Wouter Booij (PvdA Den Haag) wil altijd een jong politicus blijven

“Kunst en cultuur mogen niet iets elitairs uitstralen”

Vera de Jonckheere ,

Op woensdag 19 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats en op woensdag 5 maart vond in het Haags Pop Centrum het Haags Popdebat plaats. Vertegenwoordigers van de verschillende partijen gingen met elkaar in debat over actuele zaken op het gebied van popmuziek. Voorafgaand aan de verkiezingen interviewt 3voor12 Den Haag de verschillende deelnemers aan het popdebat. Dit keer is het de beurt aan Wouter Booij van de PvdA.

Wouter Booij (25) is een echte Hagenees. Tussen zijn geboorte in Leidschendam en zijn huidige woonplaats Ypenburg woonde hij op vele plekken in de stad. Hij studeert cultureel-maatschappelijke vorming aan Hogeschool InHolland en is al vanaf zijn negentiende actief in de PvdA. Van deze sociaaldemocraat die fanatiek liefhebber is van pop en rock heeft de Haagse popscene geen (verdere) bezuinigingen te vrezen. Hij liep stage bij de Haagse PvdA-gemeenteraadsfractie, was campagnemedewerker van toentertijd kandidaat-partijleider Ronald Plasterk en staat nu te trappelen om zijn enthousiasme en energie in te zetten als gemeenteraadslid. Maar naast zijn politieke gedrevenheid en studie is er altijd tijd te vinden voor muziek. Als fanatieke pop- en rockliefhebber kent hij alle Haagse podia en festivals. Hij is groot fan van de Haagse sound die iets eigens heeft.
 
Eigenzinnig
Booij:  “Ik was van meet af aan fan van het Amerikaanse Green Day, de pittige punkrock geïnspireerd door de klassieke punk. Dat eigenzinnige vind ik terug in de Haagse muziek. De scene hier is zó cool met bands als Splendid, Taymir, The Deaf, noem maar op. Maar ook de vier jonge gasten - 13 tot 16 jaar - van The Hague Idiots, ontstaan uit Ready to Play, zijn onwijs leuk. Den Haag is dé pop- en rockstad van Nederland, maar vooral van en voor de mensen in Den Haag. Dat moeten we koesteren en zeker niet te grabbel gooien.” Bijna overbodig te zeggen dat Parkpop ieder jaar standaard in zijn zomeragenda staat. Hij ontdekt er nieuwe muziek, ook van buiten de stad, zegt hij met een lach. “Zoals Kaizers Orchestra, een briljante band uit Noorwegen, die vorig jaar is opgeheven, maar een comeback gelukkig niet uitsluit.”
 
Mantelpakjes
Hoog op zijn lijst staat niet verder bezuinigen op kunst en cultuur. “Niet nog meer na de achter ons liggende 20 miljoen bezuiniging die door de Haagse PvdA gemeenteraad als ongelooflijk pijnlijk zijn ervaren. Ik sta vierkant achter het PvdA standpunt dat cultuur in alle wijken dient door te dringen. Voor en door iedereen.  Het is ontzettend belangrijk dat kunst en cultuur niet iets elitairs uitstralen: het is niet alleen voor mantelpakjes en driedelig streeppak.” Is de Haagse popscene niet wat bleekjes: doet ze wel recht aan het rijkgeschakeerde culturele patroon van Den Haag dat zoveel nationaliteiten herbergt? “Mensen zijn vrij in hun keuze, ook in de muziek. Op zich hoeft het witte gezicht van pop geen probleem te zijn - je kunt het bovendien niet met een vingerknip veranderen. Als alle jongeren in Schilderswijk, Escamp, Transvaal, Laak en Mariahoeve hun weg maar weten te vinden naar de bestaande instituties. Of het nu voor pop, dans, rap, breakdance of wat dan ook voor kunstuiting of culturele vorm is.”
 
Cultuurankers
Booij loopt graag en veel door de stad en kent de cultuurankers in de stad goed. “Theater Vaillant en Theater Dakota zijn bijvoorbeeld centra waar iedereen kan binnenlopen om ‘zijn eigen ding’ te doen. Ik wens dat alle gemeenschappen en individuen in de hele stad zo hun plek om de hoek kunnen vinden om elkaar te ontmoeten, te repeteren en/of op te treden. En dat zij daarvoor in hun wijk altijd een enthousiaste open deur ontmoeten. Dat is de enige manier om de pop-/cultuursector meer divers en kleurrijk te maken.” Vanuit dat standpunt verklaart Booij ook de PvdA-houding ten opzichte van het Spuiforum. “We maken ons er hard voor dat ook jongeren daar iets cools mogen doen en niet tegen een onverbiddelijk nee aan lopen als zij er willen oefenen. Natuurlijk is het een grote uitgave, maar er is behoefte aan een nieuw centrum. Ik verzeker je: zodra mocht blijken dat het Spuiforum niet voor iedereen toegankelijk zou zijn, grijpt de PvdA als eerste in. Een sociaaldemocraat kan nu eenmaal nooit achter een gebouw staan dat zich louter richt op de elite van een stad: we willen geen cultuurpaleis alleen voor het Benoordenhout. Als je iets bouwt in het hart van de stad moet dat ook het echte hart van de stad vormen dat voor iedereen klopt.”
 
Eén euro
Hij realiseert zich dat er nog altijd bezuinigingswolken boven de stad hangen. “Er komen grote decentralisaties aan die zeker gevolgen zullen hebben voor de ouderen in Den Haag. Ik maak me daarover zorgen, maar het is niet zo dat je dat geld bij kunst en cultuur moet weghalen. De PvdA kiest voor een kleine verhoging van de OZB (onroerendzaakbelasting): één euro meer per inwoner levert een boel op.” Nog een belastingverhoging? “Den Haag heeft de laagste huur- en woonlasten van alle grote steden in Nederland. Daar kan wel iets bovenop om de essentiële kunst- en cultuurfaciliteiten, alle cultuurankers in de wijk, voor onze stad te behouden.” Hij is niet het jongste gemeenteraadslid ooit, maar herbergt een hoog jonge-hond-gehalte. “Hopelijk blijft dat zo, ik heb absoluut geen zin om me op de platgetreden paden van gevestigde politici te begeven. Ik heb een duidelijke mening die ik niet alleen in de media ventileer: ook intern ga ik graag fikse discussies aan. Ik wil altijd een jong politicus blijven.”