Yellow Grass krijgt halverwege vleugels

Met aanstekelijk mix van poppy americana en folk

Huib Jan van Oort | Foto's: Moos Wolfs ,

Het Haags/Amsterdamse folktrio Yellow Grass bracht net op tijd voor Crossing Border haar debuutplaat ‘More Than You Should Know’ uit. Gitaristen Pepijn van der Burgt en Bram Wesdorp en zangeres Nienke Cusell worden op het podium bijgestaan door Mischa Porte (drums), Victor van Woudenberg (percussie), Bram van de Glind (pedal), Tijn Driessen (Hammond).

HET CONCERT
Yellow Grass, Crossing Border, Heartbeat Hotel, 15 november 2014
 
DE MUZIEK
De laidback nachtclubatmosfeer van het Heartbeat Hotel (basiskleur rood) contrasteert op voorhand met de intense americana/folk van Yellow Grass (basiskleur geel). In het halfuurtje dat Yellow Grass op het podium staat speelt de band louter nummers van haar debuut. In die dertig minuten valt goed op hoe gevarieerd ‘More Than You Should Know’ is. De set begint sterk met de opener van het album ‘Man the roads’. Live klinkt het nog dwingender dan op de plaat, vooral meer poppy ook. Dat is voor een groot deel op het conto van de begeleidingsband te schrijven. Drummer Mischa Porte heeft er duidelijk zin in. Ongelimiteerd spelplezier is nog niet bij iedereen vanaf het begin te bespeuren. Zangeres Nienke en de gitaristen Bram (ex-Neighbour Neighbour) en Pepijn hebben in het begin zichtbaar moeite om te genieten. Reden tot somberen hebben ze niet want ze spelen zeer zelfbewust. Pas halverwege de set (na een kwartier), tijdens ‘Drank it all’ valt het kwartje bij het trio en gaan de heren en dame veel losser spelen. Dat komt ook de single ‘Holes in your pocket’ ten goede. Fijne band.
 
PLUS
Yellow Grass presteert het om zichzelf in een halfuurtje van al haar beste kanten te laten zien. Ingetogen luisterliedjes, countrypop waar Lady Antebellum nog een puntje aan kan zuigen en een onvervalste rocker als  toegift.

MIN
Eigenlijk geen wanklank te bespeuren, of het moet de iets te luid afgestelde bas zijn geweest. In de rustige nummers (‘It’s time’) valt dat op.
 
HET OORDEEL
Yellow Grass bestaat nog maar twee jaar en heeft met haar debuut een Nederlands americana/folkalbum van formaat afgeleverd dat live verrassend gevarieerd en uiteindelijk met veel spelvreugde van alle bandleden aan het publiek wordt gepresenteerd.
 
CIJFER
8