Crossing Border 2014 belicht: Yellow Grass

“We houden gewoon echt van die sound”

Marije Pluym ,

Een recensent noemde ze onlangs één van de best bewaarde muziekgeheimen uit de Nederlandse muziekscene. En zijn geheimen er niet om onthuld te worden? Woensdagavond presenteert de Haags/Amsterdamse band Yellow Grass zijn debuutalbum 'More Than You Should Know' aan een vol Bitterzoet. Zaterdag presenteren ze zich aan het luistergrage Crossing Border publiek. Tussen alle hectiek door sprak 3voor12 Den Haag met zanger/gitarist Bram Wesdorp.

Bram is geen onbekende in de Haagse muziekscene. Zo maakte hij onder andere deel uit van So What en Neighbour Neighbour. Yellow Grass is echter een totaal ander project. Het lijkt wel of naarmate de tijd verstrijkt, de muziek die Bram maakt steeds 'zachter' en melodieuzer wordt. Van de brutale en energieke rock van So What naar de wat on-Nederlandse folky americana mix van Yellow Grass is best nog wel een stap. Bram: “Toen we met So What begonnen waren we nog zo jong. Dat was vooral hard en veel spelen. Dit is inderdaad een stuk rustiger, maar dat is ook logisch als je kijkt naar de instrumenten die we gebruiken.”

Met de opkomst van bands als Lady Antebellum en The Lumineers is ook de aandacht voor country en americana steeds meer gegroeid. Toch is het een stijl die je nog niet veel bij Nederlandse bands tegenkomt. Het is echter geen slimme marketing move van Yellow Grass geweest om er op deze manier uit te springen, aldus Bram. “We houden gewoon echt van die sound en worden erdoor geïnspireerd.” Maar muziek is niet het enige dat de band inspireert tot het schrijven van nieuwe nummers. “Het kan echt van alles zijn en we schrijven de nummers met z'n drieën. De ene keer schrijft de één en zingt de ander en de andere keer is het andersom. Dat maakt het tot een heel organisch geheel."
 
De band heeft zin in Crossing Border. “Net als bij de albumpresentatie spelen we die avond met zeven man. Yellow Grass bestaat uit officieel uit drie man, maar de bassist en drummer spelen tijdens de live optredens vast mee. Zaterdag willen we onze muziek zoveel mogelijk als het album laten klinken dus dan nemen we ook twee muzikanten op pedal steel en toetsen mee.” Optreden op Crossing Border is volgens Bram iets heel anders dan de optredens die de band tijdens de Popronde verzorgt. “Een festival als Crossing Border is anders dan spelen in een lawaaierige kroeg. Zo'n festival waar verschillende kunstvormen elkaar tegenkomen is natuurlijk supergaaf en het Crossing Border publiek is echt een luisterpubliek. Daar gaan we zaterdag ook gebruik van maken. We passen de setlist er op aan.”
 
Yellow Grass is zaterdag 15 november om 19.30 uur te zien in het Heartbeat Hotel, Nationale Toneel Gebouw.