Festivalkriebels 2014: Programma Rewire festival compleet Festivalkriebels 2014: Programma Rewire festival compleet

Vierde editie op 7 en 8 november

, Redactie 3voor12 Den Haag

Festivalkriebels 2014: Programma Rewire festival compleet

Vierde editie op 7 en 8 november

Redactie 3voor12 Den Haag ,

De vierde editie van het Rewire festival vindt op vrijdag 7 en zaterdag 8 november plaats op verschillende locaties in en rondom het centrum van Den Haag. Nieuwe locaties zijn de Elektriciteitsfabriek, Grote Kerk en de Barthkapel. Daarnaast is er programma in Paard van Troje, Studio Loos, Zaal 3 en Prins27. Het volledige programma is nu bekend.

21 oktober: Het nieuwe album ‘Whorl’ van het Britse duo Simian Mobile Disco valt te omschrijven als een spaced out krautrock meets techno plaat. Het album werd in drie takes opgenomen middenin de woestijn. Vessel is het pseudoniem van de 24-jarige Britse producer Sebastian Gainsborough uit Bristol. Hij weeft industrial, noise en dansbare ritmes op een soms vervreemdend dan weer meeslepende manier aan elkaar. Koreless, eveneens Brits, maakt behaaglijke, ingenieuze elektronische muziek, die veelzijdig genoeg is om genres te overstijgen. Zijn bekendste werk de ‘Yugen EP’ veroorzaakte een kleine doorbraak en werd door onder meer James Holden vol lof ontvangen.

Ook Nederlandse artiesten zijn te zien op Rewire, zoals Wouter van Veldhoven. Zijn live optredens worden gedreven door een imposante verzameling van oude en zelfgebouwde bandrecorders en aanverwante elektronische apparatuur. Bram Stadhouders’ muziek bevindt zich op het spannende snijvlak van ambient jazz, pure improvisatie en eigentijdse compositie. Cantata is zijn nieuwe werk voor elektrische nylongitaar, klassieke tenor (Sebastian Brouwer) en live elektronica (David Hoogerheide). Dotlights is gitarist en laptop-producer Casper Rossing. Werkend vanuit zijn kleine studio in Hengelo creëert hij prachtig gelaagde soundcapes en texturen doormiddel van gitaar en field recordings. De lijst met bevestigingen is compleet met Dauwd, Ital, Cabaret Contemporain, Void of Sound en KRK. Wijzigingen zijn er ook; Siinai heeft wegens persoonlijke redenen het concert op Rewire moeten annuleren. Op zaterdag zijn er in Zaal 3 en Studio Loos overdag workshops, artist talks en speciale concerten te bezoeken. Afsluitend zal het speciale concert van Tatu Rönkkö + Efterklang plaatsvinden in de monumentale E.ON Electriciteitsfabriek.

15 september: De Britse producer Lee Gamble is volgend Rolling Stones magazine “one of the 10 New Artists you need to know”. Gamble maakt een mix van techno, jungle en vintage house. Op 12 september komt zijn album ‘Koch’ uit. Tijdens Rewire presenteert hij zijn nieuwe audiovisuele live show samen met Dave Gaskarth. Noveller is een project van Sarah Lipstate (Cold Cave, Parts & Labor). Haar hypnotiserende, vaak romantische muziek wordt opgebouwd rond de manipulatie van de geluiden en effecten die door haar gitaar en een groot scala aan pedalen en loops worden gecreëerd. Siinai klinkt als een spannende mix van ambient, prog en krautrock. Volgens de band zelf is het recente album ‘Supermarket’ “a soundtrack for the supermarket nations”. De Britse producer Will Samson, de Amerikaanse multidisciplinair kunstenaar Lee Noble, de Tilburgse producer Drvg Cvltvre en de Italiaanse producer Valerio Tricoli maken de lijst nieuwe bevestigingen compleet.

22 juli: De Engelse producer Gold Panda was eerder al in Nederland te zien tijdens Lowlands en 5 Days Off. Derwin Schlecker, zoals hij in het echt heet, bracht tot nu toe twee albums uit waarvan ‘Half Of Where You Live’ uit 2013 de meest recente is. Bekendste nummer van Gold Panda is echter ‘You’ van debuutalbum ‘Lucky Shiner’. De Deense band Efterklang komt naar Rewire met een nieuw project met de Finse percussionist Tatu Rönkkö, een samenwerking waarbij improvisatie een belangrijk rol speelt. Een ander nieuw samenwerkingsproject is DNMF, bestaande uit de Nederlandse heavy jazz act Dead Neanderthals en de minimalistische ambient/drone muziek van Machinefabriek. In september komt hun debuutalbum uit op het Moving Furniture label. De in Berlijn woonachtige Zweed Alex Willner, alias The Field, staat bekend om zijn hypnotiserende live ambient/techno. Willner bracht tot nu toe vier albums en zes ep’s uit. Jozef van Wissem is minimal componist en luitspeler en won in 2013 de Cannes Soundtrack Award voor zijn muzikale bijdrage aan Jim Jarmusch’ film Only Lovers Left Alive. De lijst nieuwe namen wordt gecompleteerd door Maarten Vos & Greg Haines, Chantal Acda, Wanda Group, Klara Lewis, Gardland, Albert van Abbe, Fiium Shaarrk en Greg Haines solo.

19 mei: De Engelse dj James Holden bracht vorig jaar zijn tweede album ‘The Inheritors’ uit. Het album werd lovend onthaald en Holden werd geprezen om zijn eigenzinnigheid. Op Rewire speelt Holden met zijn nieuwe live bezetting met drummer Tom Page (Rocketnumbernine, in 2012 nog op Rewire) en saxofonist Etienne Jaumet (Zombie Zombie) het album ‘The Inheritors’ integraal live. Saxofonist Colin Stetson (Bon Iver, Tom Waits, Arcade Fire) gebruikt zijn saxofoon om zowel ritme, melodie als bas te creëren met circulaire ademhaling en microfoons op zijn instrument en keel. Virtuoos en meeslepend. Het Duitse kwartet Bohren & Der Club Of Gore maakt minimale, bedwelmend trage ambientjazz: diepe bastonen, spaarzame drums, zuchtende saxofoon en behaaglijke piano-, vibrafoon- en electronicaklanken. Hun laatste album Piano Nights verscheen eerder dit jaar. De Canadese multidisciplinair kunstenaar Herman Kolgen presenteert tijdens Rewire een drieluik van spectaculaire 'audiokinetische' performances; Train Fragments (ode aan Steve Reich), Overlapp en Dust; de eerste twee in samenwerking met de Belgische percussiegroep BL!NDMAN. Het Zweedse Hydras Dream is de samenwerking tussen singer-songwriter Anna Von Hausswolff en de Zweedse (film)componist Matti Bye. Het idee achter de samenwerking is om verhalen, films en mythes te vertalen naar muzikale landschappen. Von Nohrfeldt is een alter ego van de Amsterdamse componist en sound designer Rutger Muller. Hij confronteert de mystieke en duistere kant van 20ste eeuwse klassieke muziek met de ritmische energie van experimentele techno, glitch en IDM.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag