Festivalkriebels 2014: Nieuw driedaags festival Sniester rond Haagse PopHotSpot

Van vrijdag 30 mei tot en met zondag 1 juni

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Den Haag is weer een festival rijker; Sniester. De Grote Markt en Paard van Troje, samen de PopHotSpot, vormen op 30 en 31 mei en 1 juni “een zomerse vrijplaats van unieke muziek-, theater-, film- en culinaire ontdekkingen”. Het festival is de opvolger van het PopHotSpot Festival, dat voorgaande jaren op de Grote Markt plaatsvond, en wordt georganiseerd door de Grote Markt, Paard van Troje, het Haags Pop Centrum en het Dilligentia Theater. Het woord sniester komt van het Midden-Nederlandse woord voor knalvuurwerk. Het grootste deel van het programma was al bekend gemaakt, en nu zijn ook de laatste namen bekend. Het festival is gratis toegankelijk.

23 mei: Begin deze maand stond Tears & Marble nog op Club 3voor12 Den Haag waar het duo veel indruk maakte. Verwacht melancholische muziek met dreigende beats en bedwelmende vocalen in een complexe productie. De Engelse psychobilly formatie The Meteors draait al meer dan dertig jaar mee maar klinkt nog altijd net zo hard, boos, strak en snel als in de roerige jaren zeventig. De blues liefhebber kan tijdens Sniester terecht bij Sugar Boy and The Sinners. De jonge Leidse bluesband wist al meerdere prijzen binnen te slepen, waaronder een Dutch Blues Award voor Beste Harpist. De Groningers van Anthony’s Putsch maken onconventionele popliedjes met lekkere funky lijnen die gaan over onderwerpen als kinderlijke vreugde, vergeten verjaardagen en het hebben van koude voeten. Het Tilburgse The Black Marble Selection speelt een mix van garage, beat en rhythm & blues. Terug naar de jaren ‘60 dus. Judy Blank stond al in de finale van De Beste Singer-Songwriter van Nederland. Ze ziet er uit als een lief, onschuldig meisje wanneer zij achter de piano in haar blonde krullen verdrinkt, maar zodra ze haar strot opengooit denk je wel anders. Met DJ De Rode Neger en het 80’s & 90’s feest op zaterdag in de SuperMarkt is het programma compleet.

Op het programma staan zowel gevestigde (inter-)nationale namen als opkomend lokaal talent in de meest uiteenlopende stijlen. Zo staan onder andere de indiefolk van Mister & Mississippi, de Londense folkrockformatie Brother & Bones, de Haagse rockband Hallo Venray, de Canadese indierockband The Elwins en de Haagse beatmachine The Deaf op het programma. Het lokale programma bestaat verder uit de Haagse acts Orange Grove, Doghouse, Playground Zer0, Tess et Les Moutons Magnifiques, The Hague Idiots, Prinsenkind, Stereo Bandits en Thin Pillow. Ook vandaag bekend gemaakt is de komst van Afterpartees, The Benelux, Rina Mushonga, The Upsessions, Jennah Bell, Orchestre International Du Vetex, Vespaudio, Hollis Brown, The Sore Losers, Maask, Radio Barkas, Uptown Aight, Swoolish, De Sukkelclub, Remmington Junior Sound System Extravaganza, Cairo Liberation Front en Pendejo. Behalve veel muziek bestaat het programma ook uit een breed spectrum van activiteiten en shows: exclusieve solo-optredens in minitentjes, een kofferbakmarkt, bijzondere verhaalvertellingen, kindertheater, met liefde gemaakte Sniester-tapas en een Texaanse barbecue midden op de markt.