Eindejaarssessie 2014: Fexet

“Nu word je gedwongen om zelf creatiever te zijn”

Koen Kleiberg en Frank Veldkamp | Foto's: Nienke Verhoef ,

Er zijn maar weinig Haagse acts die kunnen zeggen dat hun debuutplaat door een internationaal label is uitgebracht. Sinds dit jaar mag Fexet zich hierbij voegen, met een album dat zowel in Nederland als daarbuiten enthousiast werd ontvangen. Niet gek voor een punkrockbandje waarvan de meeste leden nog maar net volwassen zijn.

Voor Fexet is dit niet de eerste Eindejaarssessie. “Vorige keer dat we een Eindejaarssessie deden was dat in de Uithof. Toen mochten we gratis snowboarden. Oh ja, en Olivier had de camera van de fotograaf gemold. We moesten een slide doen voor een beetje effect, maar daarbij kwam iets te veel sneeuw omhoog”, vertelt de band lachend. “Uiteindelijk is het geen snowboardfoto geworden, maar eentje waarbij we met onze blote reet op de schans staan.”
 
Voor nu kan Fexet in ieder geval terugkijken op een succesvol 2014. Bassist Eelco Lassche: “Aan het begin van het jaar hebben we vooral aan het album gewerkt en niet veel gespeeld.” Gitarist Sam Spoorenberg vult aan: “We hebben ons toen in de oefenruimte teruggetrokken om de focus echt op het album te leggen.” Het debuutalbum, getiteld ‘The Airport Guys’, kwam in oktober uit en kreeg positieve recensies uit zowel binnen- als buitenland. “We kregen hele vette reviews, onder andere uit Engeland, Amerika en zelfs Peru. Voor ons is het natuurlijk al heel gaaf dat we bij een label als Kung-Fu Records zitten, maar het maakt de drempel naar het buitenland ook iets lager”, zegt Olivier Lucas, de drummer van de band.
 
En daar zijn ze erg blij mee, zo leggen Sam en Olivier later uit: “We krijgen meer recensies uit het buitenland, omdat er daar een groter draagvlak is voor het punkrockgenre. De scene is in Nederland heel klein. Je kunt hier wel shows doen in voorprogramma’s van grote bands, maar daaronder is er geen scene waarin je echt regelmatig kunt optreden.” De dag voor het interview speelde de band nog een show voor 70 man in Rotterdam. “Dat soort dingen zijn leuk, die mensen komen echt voor het genre, maar we kijken nu voornamelijk of we volgend jaar veel in het buitenland kunnen gaan spelen.”
 
Dus hoe klinkt die nieuwe plaat nu precies? Sam: “We luisteren veel naar andere melodische punkrockbands als NOFX en Rise Against en laten ons daardoor zeker beïnvloeden, maar niet leiden. Het is lastig om te zeggen waarmee we uniek zijn, maar ik denk dat een sterk punt van ons is dat we veel nadruk op het dynamische aspect van onze muziek leggen. Toen we opnamen hebben we geprobeerd de feel van de band vast te leggen maar niet te veel te perfectioneren. Dat houdt het levend. Maar het belangrijkst vinden we toch dat het gewoon vet klinkt, beter dan de voorgaande platen.” Olivier: “We zijn altijd op zoek naar wat er beter kan. Ik denk dan ook dat we in vergelijking met de EP (‘State of Mind’ uit 2012, red.) zeker een betere plaat hebben gemaakt. Sowieso is het in ons genre belangrijk dat de liedjes zelf echt goed zijn. We zijn zelf ook meer een liveband dan een studioband, hebben de plaat in vijf dagen opgenomen. Wat ons betreft moeten de liedjes dan ook de plaat dragen, niet de productie.”
 
Het hoogtepunt van 2014 was voor Fexet ongetwijfeld de albumrelease in de SuperMarkt, vindt Fexet. Sam: “Dat was wel waar we echt naar toegewerkt hadden, na zo lang met de plaat bezig te zijn geweest.” Wat vindt de band ervan dat de SuperMarkt eind dit jaar de deuren sluit? “Er blijft niet heel veel over voor livemuziek. Het Paard is weer zoveel groter. Het fijne aan de SuperMarkt was dat het wel een poppodium was, maar er wel een cafésfeer hing. Ook was er niet echt een scheiding tussen artiest en publiek, contact ging altijd erg makkelijk. Hopelijk kunnen ze snel iets nieuws vinden.” Olivier: “Er zal wel minder opgetreden gaan worden in Den Haag.” Sam: “Of misschien ontstaat er juist een soort van undergroundsfeer.” Olivier: “Het is natuurlijk niet zo dat er ineens geen muziek meer gemaakt gaat worden. Maar misschien is het ook wel goed. Toen wij begonnen kon je in zoveel cafés in Den Haag spelen, dat je als het ware rondjes door Den Haag kon blijven draaien zonder dat je ooit buiten de stad speelde. Je kwam er niet echt uit. Nu word je wel gedwongen om of zelf creatiever te zijn of buiten Den Haag te gaan spelen.”
 
Heeft de band al plannen voor 2015? Eelco: “Vooral veel touren en spelen.” Olivier vult aan: “Voor 2015 is het plan vooral heel veel te spelen, voornamelijk in het buitenland, maar ook wel weer snel te beginnen met schrijven. We kunnen heel erg onszelf verliezen in het schrijven van nieuwe nummers, waardoor het allemaal heel lang kan duren. Maar waarschijnlijk zijn we in 2015 vooral op tour.”