Eindejaarssessie 2014: JARA

"Nog steeds lieve liedjes, maar nu met een rauwer randje"

Hedske Vochteloo | Foto's: Nike Liscaljet ,

Het oude jaar stond voor Jara en haar band in het teken van veel touren om hun nieuwe sound te laten horen aan het grote publiek. Het nieuwe jaar willen ze vooral besteden aan het debuutalbum. "We varen slow course. We willen qua creativiteit alles eruit halen wat eruit te halen valt. Het moet een mooi album worden waar we trots op kunnen zijn", vertelt Jara Holdert.

Wie JARA kent van de kleine, veelal akoestische liedjes staat een verrassing te wachten in het nieuwe jaar. De band bestaande uit zangeres Jara, drummer/toetsenist Jimmi Heuting, gitarist/toetsenist Sjoerd Krul en bassist Daniel Eskens is bezig aan een debuutalbum met nummers met iets meer power.

"Het blijven nog steeds lieve, traditionele liedjes die we kennen van Jara, maar nu met een rauwer randje", verklaart Jimmi. De luisteraar werd al voorbereid op die nieuwe sound door middel van de twee nieuwe singles Moving me en Sorrow die ze presenteerde in zowel Den Haag als Amsterdam. "De reacties waren erg positief", vertelt Jara.

Jara’s ukulele maakt plaats voor een synthesizer. Onder andere daarmee wil de band de muziek gelaagder maken. "De mannen hebben af en toe behoefte om meer te rocken", grinnikt Jara. "Dat vind ik ook heel leuk. En het past meer bij de festivals waar we deze zomer hebben gespeeld. Ik ben wel streng. Het moet mijn sound blijven. Maar gelukkig hebben ze een hele goede muzikale smaak en weten ze goed wat er bij mij past." 

En dat is bijzonder, want bassist Daniel speelt nog maar kort bij de band. "Na Reeperbahn, een internationaal bandjesfestival in Hamburg, is het pas echt goed gaan gisten. We zijn allemaal opgeleid als jazz-muzikanten en hebben naast JARA nog onze eigen projecten. We zijn gewend om elke keer iets anders te spelen. Ook als we samenkomen met JARA ontstaat dat spontaan, dat houdt het voor jezelf als muzikant ook interessant", zegt Daniel. Jimmi knikt instemmend. "Individueel ontwikkelen we ons constant en dat nemen we dan weer mee naar JARA”, vult hij aan. 

Ook Jara zelf merkt dat ze anders bezig is met haar muziek. "Ik ben anders gaan schrijven en heb het gevoel dat mijn nummers verrassender worden. Dat commentaar kreeg ik ook weer van het publiek dat ons heeft zien spelen op de verschillende festivals." Naast het Duitse Reeperbahn heeft de band onder andere op het grootste muziekfestival van Luxemburg gestaan. "Het was het eerste jaar dat ik niet zelf alles heb hoeven regelen. We werden gewoon gevraagd en dat was super tof. Vooral de diversiteit aan locaties heeft het zo leuk gemaakt. Zo stonden we het ene moment op een dakterras ergens in Hamburg te spelen en het andere op een groot podium in Luxemburg."

Ook solo had Jara dit jaar veel succes. Zo stond ze in de Koninklijke schouwburg in het voorprogramma van Asaf Avidan. "Dat was heel erg spannend. In het begin was ik niet zo zenuwachtig, maar toen ik de zevenhonderd man voor mijn neus had begon het toch wel een beetje te kriebelen. En ik mis de jongens dan echt. Ik miste bijvoorbeeld hun baslijnen. Op de een of andere manier heb ik in mijn hoofd hoe mijn muziek zou moeten klinken en wanneer ik met hun speel klopt het gewoon. We zijn sowieso door al het touren als band heel erg naar elkaar toe gegroeid."

Als opkomende band weet het viertal als geen ander hoe belangrijk een goed podium is. Het verdwijnen van steeds meer kleine poppodia binnen Den Haag gaat ze dan ook aan het hart. "Het ligt niet aan de bevolking en gelukkig ontstaat er veel protest. Wij vinden het jammer dat er zo omgegaan wordt met de verschillende broedplaatsen, het is vooral iets bestuurlijks. Maar gelukkig ontstaat er altijd wel iets nieuws in Den Haag."