Eindejaarssessie 2014: The Black Veins

“Het is net dat opstapje dat bands nodig hebben waarvoor het Paard nog te groot is”

Marije Pluym | Foto's: Wouter Vellekoop ,

2014 was het jaar dat The Black Veins het levenslicht zag. Bandleden Benjamin Lampe, Lesley Warendorff en Josine van der Splinter verdienden hun sporen in bands als The Upstairs en Yen Harley en timmeren nu met hun explosieve rock hard aan de weg. Met optredens tijdens het Zeeheldenfestival, Kaderock en de Haagse Pop Week wist de band in heel korte tijd zichzelf flink in de kijker te spelen. Hoog tijd om ze tijdens de traditionele Eindejaarssessie te vragen hoe zij op dit jaar terugkijken.

Eén specifiek hoogtepunt weet de band niet te noemen. Volgens Benjamin was het hele jaar één groot hoogtepunt. “Ons debuut was het begin en daarna hebben we gewoon lekker veel kunnen spelen. Het hoogtepunt was dat de band ging lopen en dat het lekker is gaan rollen.” Twee van die optredens vonden plaats in de SuperMarkt die binnenkort haar deuren sluit. Gaat de band de zaal missen? “We hebben er gespeeld met de Versafdeling en zo en dat soort avonden mis je straks wel in Den Haag. Op zich heb je hier heel veel podia, maar ik vind de SuperMarkt wel uniek. De Zwarte Ruiter is ook echt een toplocatie om te spelen. Daar hangt ook een mooie sfeer. Nu gebeurt daar niet zo heel veel maar misschien komen daar weer meer concerten als de SuperMarkt straks dicht is” aldus Josine. Volgens Benjamin is de SuperMarkt niet alleen een leuke plek om te spelen. “Het is ook tof dat je hier bandjes kan zien van buiten Den Haag. Het Paard loop je niet even binnen. De SuperMarkt wel en dan kan je soms hele toffe bands van buiten Den Haag en soms ook uit het buitenland zien.”

Ook Lesley heeft goede herinneringen aan de optredens die hij in de SuperMarkt heeft gezien. “Er zijn hier heel veel leuke optredens geweest van leuke bands. Ik vond The Minutes heel tof en Drive Like Maria. Dat soort bands hebben zo'n opstapje als de SuperMarkt nodig. Het Paard is dan net één stap te groot.” Niet alleen de SuperMarkt sluit haar deuren. Ook het bestaan van plekken als De Vloek en F.A.S.T. wordt bedreigd. Is Den Haag door het wegvallen van zulke initiatieven de titel 'Popstad' nog wel waard? Volgens Lesley wel. “Je hebt in Den Haag zoveel locaties waar je als band zijnde kan spelen. Er gebeurt op muzikaal gebied gewoon heel veel. Dat maakt het hem wel denk ik. Ik denk dat er uiteindelijk heel veel mensen weer heel creatief gaan zijn. Daar heb ik goede hoop op. Het blijft toch een muziekstad.”
 
Na een druk 2014 is de band niet van plan om het in 2015 rustig aan te gaan doen. Benjamin: “Het wordt hopelijk ook een heel goed jaar. We zijn van plan om een plaatje te gaan maken. Die plannen zijn nog niet heel concreet maar we hebben goede hoop dat dat in 2015 gaat gebeuren.” Daarnaast wil de band opnieuw veel gaan spelen. En niet alleen in Den Haag. Ze spelen onder meer tijdens PleuropSonic in Groningen en op het Stoner Rock Festival in Amsterdam. 
 

Tussen het slechte nieuws van sluitingen en initiatieven die verdwijnen door zijn een aantal muzikale collega's het afgelopen jaar opgevallen. Josine: “Ik ben heel erg fan van Sunday Sun. Dat is heel erg vrolijk. Ik ken ze al wat langer maar ik heb het idee dat ze met hun nieuwe album wel aan het doorbreken zijn.” Voor Benjamin staken Jet Rebel en collega-Hagenezen Taymir er dit jaar bovenuit. “En van de buitenlandse artiesten heeft Triggerfinger het natuurlijk ook heel goed gedaan. Die zijn nu echt huge dus je kunt wel zeggen dat die een heel goed jaar hebben gehad.” Volgens Lesley zou het leuk zijn om het met The Black Veins net zo ver te schoppen als de rockende Belgen. “Dat is wel het hoogst haalbare, maar wij moeten eerst nog maar even kijken hoe ver we gaan komen.” Benjamin is op dit moment vooral dik tevreden met wat de band tot nu toe bereikt heeft. “ We mogen niet klagen. We zijn nog geen jaar bezig en we hebben al lekker kunnen spelen. Het is te hopen dat deze lijn zich voortzet. Dat zou wel leuk zijn.”