Festivalkriebels 2014: Line-up Schollenpop compleet

18e editie op zaterdag 2 augustus

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Het Haagse strandfestival Schollenpop beleeft dit jaar haar 18e editie. Op het Zuiderstrand (aan het einde van de Houtrustweg) kun je op zaterdag 2 augustus weer terecht voor een uitgebreid muzikaal programma van lokale, nationale en internationale acts. Het gratis toegankelijke festival heeft inmiddels het volledige programma bekend gemaakt, waaronder een nieuw, derde podium.

9 juli: Met de toevoeging van de laatste paar namen is het programma van Schollenpop compleet. Opvallendste toevoeging is Suburbs. De band rondom bassist en songwriter Arie Spaans stond in 2009 voor de tiende keer op het Scheveningse festival, maar later dat jaar verlieten gitarist Erik Schurman en zanger Johan ter Schegget de band. Hoewel Suburbs hierna doorgaat als trio blijft het sindsdien stil. Tijdens Schollenpop kunnen we getuige zijn van de doorstart van de band. Andere Haagse acts die aan het programma worden toegevoegd zijn reggaeband Piñata, rocktrio THE3rdMEN, de jonge rockband Replayced en popband Mik Adrian. Het eerder aangekondigde optreden van De Règâhs gaat niet door, producerstrio Playground Zer0 is de vervangende act. Nieuw dit jaar is de Scholtainer waar beginnende bands van zich kunnen laten horen. Op het programma onder andere Ill Fittings, Six Foot Leaping, Maple, Gaatie, en leerlingen van Zangakademie Jose Sobral. Dit derde podium is te vinden bij de ingang van het festivalterrein.

3 juni: Met Handsome Poets heeft het Scheveningse festival een mooie naam binnengehaald. Met ‘Blinded’ werd de Goudse popband in 2010 3FM Serious Talent en opvolger ‘Dance (The war is over)’ werd Megahit. Met ‘Sky on fire’ scoorde de band in 2012 een nog grotere hit, geschreven aan het Scheveningse strand. Gewapend met een schreeuwend Hammondorgel, een vette, krijsende gitaar, denderende drums en een soulvolle stem nemen de mannen van DeWolff je mee terug naar de jaren ’60 en ’70, toen bands als Led Zeppelin, Cream, Pink Floyd en Deep Purple hun hoogtijdagen vierden. Vorige maand verscheen het nieuwe album ‘Grand Southern Electric’ van de band. Ook de Nederlandse boyband B-Brave komt naar Scheveningen. De popgroep werd gevormd in het tv-programma X Factor en de vijf heren zijn sindsdien alleen maar populairder geworden.

3 maart: Het succesverhaal van Taymir wordt alsmaar mooier. Met debuutalbum ‘Phosphene’ wist de band 3FM Album van de Week te worden, single ‘Aaaaah’ schopte het tot Megahit en de band werd verkozen tot 3FM Serious Talent. Zowel OOR als 3voor12 bestempelde de band als een van dé acts voor 2014. En dat terwijl het debuutoptreden nog geen jaar achter ons ligt. De Haagse indiepopband staat in augustus ook op het Scheveningse strand. De Haagse hiphopformatie Kern Koppen rondde onlangs met ‘Winter Slaap’ het ‘Vier Seizoenen’-project af. Vier EP’s met elk een seizoensthema werden uitgebracht met singles ‘Ruimte weer’ en ‘Vliegen zonder vleugels’ als grootste successen. De Wereld Draait Door en de benoeming tot 3FM Serious Talent schreef Kern Koppen de afgelopen maanden bij op het cv. De derde en laatste bevestiging van vandaag is Tessa Rose Jackson. Net als Taymir en Kern Koppen een act uit de Serious Talent stal. De Amsterdamse singer-songwriter scoorde een bescheiden hit met ‘All the king’s horses’.

De Nederlands/Finse formatie Town of Saints mixt traditionele folk met een kleine dosis punk en pop. De in 2010 opgerichte band bracht eind 2013 debuutalbum ‘Something To Fight With’ uit waarvan single ‘Carousel’ aardig wat airplay kreeg op onder andere 3FM. De Amsterdamse metalcore band The Charm The Fury laat zich ondermeer inspireren door bands als Underoath, Architects en Everytime I Die en heeft met Caroline Westendorp een frontvrouw met een indrukwekkende stem. Eind vorig jaar verscheen debuutalbum 'A Shade of My Former Self' op het Franse label Listenable. Met het winnen van Talent Event wist ook rapper Mehdi zich te verzekeren van een plek op Schollenpop. De jonge hiphopper wist tijdens de finale in Paard van Troje een sterke indruk te maken en zal deze zomer op veel Haagse festivals te zien zijn.