Haagse Pop Week 2014 introduceert: Geert van Emden

”Ik ben denk ik gewoon the boy next door”

Remco van der Ham | Foto’s: Wouter Vellekoop ,

De Haagse Pop Week is ieder jaar weer een uitstekende plek om nieuwe Haagse acts te ontdekken. Zo ook dit jaar. Het tiendaagse evenement vindt dit jaar voor de veertiende keer plaats van vrijdag 17 tot en met zondag 26 oktober. De afgelopen tijd introduceerden we op 3voor12 Den Haag enkele van de nieuwe acts die tijdens de Haagse Pop Week te zien zijn. Vandaag sluiten we deze reeks af met Geert van Emden.

Geert van Emden is singer-songwriter en sinds twee jaar woonachtig in Den Haag. “Ik ben geboren in Schiedam, maar het bevalt me erg goed hier.” Muzikaal kunnen we Geert in de indiefolk hoek vinden. “Dat is wel de beste omschrijving voor de liedjes die ik schrijf. Bon Iver heeft mij bijvoorbeeld altijd erg beïnvloed.”  Net als zijn voorbeeld is Geert niet echt een extravagante artiest. ”Ik ben denk ik gewoon the boy next door, haha. Ik kan er niet echt een andere term voor bedanken. Ik denk ook dat mijn kracht zit in dat ik gewoon normaal doe.”

Extravagant of niet, het belangrijkste is natuurlijk de muziek. En dat Geert weet te raken met zijn nummers is wel duidelijk. “Ik zag een keer een man in het publiek huilen. Ik hoop dat dat een positief teken is, want je weet het natuurlijk nooit. Ik hoop telkens weer dat het publiek van het optreden geniet. Als ik dan merk dat het iets met hen doet geeft dat mij een enorme kick.” Toch zijn er ook wel eens andere reacties op zijn optredens. “Ik ben een keer tijdens een kleinschalig buitenoptreden aangevallen door een meeuw. Hij is toen gestikt in mijn plectrum en daarna hebben we hem op de barbecue gegooid en opgegeten.”

Eén van de muzikale hoogtepunten voor Geert was een optreden in de Rotterdamse Schouwburg. “Een tijdje geleden ben ik door vrienden van de band Winterdagen gevraagd om een van mijn liedjes in hun versie uit te voeren in een volle zaal van de Schouwburg. De goede muzikanten in combinatie met mooie visuals gaven het optreden echt een extra dimensie.” Momenteel is Geert druk bezig met zijn eerste EP. “Als die klaar is zou ik daar graag een vette releaseparty voor geven, op een bijzondere plek. Ook ben ik bezig om mijn act uit te breiden met een vaste groep muzikanten. Afgelopen zomer werd ik soms versterkt door leden van Friends Of The Family en dat bleek echt een toevoeging te zijn.” En met zijn muziek wil hij uiteindelijk met een groep verschillende muzikanten de rond wereld reizen. “Om te leren van en muziek te delen met nieuwe mensen die je leert kennen. Dat lijkt me echt heel vet.”
 
Geert van Emden opent het feestje rondom de albumpresentatie van Friends of the Family en is daar heel blij mee. “De Friends hebben zo lang gewerkt aan hun debuutalbum, dat ik zeker weet dat het een geweldige show wordt. The Cosmic Carnival, ook onderdeel van de presentatie, is sowieso ook altijd een muzikaal hoogtepunt.”

Geert van Emden  is tijdens de Haagse Pop Week te zien op zaterdag 25 oktober om 20.30 uur in de grote zaal van Paard van Troje.