Festivalkriebels 2014: TodaysArt dit jaar vier dagen

Tiende editie van 25 tot en met 28 september

Redactie 3voor12 Den Haag ,

TodaysArt vindt voor de tiende keer plaats en pakt groots uit. Het festival vindt dit jaar echter niet plaats in het centrum van Den Haag, maar verhuist naar het gebied rondom de haven van Scheveningen en het Zuiderstrand. Tevens duurt het festival dit keer 4 dagen. Op de laatste dag wordt het audiovisuele laser spektakel Lumière van Robert Henke gepresenteerd.

20 augustus: Gisteren werd bekend gemaakt dat TodaysArt dit jaar wordt uitgebreid tot vier dagen. De vierde dag zal gaan plaatsvinden op zondag 28 september. Op de vierde dag wordt het audiovisuele laser spektakel Lumière No. 16 van Duitse computer muziek componist Robert Henke gepresenteerd, wat tevens ook gelijk een première is in Nederland. 

24 juni: Het is voor het eerst dat het festival niet plaatsvindt in de Haagse binnenstad. “De voorgenomen plannen van de bouw van het Spuiforum deden ons vorig jaar al besluiten het Spuiplein te verlaten. Waar in de afgelopen editie nog het leegstaande Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties als hoofdlocatie voor het festival werd ingezet, is dit jaar besloten om het stadscentrum helemaal te verlaten en uit te wijken naar de haven van Scheveningen”, aldus de organisatie. Het festival zal plaatsvinden op diverse locaties rondom de haven van Scheveningen en omliggende publieke ruimtes zoals het strand en de haven. “Alle locaties worden later bekend gemaakt maar we kunnen al bevestigen dat F.A.S.T en het nieuwe Zuiderstrandtheater twee van de hoofdlocaties van het festival zijn. Deze laatstgenoemde locatie werd als tijdelijk onderkomen voor het Lucent Danstheater en de Dr. Anton Philipszaal gebouwd en dreigde na het terugdraaien van de bouwplannen van het Spuiforum tijdelijk leeg te komen staan.”

De eerste namen voor TodaysArt 2014 zijn vandaag bekend gemaakt. Het festival wordt op donderdag 25 september geopend met speciale concerten van Ben Frost en Tim Hecker. De Duitse muzikant en componist Nils Frahm is een van de hoofdacts van het festival. Een andere artiest afkomstig van het Erased Tapes label, Ólafur Arnalds (eerder te zien op TodaysArt 2010), vormt samen met Bloodgroup lid Janus Rasmussen Kiasmos dat op TodaysArt voor het eerst in Nederland te zien zal zijn. Grote namen als SOHN en Planningtorock en sleutelfiguren uit de hedendaagse elektronische muziek, zoals Charlemagne Palestine (samen met Mika Vainio en Eric Thielemans), staan op het programma. Ook Rafael Anton Irisarri en Jon Porras zijn tijdens TodaysArt te zien. Het nachtprogramma krijgt al vorm met acts als The Gaslamp Killer en JTC (James T. Cotton). Opkomend talent is in deze eerste reeks namen vertegenwoordigd door onder meer het Berlin Current programma dat wordt gepresenteerd door het CTM Festival met Moonwheel, Oake en Phoebbe Kiddo. De Haagse producer Torus staat op TodaysArt met de première van zijn nieuwe liveshow.