Festivalkriebels 2014: Programma State-X New Forms compleet

Elfde editie op 12 en 13 december

Redactie 3voor12 Den Haag ,

State-X New Forms komt er weer aan. Op vrijdag 12 en zaterdag 13 december kun je in Paard van Troje terecht voor een weekend vol underground en experimentele muziek. Op het festival treden tientallen acts op waarbij het festival de verbintenissen tussen heden, verleden en verschillende kunstdisciplines zichtbaar wil maken. Het programma is met de toevoeging van de laatste, vooral veel lokale acts compleet.

11 november: Het festival heeft deze week de laatste nieuwe bevestigingen naar buiten gebracht, waarmee het programma nu compleet is. Vooral het lokale programma is flink uitgebreid met optredens van Tears & Marble, Klankman, Dead Cat Stimpy, Dandana, Rellavec, Iconoclast, Ohm, Phoenix Lights, Suzanne Ypma en Dick Raaijmakers 'Pianoforte'. Met de toevoeging van Mouse On Mars, Hiss Golden Messenger, Magnetic Field Installation, Daisy Bell, Wolfwhere, Workshop: 'Music and the moving Body' en een speciale vertoning van de film 'Golden Age' (gemaakt door Chicks On Speed) is de lijst compleet.

22 oktober: Electropunktrio Atari Teenage Riot komt in december naar Den Haag. De formatie rondom de Duitse Alec Empire, het enige overgebleven oorspronkelijke bandlid, werd in 1992 opgericht. In 2000 ging de band uit elkaar, maar maakte in 2010 een doorstart. In het huidige Atari Teenage Riot 3.0 bestaat de band naast Alec Empire uit Nic Endo en mc Rowdy Superstar. De band staat bekend om de welhaast anarchistische politieke standpunten die compromisloos worden overgebracht op de luisteraar. Ondanks een stevige underground-attitude is de invloed van Atari Teenage Riot terug te vinden bij acts als M.I.A., The Prodigy en Ben Frost.

10 oktober: Het Amsterdamse duo Knalpot, bestaande uit Gerri Jäger en Raphael Vanoli, maakt een explosieve mix van electro, dub, postrock en jazz. Radiohead, Clark en Squarepusher zijn hierbij enkele referenties. Knalpot was eerder al te zien op festivals als Lowlands, North Sea Jazz en Plein Open. Ook Haagse acts zijn te vinden op State-X New Forms. Zo zal onder andere The Howl Ensemble hier te vinden zijn. Het trio maakt instrumentale psychedelische noiserock en bracht onlangs debuutalbum ‘Prooi’ uit. Ook de alternatieve rockband Noblesse is van de partij. Het Haagse trio presenteert op zaterdag 25 oktober tijdens de Haagse Pop Week alweer haar derde album ‘Nothing Is Anything’. De nieuwe lijst namen bestaat verder uit Mannheim, Batalj, Dans Dans, Oerknal! Meets De Beren Gieren, Rich Aucion en Xylourix White. Daarnaast zal er een speciale screening plaatsvinden van de film ‘Golden Gang’ van Chicks on Speed, gebaseerd op Luis Buñuel’s iconische film L’Âge d’Or’.

1 oktober: Het is alweer wat jaartjes geleden dat Chicks on Speed in de regio te vinden was. In 2010 stond de Duitse electropop/punkgroep nog in het LVC in Leiden. Het trio is in 1997 opgericht aan de kunstacademie van München en bracht dit jaar het vijfde studioalbum ’UTOPIA’ uit. Ook de Nederlandse singer-songwriter Case Mayfield is toegevoegd aan het programma. De Volendammer bracht tot nu toe twee EP’s en drie albums uit. ‘Another Glorious Battle For The Kingdom’ is daarvan de meest recente en kwam eerder dit jaar uit. Op dit album gaat Mayfield terug naar de basis; breekbare liedjes vol passie. 

24 september: De vrijdag van het festival staat in het teken van de avontuurlijke cross-over tussen hiphop, jazz, improvisatie en wereldmuziek. Dan is onder andere het eerder bekend gemaakte Kyteman Orchestra van de partij. Daarnaast zijn ook Black Moon & Champion Soundz, Dawn Of Midi, K-X-P, Songhoy Blues en Sons Of Kemet van de partij. Op zaterdag verkent het festival de duistere diepten van de meer extreme kanten van het muziekspectrum met onder andere The Beat Revolver feat. The Drip Dry Man, Wendy McNeill, Guerilla Toss, Jambinai, The Hard Way (feat. Bong-Ra, Limewax en Thrasher), Thus:Owls en The Wave Pictures. Naast de muzikale inhoud is er dit jaar aandacht voor grafische vormgeving, spatial-art en verschillende performances.

16 september: Op de eerste festivaldag, vrijdag 12 december, staat The Kyteman Orchestra - The Jam Sessions op het programma. Kyteman aka Colin Benders presenteert daar met zijn orkest een uitgebreide jamsessie waarbij niets van tevoren wordt ingestudeerd. Verwacht dan ook vele muzikale verrassingen. Kyteman bracht tot nu toe twee albums uit, ‘The Hermit Sessions’ (2009) en ‘The Kyteman Orchestra’ (2012) en stond op festivals als Lowlands, Pinkpop en North Sea Jazz. Kaarten voor State-X New Forms zijn tijdelijk als Early Bird met 5 euro korting te koop (22,50 euro per dag, 30 euro voor een passe partout).