D66 grootste partij in Den Haag

Huidige college verliest meerderheid

Redactie 3voor12 Den Haag ,

D66 heeft de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag gewonnen met 15,4 procent van de stemmen, wat daarmee uitkomt op 8 zetels. D66 wordt gevolgd door de PVV met 14,1 en PvdA met 12,6 procent van de stemmen. Het huidige college, bestaande uit PvdA, VVD, D66 en CDA, verliest haar meerderheid in de Haagse raad. De vier partijen hebben nu gezamenlijk 21 zetels. Dat waren er 26. Dat betekent dat ook de komst van het Spuiforum waarschijnlijk niet meer de steun van een meerderheid in de raad heeft.

Grote verliezer van de gemeenteraadsverkiezingen is de PvdA, dat zakte van 10 naar 6 zetels. Ook de VVD zakte flink, van 7 naar 4 zetels. Politieke Partij Scheveningen verloor haar enige zetel in de raad. Behalve D66 was ook de Haagse Stadspartij een van de grote winnaars. De lokale partij steeg van 2 naar 5 zetels. De verdeling van de Haagse gemeenteraad ziet er nu als volgt uit: D66 (8 zetels), PVV (7 zetels), PvdA (6 zetels), Haagse Stadspartij (5 zetels), VVD (4 zetels), CDA (3 zetels), Groep De Mos / Ouderen Partij (3 zetels), GroenLinks (2 zetels), SP (2 zetels), Islam Democraten (2 zetels), Partij voor de Dieren (1 zetel), ChristenUnie-SGP (1 zetel) en Partij van de Eenheid (1 zetel).
 
Spuiforum
Een van de speerpunten in de campagne richting de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag was de komst van het Spuiforum. Hierbij waren de vier coalitiepartijen voor de komst van het Spuiforum, de voltallige oppositie tegen. Nu de coalitie van PvdA, VVD, D66 en CDA geen meerderheid meer heeft in de raad lijkt het Spuiforum van de baan, al kan Groep De Mos / Ouderenpartij hier eventueel nog verandering in brengen. Hoewel de partij in de verkiezingscampagne liet weten keihard tegen het Cultuurpaleis te zijn, liet Richard de Mos aan Omroep West weten dat hij “bereid is tot het stadsbestuur toe te treden” en hierbij geen breekpunten te hebben. Samen met Groep De Mos / Ouderenpartij zou er dan een meerderheid zijn van 24 zetels.