Courtney Barnett brengt de grunge naar Crossing Border

Onbevangen Australische zangeres maakt indruk

Ramon Keyzer | Foto's: Stephan Kaffa ,

Afgeladen vol is het Heartbeat Hotel bij aanvang van het optreden van Courtney Barnett. De stoeltjes en tafeltjes zijn, volledig terecht, weggehaald voor deze dame from down under. Met slechts twee ep-tjes, die samen zijn uitgebracht als debuutalbum, op zak staat ze op Crossing Border. Vanaf de start zit het tempo er goed in. Vol energie gaan de vier muzikanten los op hun instrument. Maar goed dat stoeltjes en tafeltjes even zijn weggehaald. Het eerste nummer wordt lekker lang uitgesponnen en de band giert bijna uit de bocht. Het schuurt en het knelt. Oncomfortabel maar tegelijk heerlijk pakkend.

HET CONCERT
Courtney Barnett, Crossing Border, Heartbeat Hotel, 14 november 2014
 
DE MUZIEK
Courtney Barnett en haar band The Courtney Barnetts spelen rafelige liedjes met droge, grappige en heel directe teksten. Vrij simpele akkoorden worden echter zo goed en origineel toegepast waardoor het nooit simpel klinkt. Ondanks dat haar zang soms wat zeurderig over komt past het perfect bij het gruizige grunge-geluid. Muzikaal en ook zeker door haar stemgeluid komt al snel de vergelijking met die andere Courtney, Courtney Love, naar voren. Het verveelde stemgeluid hebben de Courtneys gemeen. Deze Courtney is echter heel gewoontjes. Een ongecompliceerde Australische singer-songwriter die zelf behoorlijk verrast is door haar eigen succes. Toch weet ze je vast te pakken met haar liedjes en niet meer los te laten.
 
HET NUMMER
‘Anonymous club’ wordt heel rustig opgebouwd. Met dreigende gitaarklanken en intrigerende monotone drums pakt Courtney Barnett je vast en bouwt ze de spanning op. Langzaam wordt het tempo opgevoerd. Bezwerend en hypnotiserend. Dan gaat het tempo gestaag omlaag om op het punt van totale stilte uit te barsten in een explosie van gitaren. Alle vier vliegen ze er vol in en geven alles. 
 
PLUS
De ongecompliceerde akkoorden, de wat zeurderige zang plus het gedateerde grunge geluid weet Courtney Barnett samen te pakken tot een frisse sound. Onbevangen en enthousiast staat ze op het podium en doet ze ´gewoon´ haar ding. 
 
MIN
Ook al past haar soms wat verveeld overkomende stemgeluid perfect bij de vuige instrumentatie, sommigen zouden het als te veel van het zelfde of wellicht zelfs saai kunnen bestempelen.
 
HET OORDEEL
De onbevangenheid, de simpele akkoorden, de rauwe gitaren, de perfect bij de muziek passende zang. Het klopt allemaal en wordt vooral erg goed toegepast. De ingrediënten zijn bekend, maar door wat Courtney Barnett en haar Courtney Barnetts ermee doen is het fris en origineel. Het rockt, het schuurt maar het beklijft ook. Een van de hoogtepunten van de eerste dag Crossing Border 2014. En een dame om in de gaten te houden.
 
CIJFER
8