Eindejaarssessie 2014: Tears & Marble

"Liever een naaktetietenfoto dan dit"

Frank Veldkamp | Foto's: Sanne van Bergenhenegouwen ,

Tears & Marble ontstaat een jaar geleden als Bella Hay (Candy Says) voor een schoolopdracht samen met Cris Kuhlen (ex-Topless) een cover uitbrengt van Haddaway’s ‘What is love’. De dreampopversie met sfeervolle clip is direct een succes en legt het duo geen windeieren. Inmiddels zijn er een EP, een lijstje met indrukwekkende optredens en grote plannen voor de toekomst.

“Ik zat op het conservatorium in Amsterdam en kreeg als opdracht om een filmpje van een cover op te nemen en op YouTube te zetten”, vertelt Bella over het ontstaan van Tears & Marble. “Dan krijg je dus zo’n filmpje van een meisje met een akoestische gitaar achter een webcam - ‘hello I’m Bella and today I will play you a cover of...’ - daar kreeg ik een beeld bij en dat kan ik dus echt niet doen. Als ik zo op internet sta dan schaam ik me te erg, dan nog liever een naaktetietenfoto dan dit!”. Ze besluit Cris te vragen of hij samen met haar een echte clip wil opnemen. “We hebben het in mijn huiskamer opgenomen met een camera op een statief en op dubbele framerate voor het slowmotioneffect. ‘What is love’ was een echte inhouseproduktie”, licht Cris toe. Voor iedere 10.000 views stijgt het eindcijfer voor de opdracht, maar in plaats voor een 30 voor de inmiddels 300.000 views die de video telt, scoort Bella een 8. “Die docent vond het een te oud nummer, maar er is ook nog zoiets als artistieke vrijheid. Maar verder een hele aardige man hoor”. 

Na de release van ‘What is Love’ gaat het hard. Cris: “We kregen heel veel mailtjes en drie maanden nadat de clip was uitgekomen kregen we een uitnodiging voor het Pitch festival.” Bella: “We hadden daarvoor een keer in De Vinger en het Paardcafé gespeeld en een keertje in een achterafzaaltje in de Q-Factory in Amsterdam voor drie man. En dat was onze aanloop naar Pitch. We waren enorm zenuwachtig, het was direct in het diepe zonder zwembandjes. Maar het heeft wel alles voor ons betekend. Normaal gesproken moet je als undergroundbandje eerst een heel traject afleggen voordat je zo in de kijker wordt gezet bij een publiek wat zo moeilijk te bereiken is. Het was voor ons een godsend”. 

Huilen in De SuperMarkt

Tears & Marble speelt in 2014 ook nog in De Melkweg en op het Reeperbahn Festival in Hamburg. “Dat voelde als een schoolreisje”, blikt Cris terug. “Eigenlijk verplaatst de hele Grote Markt zich dan naar Hamburg. Ik vind het echt een topinitiatief en hoop dat Den Haag daar echt geld in blijft pompen. Zonder dat soort acties zou het heel sneu gesteld zijn met de Haagse muziekscene”. Hoe gaat het sluiten van De SuperMarkt, het FAST Surfdorp en op termijn De Vinger uitpakken voor de scene? Bella: “Laatst heb ik een feestje georganiseerd in het Tikibad. In de bus naar Wassenaar toe realiseerde ik me dat iedereen die erbij was muzikant is, dus op het ontstaan van bandjes zal het geen enkele invloed hebben.” Cris vraagt zich af wat ervoor in de plaats komt: “Misschien wel weer een Grieks restaurant, of iets met Turkse broden. Maar serieus, De SuperMarkt is iets waar onbekende bandjes spelen, maar waar ook gevestigde namen komen. Iedereen heeft daar wel eens zijn eerste gig gespeeld. Dat zal ik wel missen, ik vind het echt jammer.” Ook Tears & Marble zelf heeft goede herinneringen aan De SuperMarkt. Bella: “We hebben onze allerbeste gig in De SuperMarkt gespeeld. We zaten er allebei zo in, dat we niet eens bezig waren met het publiek. Mijn familie was erbij, mijn tante, vriendje en schoonmoeder, maar ook allemaal mensen die ik niet kende en er stonden letterlijk mensen te huilen. Dat was een bizarre gewaarwording. We kregen het na afloop ook te horen dat mensen het zo mooi vonden dat ze ervan moesten huilen. Heel heftig.” 

Huwelijk

Gaan we nog veel horen van Tears & Marble in 2015? “We hebben net bevestigd gekregen dat we in april in Zwitserland gaan spelen als openingsact voor een toffe act. We mogen alleen nog niet zeggen voor wie. We hebben ondertussen ook een boeker gevonden en we willen in september een topplaat uitbrengen zodat we in 2016 weer verder kunnen groeien”, vertelt Cris, die Tears & Marble met een huwelijk vergelijkt: “We staan regelmatig dronken in een kroeg elkaar te vertellen dat we het zo tof vinden dat we dezelfde muziek tof vinden. Wat we nu doen ligt stiekem wel het dichtst bij mijn persoonlijke muzieksmaak. Ik houd hiervan en vind het heerlijk om te doen. Bella ook en dat maakt het hele traject makkelijker. Het gaat gladjes, we vinden het allebei oprecht leuk om te doen. We zoeken gekke contrasten op, geven een hele negatieve lading aan positieve liedjes, dat soort dingen. Het gaat gesmeerd. Als boter.”