Eindejaarssessie 2014: Playground Zer0

"Nederland is hartstikke leuk en zo, maar de rest van de wereld is nog leuker"

Marleen Stoker | Foto's: Kees van der Niet ,

Dat er in een jaar veel kan gebeuren met een act, daar zijn de mannen van Playground Zer0 bewijs van. Begin 2014 plaatsen ze een video online die Nederland moet waarschuwen voor hun komst. Nu, twee tours, een Haagse Popprijs, een optreden op ADE en hun eerste album verder hebben ze hun plek veroverd in de Haagse muziekscene and beyond.

Lulkoek
Het verhaal doet de rondte dat er in een klein plaatsje in Roemenië een drumcomputertje werd gevonden door een stel schoolkinderen. Zij namen het ding aan voor een radio die muziek uit de toekomst speelde, tot ze erachter kwamen dat de drumcomputer ritmes produceerde. Er werd bladmuziek voor geschreven dat in de capabele handen van Jasper Lieuwma, Robin Veldman en Joeri Jager viel. Playground Zer0 was geboren. Prachtig verhaal, evenals de geboorte van Jezus met kerst. 
 
Coming out
De Eindejaarssessie met 3voor12 Den Haag is hun grote coming out interview. Vooral in het begin van 2014 verschijnen de heren anoniem of onherkenbaar in de media. Een korte voorstelronde; Jasper Lieuwma, ook wel bekend als DJ Friss, staat zij aan zij met Dope D.O.D. en Kraantje Pappie op het podium en heeft zijn eigen clubavond Hyper Hyper in de SuperMarkt. Robin Veldman is producer van onder andere Caro Emerald, Splendid, Steen en vroeger ook The Opposites. Heeft samen met Lieuwma platenlabel In The Lobby. Joeri Jager kwam later bij Playground Zer0 en versterkt de live act.
 
Poison
Playground Zer0 kwam dit jaar met hun eerste plaat. Het betrof geen EP'tje maar gelijk een heel album: "We hadden materiaal nodig om live mee te gaan, en zo veel paste er ook op een album. En we hadden gewoon veel vertrouwen in ons product." Veldman heeft het meeste in de studio gezeten, daar zijn Lieuwma en Jager het over eens. "Wij dronken daar voornamelijk koffie terwijl Robin in de studio zat," zeggen ze gekscherend. Maar wat maakt de formatie nu eigenlijk voor muziek? "Onze muziek heeft een solide basis waarnaast we met samples en breakbeats werken, en we maken veel uitstapjes naar andere stijlen. Dat werkt goed, vooral voor onze live shows. Het is niet een rits aan dezelfde muziek, we nemen de bezoekers echt mee langs die verschillende genres."
 
Succes in binnen- en buitenland
“Het hoogtepunt van 2014 was toch de tour op Bali, waar we speelden op een gigantisch surffestival in Uluwatu. Alles ging kapot daar en Pat Smith van Splendid stond in ons voorprogramma. Het was een gekkenhuis - de eigenaar kwam later naar ons toe om te vertellen dat hij nog nooit zo iets had meegemaakt, en dat hij het onwijs tof vond." Het drietal heeft hun zinnen op het buitenland gezet. “Nederland is leuk en zo, maar de rest van de wereld is toch net wat leuker.” Ze stonden dit jaar op het Reeperbahn festival in Hamburg met Music City The Hague, in London en ook Roemenië hebben ze aan gedaan. “Een kleine wereldinvasie.” Maar ook in Nederland hebben ze succes: Ze wonnen de Haagse Popprijs in de categorie Aanstormend Talent en stonden op het Amsterdam Dance Event.
 
Het einde van een stukje geschiedenis
Dat het zometeen over is met de SuperMarkt treft Lieuwma het meest. Hij was tot voor kort een van de organisatoren van het populaire feestje op de donderdag genaamd Warenhaus. Daar splitste hij zich van af vanwege een stijlverschil, en dat leverde hem een eigen avond in de SuperMarkt op: Hyper Hyper. Ook met Playground Zer0 heeft hij een stukje geschiedenis in de SuperMarkt liggen: "Het is altijd een fijne plek geweest voor ons. We hebben hier onze albumrelease kunnen doen, en een van onze eerste gigs was ook op dit podium. Er is vanuit de organisatie altijd veel vertrouwen geweest in nog onbekende acts. En daarom hebben wij er weer vertrouwen in dat het allemaal gewoon door kan gaan op een nieuwe locatie.” Dat naast de SuperMarkt ook Langweiligkeit verdween, vindt Lieuwma erg jammer. “Er komen gelukkig altijd wel nieuwe initiatieven. Daarnaast is Den Haag de stad met de meeste festivals.”
 
De maan, sterren en een paar katten
“Voor het komende jaar hebben we veel gepland. We willen doorgaan met het promoten van Poison en heel veel spelen. We gaan remixes maken voor O.S.T.R., een bekende Poolse rapper, en voor Typhoon. Er liggen ook nog plannen om het album in Duitsland uit te brengen.” Met het soort muziek dat Playground Zer0 maakt, lijkt dat voor de hand liggend: elektronische muziek is daar de standaard. Iets waar de mannen nog niet over in detail willen treden is hun een naar eigen zeggen heel speciale samenwerking die plaats gaat vinden op Eurosonic Noorderslag. “Iets met intergalactische werelden, de maan, de sterren. Een paar katten.”