Michel Rogier (CDA Den Haag) is geweldig trots op zijn stad

“Daar stond ze, met haar neuspiercing en dat ongelooflijk prachtige geluid”

Vera de Jonckheere ,

Op woensdag 19 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats en op woensdag 5 maart vindt in het Haags Popcentrum het Haags popdebat plaats. Vertegenwoordigers van de verschillende partijen gaan met elkaar in debat over actuele zaken op het gebied van popmuziek. Voorafgaand aan de verkiezingen interviewt 3voor12 Den Haag de verschillende deelnemers aan het popdebat. Dit keer is het de beurt aan Michel Rogier van CDA.

Michel Rogier is een in Den Haag geboren (1966) en getogen gemeenteraadslid. In de wieg maakte hij al kennis met de 070-popscene, pijler van de Nederbeat. In huize Rogier stond de radio namelijk altijd op piratenzender - ‘192, een goed idee’ - Veronica. Toch komen ouderen nu voor zijn partij, het CDA, even vóór pop.

Popliefhebber
Hij woont al 25 jaar in Loosduinen: vlakbij het Haags Pop Centrum waarover hij met trots spreekt. “Een van de modernste centra van Nederland met de grootste oefenruimte van Zuid-Holland.” En ja, Rogier is nog altijd een groot popliefhebber. Graag springt hij zo nu en dan zelfs een podium op om mee te zingen. Bijvoorbeeld met de schoolband van het Hofstad Lyceum, de school waar hij nu twaalf jaar coördinator organisatie is. Van organiseren heeft hij als voormalig marktkoopman noten en zuidvruchten dan ook aardig wat kaas gegeten. “Mijn eerste muziekherinneringen dateren uit de tijd dat Radio Veronica nog vanaf zee uitzond. Van de gouden muziekjaren zestig en zeventig heb ik, hoe klein ik ook was, intens genoten. Mijn familie en ik zaten te huilen bij de radio toen de zender in 1974 uit de lucht ging.”

Opgeheven
Hij was een regelmatig bezoeker van de grote muziekfeesten in de opgeheven Houtrusthallen, Marathon en Statenhal; van Parkpop heeft hij nog geen editie overgeslagen. De nog onbekende Anouk zag hij in 1993 als opvallende achtergrondzangeres bij de bluesband Shot Gun Wedding optreden. “Daar stond ze op KoninginneNach bij Popocapetl, met haar neuspiercing en dat ongelooflijk prachtige geluid. Even legendarisch was de eerste aflevering van Beatstad, met louter Haagse bands.” Geweldig trots is-ie op dat soort momenten op zijn stad. Hoewel hij er zelf niet bij was, kijkt hij met een brede glimlach terug op het - illegale - concert van DI-RECT in de Tramtunnel-in-aanbouw, waar de hit ‘Underground café’ uit voortgekomen is.

Ouderenzorg
Zijn CDA is dan toch zeker tégen verder bezuinigen op pop? “Mijn partij is er duidelijk over: ouderenzorg gaat bij het CDA vóór. Dit PvdA-VVD kabinet bespaart, met steun van D66 en de CU, voor Den Haag maar liefst 40 miljoen op de thuiszorg en dat in een periode waarin vele bejaardentehuizen sluiten en ouderen verplicht worden langer thuis te wonen. Als CDA willen we deze bezuinigingen voor onze Haagse ouderen eerst opvangen. Hoe hard het ook klinkt: cultuur komt pas daarna. Amateurkunst en topcultuur blijven we stimuleren; voor het tussensegment is de afgelopen jaren via subsidies veel geïnvesteerd in de transitie naar cultureel ondernemerschap. We hebben instellingen geholpen zich te professionaliseren en dat werpt nu zijn vruchten af.” Compartimentering als ongewild bijverschijnsel van subsidiestromen - ieder genre zijn eigen podium - is weggevallen. Er vindt meer uitwisseling plaats. “Bedrijven en particulieren komen met plannen en fondsen, er wordt in toenemende mate samengewerkt. Voor talentontwikkeling is nog altijd volop ruimte bij Ready To Play en Your Stage van Musicon en Popschool Den Haag bij Koorenhuis.”

Pop Academie
Een Pop Academie in Den Haag vindt hij een sympathiek idee, maar: “Eerlijk gezegd zie ik daar de komende jaren niets van komen. Niet als initiatief van de Gemeente Den Haag in ieder geval: naar een concreet voorstel van een onderwijsinstelling zijn we natuurlijk altijd bereid te kijken. Partijen die nu roepen over de Pop Academie heb ik daarover bovendien in de Raadszaal nooit een voorstel of motie horen indienen. Bij het opstellen van de Haagse Educatieve Agenda - een intensief, lang traject, waarop partijen echt invloed konden uitoefenen -  is die Academie door niemand te berde gebracht.” Hij is ervan overtuigd dat er geen band minder door zal ontstaan. “Het is een organisch proces, de popcultuur gedijt in Den Haag van nature. Onze Golden Earring is er ook op eigen kracht gekomen; Anouk is niet gevormd door een Academie. Het stikt in onze stad van de poppodia. Iedere zichzelf respecterende kroeg en strandtent biedt ruimte aan bandjes.” Zijn eigen school, het Hofstad Lyceum, beschikt over een prachtige zaal met podium en professionele geluidsapparatuur die voor weinig te huur is. “Alleen al in Loosduinen hebben we drie scholen met prachtige podia die graag hun deuren openen voor culturele initiatieven.” Hij ziet het als bijvangst van recente bezuinigingen dat bewoners en bewonersorganisaties meer gezamenlijke initiatieven ontplooien. “Als gemeente willen we die graag faciliteren, want iedere euro daar in gestoken, rendeert beter.”

Daalders
Klinkt hier het credo uit zijn vroegere metier een beetje door: op de markt is uw gulden een daalder waard? Over daalders gesproken, het CDA stemde in met de bouw van het Spuiforum als nieuw onderkomen voor het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest, het Dans en Muziekcentrum en het Koninklijk Conservatorium. “Het CDA ziet deze noodzakelijke investering als een impuls voor de Haagse economie en als een verrijking voor de omgeving rondom het Spuiplein. Het is bovendien belangrijk om onderwijs en topcultuur met elkaar te verbinden. Wel hebben wij gesteld dat de vele miljoenen vergende investering aan iedere Hagenaar ten goede moet komen: onze nadrukkelijke voorwaarde dat de nieuwe zaal aan het Spui ook geschikt moet zijn als poppodium is gelukkig overgenomen. Dus niet alleen een plaats om van klassiek te genieten, maar ook van populair, musical, wereldmuziek en pop en rock. Onze eigen Haagse popscene. Ik ben blij dat dit in ieder geval als voorwaarde wordt meegenomen.”

Om de belangrijke Haagse popscene vooral te koesteren, zet Rogier zich daarnaast graag in voor een Haags Popmuseum. “Echt zonde dat van onze rijke Haagse popgeschiedenis maar een fractie kan worden vertoond in het te kleine Museum Rock Art: de rest ligt opgeslagen in loodsen erachter. Op een industrieterrein in Hoek van Holland.”

Het Haags Popdebat vindt op woensdag 5 maart plaats in het Haags Pop Centrum. Iedereen is welkom het debat bij te wonen en mee te discussiëren. De gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats op woensdag 19 maart.