Festivalkriebels 2014: Line-up Werfpop compleet

Zondag 20 juli de 33e editie

Redactie 3voor12 Den Haag ,

In de Leidse Hout vindt op zondag 20 juli een nieuwe editie van Werfpop plaats. Het gratis toegankelijke festival in Leiden wordt dit jaar voor de 33e keer georganiseerd. Naast muziek zijn er ook onder andere een uitgebreide festivalmarkt, straattheater, kunst, de Universitent en kinderactiviteiten op het terrein te vinden. Met onder andere optredens van Soulfly, The Opposites, Dope D.O.D., Chef'Special en I Chaos is het programma compleet.

13 juni: De Amsterdamse surfband The Phantom Four is in 2005 opgericht door Phantom Frank, voorheen van The Treble Spankers. De band speelde al in het voorprogramma van Dick Dale, Fun Lovin’ Criminals en G. Love & Special Sauce en op festivals als Lowlands en Paaspop. De Rotterdamse alternatieve rockband All Comes Down won dit jaar de BeachBattle. Eerder wist de band ook al de finale van de Grote Prijs van Rotterdam te behalen. Het viertal bracht tot nu toe twee singles uit, waarvan 'In reverse' de meest recente is. De Leidse formatie Nano-Tyrannus maakt het hoofdprogramma compleet. Nieuw dit jaar is het door POPCOM geprogrammeerde derde podium. In de POPCOM slaan Leidse organisatoren de handen ineen om te zorgen voor een regelmatige stedelijke programmering. De organisatoren zullen gezamenlijk de programmering voor het derde podium van Werfpop verzorgen. Het programma wordt binnenkort bekend gemaakt.

11 juni: De Braziliaanse trashmetalband Soulfly komt naar Leiden. De formatie wordt in 1997 opgericht door zanger/gitarist Max Cavalera die daarvoor sinds 1984 in Sepultura speelde. Soulfly bracht tot nu toe negen albums uit waarvan het vorig jaar verschenen ‘Savages’ de meest recente is. In de huidige bezetting bestaat Soulfly verder uit Marc Rizzo (gitaar), Tony Campos (bas) en Zyon Cavalera (drums). In 2006 stond de band nog op Pinkpop.

27 mei: De Groningse hardcore rap/dubstepgroep Dope D.O.D. komt naar Werfpop. De formatie bestaat uit drie MC’s (Dopey Rotten, Jay Reaper en Skits Vicious), DJ Dr. Diggles en beatmaker Peter Songolo. Grootste hit van Dope D.O.D.  is ‘What happened’ uit 2011, inmiddels al bijna 15 miljoen keer bekeken op YouTube en meer dan 2 miljoen streams op Spotify. Dope D.O.D., eerder al in het voorprogramma van acts als Korn, Limp Bizkit en Snoop Dogg, bracht onlangs het nieuwe album ‘Master Xploder’ uit. Ook de Haagse formatie I CHAOS is toegevoegd aan de line-up. Afgelopen weekend was de death metalband nog te zien op het volledig uitverkochte Metalcon in Musicon. Dit jaar wordt ook het nieuwe album van de band verwacht.

8 mei: De Haarlemse band Chef’Special is toegevoegd aan de line-up van Werfpop. De in 2008 ontstane formatie van vijf vrienden maakt een muzikale mix van hiphop, reggae, funk en pop. Als 3FM Serious Talent trok Chef’Special het land door en speelde zij onder andere op Lowlands. In 2013 ging Chef’Special in New York aan de slag met hun tweede album ‘Passing Through’, welke in februari is uitgekomen. Het gevoelige ‘In your arms’ werd vervolgens een grote hit. De energieke liveshows van Chef’Special werden onlangs nog bekroond met de 3FM Award voor Beste Live Act. 

18 april: De Nederlandse hiphop-hitmachine The Opposites komt naar Werfpop. Big2 en Willy hebben met de release van het vierde album ‘Slapeloze Nachten’ het jaar van hun leven achter de rug. Het tweetal scoorde hits met nummers als ‘Hey DJ’, ‘Slapeloze nachten’, ‘Thunder’ en ‘Sukkel voor de liefde’, stond op Pinkpop én Lowlands, won de Popprijs en sleepte onlangs ook nog twee 3FM Awards in de wacht. Dit wordt een feestje in de Leidse Hout! Ook de Finse indierockband Satellite Stories komt naar Leiden. Afgelopen jaar verscheen hun tweede album ‘Pine Trails’ waarvan de single ‘Australia’ nu veel airplay heeft in Nederland. Tot slot is ook de komst van Knarsetand bevestigd. De tienkoppige band speelt een mix van drum ’n’ bass, gypsy, reggae, balkan, dubstep en ska en zorgt daarmee voor een energiek feestje. Eerder dit jaar ook nog te zien op Noorderslag.

De Amerikaanse skaband The Slackers is 20 juli te zien in Leiden. De band werd in 1991 opgericht en bracht tot nu toe al dertien albums uit. Vorig jaar verscheen de EP ‘My Bed Is A Boat’. De Vlaamse hiphopdame Coely lijkt een van dé festivalacts van de zomer te worden. Na Life I Live en Parkpop is nu ook Werfpop toegevoegd aan haar tourschema. De 20-jarige rapster stond eerder al in het voorprogramma van Nas en Kanye West. Kuenta i Tambu (kortweg KiT) was eerder al te zien op SXSW, Into The Great Wide Open, Noorderslag en Welcome To The Village. Het swingende gezelschap van Curaçao maakt een combi van verhalen (Kuenta) en traditionele Caribische muziekstijlen (tambú). De Belgische gebroeders Coorevits, ofwel de Compact Disc Dummies, maken electropunk en afgelopen jaar wonnen zij in hun thuisland overtuigend de HUMO Rock Rally, de Belgische equivalent van de Grote Prijs van Nederland. Tot slot is ook de Engelse formatie The Computers bevestigd. De band mixt rock ’n roll, garage en blues op geheel eigen stijl.