.” Tijdens de Haagse Pop Week worden ook de Haagse Pop Prijzen weer uitgereikt. Welke prijs zou The Breaks wel eens willen winnen? “Een platendeal zou voor ons wel een toffe prijs zijn.” Tot slot, welke andere acts die tijdens de Haagse Pop Week spelen mogen we zeker niet missen? “PAUW, te zien tijdens de Popronde! Goede psychedelische rock, aardige gasten en ja het is gewoon fucking vet!”
 
The Breaks is tijdens de Haagse Pop Week te zien op maandag 20 oktober om 21.40 uur in de September.