Haagse Pop Week 2014 introduceert: Nisse Bodil

“In mijn teksten schuilt veel frustratie en teleurstelling”

Remco van der Ham | Foto’s: Wouter Vellekoop ,

De Haagse Pop Week is ieder jaar weer een uitstekende plek om nieuwe Haagse acts te ontdekken. Zo ook dit jaar. Het tiendaagse evenement vindt dit jaar voor de veertiende keer plaats van vrijdag 17 tot en met zondag 26 oktober. De komende tijd introduceren we op 3voor12 Den Haag enkele van de nieuwe acts die tijdens de Haagse Pop Week te zien zijn. Vandaag introduceren we Nisse Bodil.

De 26-jarige Nisse Bodil is gitarist, zangeres en songwriter. Op haar vijftiende krijgt Nisse haar eerste gitaar van haar oom. “Dat was een zwarte akoestische gitaar van gammel made in China-hout. Gitaarles was te duur dus leerde ik mezelf spelen op de nummers van mijn voorbeelden: Black Flag en The Distillers. Iedere dag na school, in mijn kamer.” Al snel krijgt Nisse de smaak te pakken en begint ze met het schrijven van eigen nummers, inmiddels op elektrisch gitaar. “Wel met koptelefoon op, want mijn ma was niet zo blij met die herrie.” Ze legt uit hoe dat schrijfproces in zijn werk gaat. “Ik volg de melodieën die in mijn hoofd spoken en maak die muziek omdat het wat zegt over hoe ik me voel of wat ik denk. Ik hou van onheilspellende riffs, rauwe stemmen en goed doordachte songteksten en ik denk dat daar wel ruimte voor is in Nederland.”

Nisse heeft nog maar een paar optredens gedaan, maar weet wel al heel duidelijk wat ze over wil brengen op het publiek. “De reden waarom ik me aangetrokken voelde tot punkrock is het feit dat er veel emotie schuilt in het raggen en in de teksten. Je hoeft geen hardcore punk te maken om je muziek te labelen als ‘punk’. In mijn teksten schuilt veel frustratie, teleurstelling; het is een uitlaatklep. In Nederland zijn we teveel gewend overal omheen te dansen met leuke deuntjes en gezellige vocalen. Dat is nu net hoe ik het niet wil doen. En als mensen in de zaal zich hierin herkennen, dan is dat mooi.”

Op het podium staat Nisse overigens niet alleen. “Live speel ik samen met Andries Kerkhoven (bas) en de heren van Misery Kids; Stefan Jacques (gitaar) en Ferdi Dorssers (drums). Stefan en Ferdi stonden met hun band in 2013 in de finale van De Grote Prijs van Nederland. Ik ben heel blij om met zulke getalenteerde muzikanten te werken.” Voor de toekomst staat er al aardig wat op het wensenlijstje van Nisse. “Hopelijk veel mooie shows. Daarnaast wil ik een EP opnemen en een clip maken van de single ‘Hit the nerves’. Oktober is onze kick-off-maand wat betreft optredens, daarna ga ik opnemen.” Maar wat Nisse het allerliefst wil is vrijheid. “Zowel op creatief als financieel gebied, zodat ik kan doen wat ik wil doen: mooie muziek maken, veel van de wereld zien (touren) en samenwerken met goede muzikanten.”
 
Tijdens de Haagse Pop Week worden ook de Haagse Pop Prijzen weer uitgereikt. Welke prijs zou Nisse wel eens willen winnen? “Áls we een prijs krijgen is dat mooi meegenomen, maar ik heb mijn doel al bereikt als mensen van de show genoten hebben en terugkomen voor een andere show.” Tot slot, welke andere acts die tijdens de Haagse Pop Week spelen mogen we zeker niet missen? “Bazzookas, Tears & Marble en nog vele andere toffe namen. Laat je verrassen, er speelt een shitload aan bands.”
 
Nisse Bodil is tijdens de Haagse Pop Week te zien op woensdag 22 oktober om 21.20 uur in de SuperMarkt tijdens De Versafdeling.