Het gouden glitterpakje van Arc Iris

Gevarieerde maar ook rommelige opener Crossing Border

Ramon Keyzer | Foto's: Stephan Kaffa ,

Arc Iris werd door Crossing Border neergezet als een van de must see tips voor het festival. Zo'n drie jaar geleden speelde frontvrouw Jocie Adams, toen nog deel uitmakende van The Low Anthem, op ditzelfde podium. Nu staat ze op eigen benen en heeft ze een aantal wat zweverig overkomende muzikanten meegenomen. Direct bij het betreden van het podium weet Jocie direct alle ogen op zich gericht. Vooral van de mannelijke bezoekers. Ze is namelijk gekleed in een niets verhullend super strak gouden glitterpakje. Ze kan het absoluut hebben, maar een beetje vreemd is het wel. De verdere podiumaankleding en band aankleding doet vooral vrij zweverig aan.

HET CONCERT
Arc Iris, Crossing Border, The Royal, vrijdag 14 november 2014
 
DE MUZIEK
Arc Iris speelt folkpop met een scherp randje, maar het is veel meer dan dat. Een mooi dreigend en zwaar klinkend intro met cello en contrabas wordt vervolgd door elektronische muziek. Maar het is ook jazzy. En bij vlagen zelfs dansbaar. De variatie is groot, zo groot dat er regelmatig geen touw aan vast te knopen is. De spreekstem doet soms wat aan de vroege Björk denken, zeker met de toegevoegde elektronica en tegendraadse beats. Ten opzichte van de plaat is het live allemaal een stuk experimenteler. Soms nijgt het wat veel naar een jamsessie en is enige lijn of houvast ver te zoeken. Dat gaat dan wel helaas ten koste van de kwaliteit. Wanneer een experimentele brei aan klanken langzaam wegvaagt is daar ineens de prachtige loepzuivere stem van Jocie. Lang duurt dat helaas niet en dan is het weer onnavolgbaar.

HET NUMMER
Met 'Singing so sweetly’ weet de band de enorme variatie in één nummer te vatten. En dat is knap. Vreemd, een beetje gek en tegendraads.
 
PLUS
Muzikaal is het alles behalve doorsnee, saai of gewoontjes. Originaliteit is alom vertegenwoordigd. Gevarieerder dan dit kom je het waarschijnlijk niet zo snel tegen. Daarbij is Jocie toch wel het sprankelende middelpunt in haar gouden pakje. Letterlijk en figuurlijk. Het optreden vliegt alle kanten uit maar is bij vlagen erg goed. 
 
MIN
Door de grote diversiteit en afwisseling kom je maar niet in het optreden. De variatie is simpelweg te groot. Het optreden vliegt alle kanten uit, is regelmatig vrij rommelig en lang niet altijd even strak.

HET OORDEEL
Bij vlagen een prima optreden, maar helaas vaak ook niet. Te rommelig, onnavolgbaar en te gevarieerd.
 
CIJFER
6-